У Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відзначили 240-річчя від заснування

-
Post font size
+

Упродовж двох днів, 1 та 2 грудня, відбувалися заходи, приурочені до 240-ліття заснування Генеральної Духовної Семінарії.

Відзначення такої поважної річниці розпочалося 1 грудня Великою Вечірнею в Архикатедральному Соборі святого Юрія. Богослуження очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор.

Після цього семінаристи та священники пішою молитовною ходою зі свічками у супроводі єпископа-помічника владики Володимира вирушили до історичної будівлі Генеральної семінарії у Львові — площа перед Музеєм Русалки Дністрової. Там владика Володимир звершив Панахиду за всіма спочилими ректорами, викладачами та семінаристами.

2 грудня у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську Літургію у співслужінні єпископом-помічником Львівської Архиєпархії владикою Володимиром, єпархом Стрийським владикою Тарасом та єпископом-помічником Стрийської єпархії владикою Богданом, ректором Київської семінарії отцем Петром Жуком, ректором Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого отцем отцем Іваном Римаром та духовенством.

У своїй проповіді під час Архиєрейської Літургії Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор наголосив:

— За двісті сорок років існування Львівської Семінарії Святого Духа відбувалися різні історії, навіть ліквідація її, яку вчинили представники радянської влади, зрештою, безбожної. Цісар Йосиф ІІ заснував у Львові семінарію 30 серпня 1783 року – і такі часи були. Тоді семінарія була призначена для навчання семінаристів із Галичини, Закарпаття, Пряшівщини, Крижевецької єпархії (Югославія), Семигороду та Хорватії. У ній навчався відважний семінарист, згодом священик Маркіян Шашкевич. Тут виховувалися та здобували знання священномученики, яких Церква признала блаженними, а святий папа Іван-Павло ІІ проголосив їхню вірність Христові до кінця життя!

Ректорами цієї семінарії були різні непересічні особи: пізніший галицький митрополит Антін Ангелович, отець Іван Лаврівський (1773—1846) та інші. До цієї семінарії причетні праведний митрополит Андрей Шептицький та святої пам’яті патріарх Йосиф. Нею опікувався в часи підпілля архиєпископ Володимир Стернюк, згодом, святої пам’яті архиєпископи Іван-Мирослав Любачівський та Любомир Гузар. У ближчі часи ректорами ставали: отець доктор Прах Богдан, отець Фредина Микола та отець доктор Святослав Шевчук, теперішній Глава нашої церкви. На даний час провід семінарії очолює отець доктор Бойко Ігор. Більше та докладніше почуємо в доповідях, які прозвучать сьогодні.

Усім висловлюю глибоку вдячність, що стали душею цього духовного закладу. А заснулим архиєреям та ієреям вічна та праведна пам’ять! Дякую нашим викладачам, вихователям, професорам УКУ та інших навчальних, виховних та опікуючих закладів!

Висловлюю подяку братам семінаристам, які розуміють стан свого покликання та велику відповідальність перед Богом! Хай Господь усіх благословить, надихає до гідного християнського життя, а нам дає дар прийняти це і впровадити у своє життя! Боже, Святий Духу, бережи спільноту своєї семінарії! Пресвята Богородице, рятуй нас!

Продовжилися святкові заходи урочистою академією, яка розпочалася з молитви у виконанні октету Львівської Духовної Семінарії «Теофорос».

Із вітальним словом до присутніх звернувся єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир. Він зокрема зазначив:

— Митрополит Ігор у своєму слові під час Архиєрейської Літургії багато говорив про скарб віри. Тут, у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа, були цілі покоління ректорів, професорів, студентів, які берегли цей скарб. Та це неможливо було робити без любові. Нехай надалі в цих стінах живе любов і розходиться звідси в світ.

До вітань доєднався також перший заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. Від імені міського голови та громади Львова він вручили колективу Семінарії спеціальним дипломом, а також — сертифікат на стипендіальну програми, розміром 240 тисяч гривень.

У межах урочистої академії присутні прослухали три доповіді про розвиток Духовної Семінарії упродовж 240 років та дізнатися візію на майбутнє. З ґрунтовними доповідями виступили:

Олег Турій — директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету, проректор із зовнішніх зав’язків цього ж ЗВО, завідувач кафедри церковної історії.
Отець Василь Гаранджа — докторант УКУ.
Отець-доктор Ігор Бойко — ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа.

Присутні на святковому заході мали нагоду насолодитися співом та музикою у виконанні оркестру Львівської Духовної Семінарії, октетів, Київської Трьохсвятительської Духовної Семінарії, Дрогобицької Духовної Семінарії, Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого та Івано-Франківської Духовної Семінарії.

Завершилася урочистість спільним виконанням Державного Гімну України.

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...