«Нехай Бог йому товаришує молитвами св. Матея»: Владика Володимир звершив священниче рукоположення Мирослава Сольського

-
Post font size
+

Сьогодні ми станемо свідками та учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Мирослава, який також має свою власну історію життя та покликання. Можливо він сам не може зрозуміти таємницю цього покликання. А тому це і таємниця. Зрештою, як можна було б вірити в Бога, якщо б Його вдалося вичерпно збагнути людським розумом. Мирослав розпочинає новий етап на дорозі служіння. Нехай Бог йому товаришує молитвами св. Матея!

Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир під час проповіді у храмі Покрову Пресвятої Богородиці, у день пам’яті євангелиста Матея, у четвер 16 листопада 2023 року.

Сьогодні звершуємо пам’ять апостола та євангелиста Матея. Постать цього святого ламає стереотип, що Ісуса потребували лише бідні та нещасні люди. Матей був родом з Капернауму в Галилеї, ще мав брата Якова”, – зауважив проповідник.

Відтак розповів біографію євангелиста: “Матей був родом з Капернауму в Галилеї, ще мав брата Якова. Він був слугою загарбницької римської влади, збирав з місцевих людей податки. Митарів дуже ненавиділи, бо вони поступали негуманно, обдираючи людей”.

І ось одного з таких митарів, – каже архиєрей, – кличе Ісус до свого апостольського грона. Тут показано, як Бог дивиться на людину. Що більше, як людина потребує Бога. Матей сам у своєму євангелії розповідає про власне покликання. Ісус, ідучи, побачив мимохідь чоловіка на ім’я Матей, що сидів на митниці і сказав до нього: Ходи за мною. Той встав і пішов слідом за ним. Ось і вся процедура, все запрошення. Як все дуже просто!

Тоді, – продовжує далі проповідник, – Ісус перебуває в домі покликаного Матея за столом, щоб також зустрітися з його друзями. Спасительна місія Ісуса Христа скерована до грішників, щоб їх навернути. Для цього потрібно апостолів на кожному етапі історії Церкви.

Постать Матея вказує на таємницю покликання, а також незбагнений голос Того, хто кличе. Чому незбагненний? Бо в дуже простий, але чіткий спосіб, без жодної дипломатії. Люди не завжди можуть збагнути простоту. Митниця, сидить людина-митник. Ходи за мною, той лишає все і йде. Служіння Матея показує багатогранність апостольської місії. Кондак празника вказує наступне: митарства ярмо відкинувши, запрягти себе в ярмо правди; прийнявши багатство – премудрість з висоти, проповідував ти слово істини”, – додав владика Володимир.

Останні новини

17-18 травня у Камʼянці-Подільському відбувся IV Всеукраїнський зʼїзд мирян УГКЦ. На ньому були групи представників з усіх єпархій...
Відбудеться щорічна піша проща до святині Львівського передмістя - Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки! Це — одноденна...
Люди десятиліття – NV назвав 100 українців, що з 2014-го визначають життя в країні та ведуть її вперед...
Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....