Митрополит Ігор: «Святий священномученику Христовий Йосафате, допомагай нам у ділі спасіння наших душ!»

-
Post font size
+

Гл 1,3-10; Лк 9,37-43 (о. д-р Турконяк Р.) Сестри святого священномученика Йосафата, Львів, Знесіння 25.11.2023.

Святий апостол Павло проявляв велику чуйність до громад, яким він благовістив слово Боже. Він, по можливості, відвідував їх, писав настанови, переказував свої побажання, уболівав, щоб вірні трималися заповідей Божих, були вірними Христові та його Євангелії. Ось уривок його листа до галатів, де він з болем пише, що довідався про те, що вони, віруючі в Ісуса Христа, піддаються збаламученню. Апостол перестерігав, що навіть ангел, який би благовістив щось інше тим, хто слухає його – «хай буде анатема», тобто відлучення від Церкви. Він, апостол Павло, не догоджав людям, а був відданим рабом Христовим!

Святий євангелист Лука описав одну із подій, яка сталася біля гори, коли Ісус та учні зійшли вниз. Господа зустріла юрба, з якої кричав чоловік, щоб оздоровив його сина, якого тяжко мучить демон. Учні пробували допомогти батькові, але не мали сили вигнати диявола. Такі сини-одинаки були великою надією для батька та матері: їм довіряли провадити господарку вдома, на них у своїй старасті надіялися батьки, а ще син-одинак мав стати продовженням роду… Коли вели сина до Ісуса, біс кинув хлопця на землю, а Ісус погрозив злому духові та віддав його батькові. Присутній народ дуже дивувався тому, що Син Божий має таку силу, щоб визволяти від демонів. А Господь, безпосередньо, звернувся до учнів не кажучи нічого про цей випадок, лиш промовив: «… Людський Син має бути виданий у руки людей» (Лк 9,44). Пригадував учням, що Він прийшов врятувати не тільки сина від посідання бісом, а завданням Його було – спасти увесь людський рід від демонського засилля. Ісус Христос прийшов із відповідальною місією у світ, щоб рятувати весь людський рід від вічного поневолення демонами. Наше завдання пам’ятати про це й використовувати час для спасіння своєї душі, та допомагати іншим у спасінні.

Сьогодні, для нас присутніх на молінні у цьому монастирському храмі, дуже важливий день, бо ми посвятили цей храм, щоб тут відбувалося приношення безкровної жертви. У цій невеликій святині замешкує Ісус Христос, Спаситель світу, до кого прибігаємо в різних духовних й фізичних потребах. Насамперед молимося й благаємо про спасіння наших душ. А у цей час війни, яка точиться в нашій країні, що її розв’язав ворог, благаємо Господа, щоб найшвидше завершив війну! Наш народ несе великі втрати у живій силі, гинуть кращі сини та дочки держави, які захищають свій народ; захищають свою землю, свободу, країну від зазіхань асесора, який прийшов вбивати українців. Ворог грабує наше зерно як колись, 90 років тому, за наказом Сталіна. Найбільше постраждало від голоду населення на сході України, бо західна частина була під Польщею. Тогочасна влада прирекла дорослих, дітей і осіб похилого віку на голодну смерть. Тоді мільйони повмирали. Досі невідоме число тих, хто загинув від штучного голоду. Тепер все більше країн у світі визнають цей голодомор, як геноцид українського народу. Бо досі мовчали, боявшись про це говорити. І тепер росіяни крадуть українське зерно, готові залишати наших людей голодувати. Добре, що світ трішки прокинувся й не так боїться вражих погроз.

Ми згадували про свячення цього храму, бо так велів Господь ще у Старому Завіті, щоб храми, одежі священників та інших служителів, речі, що служить для принесення жертви, прикраси у святині, усе святити. Ось деякі слова, які цар Соломон промовив при свяченні збудованої святині: «І я збудував дім твоєму імені, освячений Тобі і готовий, щоб жити (в ньому) на віки. І цар відвернув своє лице і поблагословив ввесь збір Ізраїля, і ввесь збір Ізраїля стояв» (2Пар 6,2-3). Важливо пам’ятати, що це – дім Бога, який служить для моління. Тут слід зберігати тишу та приносити найкращі речі, щоб служили, як прикраси чи на інші потреби!

Цей рік присвячений чотирьохсотій річниці відходу святого священномученика Йосафата у вічність. Це святий, який походив з волинської землі. Проживав, як монах певний час у Вільнюсі, столиці Литви. Згодом посвячений на єпископа Полоцька, що в Білорусії. Невтомимий борець за єдність святої Церкви, який не жалів свого життя та своїх сил, щоб до кінця служити людям, яких безмежно любив. Приймав усіх: католиків та православних, бо добре знав, що усі діти Бога. Вороги святого стараються представити його у негативному світлі, але він – святий, і Господь не прославив би його такими чудесними подіями, які сталися після його вбивства. Насамперед, сотні, може тисячі вірних наверталися до святої католицької Церкви. Коли до його мертвого тіла прив’язали каміння і втопили в річці Двіна, воно сплило наверх разом з камінням, а зверху стояв стовп світла. І цього уже вистачає, що Господь такими чудами прославив свого святого.

Молімося до нього, святого священномученика Йосафата, щоб він заступався перед Господом за тривалість в добрій вірі до кінця життя. Та просімо його, щоб виблагав у Господа завершення війни. Святий священномученику Христовий Йосафате, допомагай нам у ділі спасіння наших душ!

Останні новини

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...