Митрополит Ігор: «Будьмо постійно готові, щоб давати відсіч злим силам темряви, проявляючи чуйність та дорожачи своєю душею!»

-
Post font size
+

Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні зі священнослужителями звершив Архиєрейську Літургію для учасників Форуму соціального служіння Благодійний Фонд «Карітас Львів УГКЦ».

Під час Богослуження Архиєрей вручив подячні грамоти та жовті нагрудні хрести директору Благодійного фонду «Карітас ― Львів УГКЦ» отцю Андрієві Сенейку та фахівцеві з наставництва Благодійного фонду «Карітас ― Львів УГКЦ» отцю Василеві Тузяку.

Владика Ігор, звертаючись із проповіддю до присутніх у храмі, зазначив:

— Святий апостол Павло не скривав того, що він молився за мешканців Ефезу. І то постійно «не перестаю», написав мабуть. Мав звичай молитися дуже часто протягом дня. Дякував Богові, благаючи про духа премудрості та пізнання правди для вірних, щоб вони виконали волю Бога, пізнаючи своє покликання. Святий апостол написав про Ісуса Христа та про велич його слави, про силу, якою він наповнює вірних Христові. Він згадує про Небесного Батька, про воскресіння Ісуса Христа, який підвищений понад усіма небесними силами. Дуже важливо те, що святий апостол Павло називає Ісуса головою Церкви, а вірних – тілом святої Церкви. І це назавжди. Нам відомо про тіло Христової Церкви, яке розповсюдилося по усьому світові. Ми вдячні Господу, що стали тілом його Церкви!

Святий апостол Лука наводить слова Ісуса Христа, який велить, щоб мале стадо не мало страху, бо Господь бажає їм дати царство. Вказує, щоб вони не прив’язувалися до маєтків та статків, а чинили милостиню з того, що посідають. Бо милостиня і гріхи закриває, і двері до неба відчиняє. Скарби, що на небі ніколи не псуються, їм нічого не загрожує. Небесний банк надійно захищений Господом та має найвищі відсотки, а маєтності на землі завжди під загрозою. Діла милосердя, діла соціального виміру вчинені з любові до ближніх, мають у Бога велике значення і Господь щедро винагороджує найменшу послугу. Кожне добре діло вчинене з любов’ю до Бога, несе зі собою підставу заслуги, сам Ісус зауважив: «Бо, якщо хто напоїть вас чашкою води в [моє] ім’я, – бо ж ви є Христові, – то щиру правду кажу вам, що не втратить він своєї нагороди» (Мр 9,41). Навіть така дрібничкова послуга, як напоїти когось кухликом води, у Бога даремно не проходить. Господь знає про це і радо нагороджує! Ісусові дуже розходилося про те, щоб людське серце не розсіювалося на матеріальні речі, а було спрямоване до Господа. Тому важливо пильнувати своє серце на молитві, щоб не розсівати духа, тримати контроль розуму і увесь час спрямовувати до Бога. Навіть, коли хтось увесь час бореться на молитві, щоб відкидати розсіяння, така молитва буде дуже успішною, бо дух перебував на боротьбі з демоном, що намагався вчинити молитву неуспішною. І молитовна боротьба показує, що скарбом для людини є Господь, бо серце трудиться навколо приналежності до Бога та тримає тісний зв’язок з ним. Звертаймося протягом дня до стану нашого серця, усвідомлюймо його зв’язок та утверджуймо себе в Господі.

Ісус навчав чуйності серця, щоб воно очікувало Господнього приходу. Не потрібно розслаблятися, бо й ворог не спить, а завжди готовий вдертися туди, де бракує пильності, щоб посіяти гріховний кукіль! Син Божий порівнює чуйність з поверненням пана з весілля додому, коли його очікують домашні. Готовість домашніх покажеться відчиненням дверей без затягування часу. Господар любить таких слуг і Спаситель так далеко посунувся з тим твердженням, що представив господаря, як він підперезаний служить слугам. Це хіба було про Ісуса, який служив апостолам та людові, послуговував до крайньої втоми, що спав на кормі човна (пор. Мр 4,38), коли води жбурляли ним в різні сторони. Ісус називає блаженними тих, хто проявляє чуйність й не дає злому духові просунути зло в душу людини.

Господь порівнював прихід демона з приходом злодія, який прагне вдертися всередину хати та грабувати майно. Це – велика небезпека, бо злодій в таких випадках готовий і на вбивство господаря дому, щоб рятувати себе.

Пригадується одна розповідь про те, як злодії приходили до підприємця вночі й вимагали від нього грошей. Йому прийшлося віддати певну суму, а вони обіцяли ще навідатися. Він приготувався, купивши рушницю, й очікував їх кожної ночі. Одного разу вони відчинили двері, зайшли в коридор чужого дому, а господар був готовий і випалив з рушниці. Вбив одного з них, решта повтікали… Так виявили цілу банду, яка грабувала, знущалася, залякувала та вбивала багатьох осіб. Подібно злий дух намагається тривожити душу людини, щоб довести до гріха й готовий не сам, а з сильнішими від себе духами прийти й повалити людину духовно (пор. Лк 11,26).

Будьмо постійно готові, щоб давати відсіч злим силам темряви, проявляючи чуйність та дорожачи своєю душею! Хай Господь завжди допомагає нам боротися зі злими духами та завершить війну в Україні. Божа мати, захищай нас перед видимими та невидимим ворогами!

Також Митрополит Ігор вручив низку грамот та подяк священникам і мирянам, які присвячують своє служіння допомозі тим, хто цього потребує.

Більше фото — на нашій сторінці у фесбуці:

Останні новини

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...