Митрополит Ігор на Курсійо: «Господь насилу нікого не рятує, він допомагає кожній людині та охоче приходить на поміч тоді, коли йому довіряють»

-
Post font size
+

Курсійо, п’ятниця 1Сл 2,14-19; Лк 11,23-26 (о. д-р Турконяк Р.) Світлиця 10.11.2023.

Навчання святого Павла про Ісуса Христа як Бога та його рівність з Небесним Батьком, отримувало опір від багатьох юдеїв, які проштовхували свої приписи про їжу, обрізання, святкування субот тощо. І звичайно, юдеї не уважали Ісуса Христа за Бога. Вони його розіп’яли з ненависті та переслідувати тих, хто стверджував, що Ісус Христос – Бог. Він зазначив у посланні, що вбивали пророків, також, переслідували його з прихильниками.

Святий апостол Павло горів великим бажанням побачити обличчя, як він написав, солунян і прийти до них. Бо противники Ісуса забороняли проповідувати про Господа, тим самим, блокували діло спасіння. Святий апостол писав про розлуку фізичну, що чинив сатана, хоч не міг завадити єдності сердець між Павлом та вірними солунянами. Святий апостол відчував відповідальність, тому старався, щоб прибути до людей, також поган і говорити їм про Бога. Добре діло завжди має перешкоди. Коли ми його розпочинаємо, дуже часто наражаємося на різні блокування та заборони. Павло горів духом проповідування та духом любові до солунян, тому намагався використати всякі спроби, щоб прибути до них та побачитися! Апостол називав солунян надією, радістю та вінцем похвали перед Господом, коли прийде на останній суд! Коли добре діло довершується, тоді Господь нагороду готує тим, хто вершить його!

А святий євангелист Лука у своєму Євангелію написав слова, які голосив Господь: «Хто не зі мною, той проти мене…» Звичайно, що кожна людина у світі по стороні Бога, або проти нього. Ніхто не може перебувати у нейтральному стані, тому світ сам себе поділяє на позитивний та негативний стан. Ось так утворюються два полюси, які протистоять один одному. Це виразне протистояння, хоч не обов’язково повинно зовні виражатися. Ісус Христос наголошував, що прогнаний злий дух із людини тиняється й бажає повернутися назад в душу, де перебував. Він піднімає цілий штурм, щоб заволодіти душею, бо бере лютіших духів і старається повалити духовні загороди й повернутися в душу, де знаходився попередньо. Дуже важливо давати бій, кажу духовний бій, демонові, щоб він не знайшов собі пристановища в наших душах. Людина не може забути, що Господь вирвав її з-під впливу сатани. Вона повинна боротися проти його нападів, бо цей злидень не хоче бачити себе у програші, демон бореться за душу до кінця. Слід в боротьбі із демоном не знеохочуватися, лиш на Бога уповати й іменем Господнім проганяти диявола від себе. Ми не маємо в собі стільки сили, щоб нею прогнати злого духа, тому потрібно кликати Бога на поміч, віддаватися цілковито в руки Господні та повторяти за Ісусом: «… Іди геть [від Мене], сатано…» (Мт 4,10). Дияволові не залежить на справі нашого спасіння, йому залежить і він трудиться над справою людської погибелі! Ісус змалював картину, що дияволові дорога душа, щоб її погубити! Він не знеохочується, лиш піднімається для нового нападу, щоб придбати людину на свою сторону.

Пам’ятаймо, що людина без гріха посідає Святого Духа, біля неї перебуває ангел хоронитель, який бореться з демоном. Святий Дух просвітлює людину, дає їй розуміння нападу зла, допомагає кожній людині, коли вона звертається до нього, щоб прогнати злого. Буває, що людина вибирає зло замість добра, стає на сторону диявола, віддаляючись від Бога. Треба розуміти, що Господь на силу нікого не рятує, він допомагає кожній людині та охоче приходить на поміч тоді, коли йому довіряють. Тому замало того, що Господь вириває душу зі сітей диявола, з неволі гріху. Зі сторони людини потрібно постійної праці, незмінної чуйності, щоб утримувати в собі Святого Духа! Наше життя – це похід по гострому лезі і потрібно дуже уважати, вміло простувати, щоб не порізати ніг!

Просімо Богородиці, щоб ми були з нею під час нападу диявола. Свята Маріє, мати Божа, виблагай у Господа звершення війни в Україні!

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...