Отець Іван Гобела: «У рік патріарха Любомира прагнемо наново і по-особливому звернути погляд вірних на постаті Новомучеників УГКЦ»

-
Post font size
+

У неділю, 18 червня в Архикатедральному соборі святого Юра, за участі єпископа-помічника Львівської Архиєпархії владики Володимира, розпочнеться дев’ятиденне молитовне спогадування пам‘яті блаженних новомучеників. Про новомученників також особливо важливо пам’ятати в рік світлої пам’яті патріарха Любомира з нагоди дев’яностих роковин з дня його народження. Адже новомученики нашої Церкви були проголошені саме в час, коли він був Предстоятелем УГКЦ.
Отож, просимо детальніше про цей задум розповісти сотрудника Архикатедри о. Івана Гобелу
.

Отче, розкажіть, будь ласка, як виникла ініціатива Дев’ятиденного моління перед Іконою Новомучеників УГКЦ в Архикатедральному соборі святого Юра?

Ініціатива Дев’ятиденного моління перед Іконою Новомучеників нашої Церкви виникла у Митрофорного Протоієрея Романа Кравчика, адміністратора Архикафедрального Собору Святого Юрія Переможця спільно з священнослужителями Собору. Задля більшої популяризації, донесення правди про життя, свідчення, служіння наших Новомучеників усім вірним і людям доброї волі, щоб пригадати їхнє геройське життя, яке вони поклали за Єдність Церкви Христової в Україні.

Чому важливо молитися саме у такому форматі?

Важливість такого Дев’ятиденного моління складається з кількох причин. Найперше, – це те, що ми як Церква, як весь український народ, маємо пам’ятати тих, хто випередив нас у вірі,- як навчає Св. Апостол Павло. Не маємо права забути тих, хто своїм жертовним життям, молитвою, свідченням, відтак мученицькою смертю зберіг і передав нам Церкву, дар віри Христової у святій, Вселенській і Апостольській Церкві. Ще важливо собі це пригадати у контексті святкування 400-річчя мученицької смерті Святого Священномцченика Йосафата, Архиєпископа Полоцького, як його ще називають «Апостола з‘єднання». Наші Новомученики своїм геройським і чеснотливим життям показали, що Дар Єдиної і святої Церкви, яку бажав і заповідав сам наш Господь є можливою. Що це не є якась політична кон‘юнктура, але божественний промисел самого Глави Церкви,- Христа. Тому, своїм життям, Новомученики сьогодні закликають увесь Український народ до єдності. Не якоїсь ідейної, але конкретної. Тієї, яка підтверджена ділом,- їхньою мученицькою смертю. Потрібно, однак, згадати, що таке моління є важливим ще й тому, що ми не маємо права забути тих, які вистояли у вірі. І нам, майбутнім молодим поколінням, передали цей скарб прабатьківської віри. Ми свідомі того, що є ще тисячі безіменних мучеників, імена яких тільки одному Богу відомі. Пам’ятаючи про тих, чиї імена ми знаємо і тих, кого канонізував вже тепер Святий Йоан-Павло ІІ, коли перебував зі своїм пропам’ятним візитом у Львові в 2001 році. Ми вкладаємо також у їхню пам’ять тисячі братів і сестер українців, які так само як і вони перетерпіли наругу і смерть від безбожницького, тоталітарного совєцько-московського режиму, що був абсолютно людиноненависницьким.

У цьому році, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав спільно з Синодом Української Греко-Католицької Церкви проголосили 2023 – роком світлої пам’яті патріарха Любомира з нагоди дев’яностих роковин від дня його народження…

Новомученики нашої Церкви були проголошені саме в час, коли Предстоятелем УГКЦ був світлої пам’яті Блаженніший Любомир. Завдяки його праці, старанням і наполегливому клопотанні, до України приїхав Римський архиерей,- як він сам казав, – з «подарунком», проголосивши для нашої і цілої Вселенської Церкви нових Новомучеників, які в українській землі славно просіяли.

В чому мета такого моління? Чого нас можуть навчити Новомученники в реаліях сьогодення?

Мета Дев’ятиденного моління полягає у тому, щоб наново і по-особливому звернути погляд вірних на постаті Новомучеників УГКЦ.
Мова іде про те, що в умовах війни, коли наш український народ переживає збройну агресію та геноцидальну війну з боку московської навали, ті самі Новомученики пройшли аналогічний шлях. Цей самий «московський чобіт» вже нищив наш український народ, державу, Церкву. Ті, хто сьогодні відбирає право на життя в нашого народу, їхні батьки приходили вже на нашу святу Землю і таким самим «почерком», яким сьогодні ведеться оця колоніально-геноцидальна війна, знищували нашу Церкву аж до тотальної заглади. Але, з насіння віри наших мучеників, вона Воскресла і дивує сьогдні весь світ світлістю краси віри Христової. Святкуючи пам‘ять Новомучеників, ставимо собі за мету донести і пригадати усім нам дар «стояння у вірі» так, як це робили наші прабатьки, зокрема Новомученики УГКЦ. Сьогоднішній світ, який є таким мінливим, до певної міри інфантильним, індиферентним. Показує і вчить нас, що ніколи не можна іти на компроміс зі злом. Навіть тоді, коли потрібно буде життя покласти. Зрештою, сьогодні таким уроком для нас є «воїни світла» – ЗСУ! Це вони не йдуть на компроміс зі злом, а відстоюють і боронять українське життя від ворога та агресора. Тут важливо згадати і про думку, яка часто побутує, зокрема, у молодих людей, мовляв: «Бог один, яка різниця». Саме Новомученики сьогодні нам про це свідчать і говорять. Не маємо права бути індиферентними, тобто байдужими, ні щодо своєї Церкви, у якій ми охрестилася і пізнали скарб прабатьківської віри Христової, ані до своєї держави. Бо, байдужість, – як свого часу висловився наш Патріарх Святослав,- вбиває! Сьогодні, коли ми бачимо багато медійного шуму про те, яка церква є більше чи менше українською, правильною чи неправильною. Самі ж Новомученики про це нам говорять, що тільки за те, що були синами і доньками українського народу, молись і прославляли Бога українською мовою в Українській Церкві, їх було знищено тим самим агресором, який сьогодні приходить красти, вбивати і вигублювати. Новомученики показали, що там, де є УГКЦ, там є Церква Христова. Там є Україна, в якій є святість, гідність і недоторканість людського життя. Ми маємо боронити свою Церкву. Свідчити і проповідувати Єднісь Христової Церкви подібно так, як це своїм життям і служінням засвідчили наші Новомученики.

Як ми повідомляли, З нагоди 𝟵𝟬-ліття з Дня уродин Блаженнішого Патріарха ЛЮБОМИРА, ідейника та рушія акту проголошення блаженними новомучеників УГКЦ, в Архикатедральному Соборі Святого Юрія відбудеться ДЕВ’ЯТИДЕННЕ МОЛИТОВНЕ СПОГАДУВАННЯ ПАМ’ЯТІ БЛАЖЕННИХ НОВОМУЧЕНИКІВ.

Розпорядок молитовного спогадування пам’яті блаженних новомучеників:

▪️ Неділя, 𝟭𝟴 червня 𝟮𝟬𝟮𝟯 р.Б., після Божественної Літургії об 𝟭𝟭:𝟬𝟬 — торжественний хід навколо Собору з іконою новомучеників та виставлення ікони для почитання.

▪️ З понеділка, 𝟭𝟵 червня – по вівторок, 𝟮𝟳 червня 𝟮𝟬𝟮𝟯 р.Б., під час Божественних Літургій о 𝟭𝟴:𝟬𝟬 виголошуватиметься духовне слово про життя і діяльність новомучеників УГКЦ.

У понеділок, 𝟭𝟵 червня, у часі Божественної Літургії о 𝟭𝟴:𝟬𝟬, духовне слово виголосить Преосвященний ВОЛОДИМИР, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

▫️ Блаженний свщмч. ЗИНОВІЙ (Ковалик)
▫️ Блаженний свщмч. ІВАН (Зятик)
▫️ Блаженний свщмч. МИКОЛАЙ, Екзарх Волинський
▫️ Блаженний свщмч. ВАСИЛІЙ (Величковський)

Розпорядок на наступні дні адміністрація собору опублікує згодом на офіційній фейсбук-сторінці.

Підготувала Христина Потерейко

Останні новини

У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...