«Просімо заступництва св. Герарда, щоб ми були добрими Божими дітьми», — Владика Володимир у Кохавині

-
Post font size
+

На прикладі Герарда бачимо, яка дорога є праведна, що означає жити моральними цінностями, також сьогодні, в час культури споживацтва. Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимирпід час проповіді у Кохавинському монастирі з нагоди празника св. Герарда, у понеділок 16 жовтня 2023 року.


Архиєрею співслужив протоігумен отців редемптористів о. Володимир Борейко, о. Микола Масендич, адміністратор парафії Святих безсрібників Косми і Дем’яна смт. Гніздичів та інші священники-редемптористи.

«Сьогодні святкуємо другий кохавинський празник, оскільки під покров св. Герарда посвячений місцевий монастир. Ми стаємо водночас паломниками цього відпустового місця, проводимо тут не лише трохи часу життя, але це також частинка нашої дороги до вічності», – зазначив проповідник.

Відтак архиєрей у проповіді запросив глибше зануритися в пізнання постаті св. Герарда.

«Він був людиною беззастережного послуху. Бо людина радше хотіла б панувати, а не слухати інших. Вибравши дорогу монашого життя, Герард добровільно відрікається матеріальних благ та демонструє убогий спосіб життя. Це не означає, що він нічого не мав. Ні, він багато роздавав, а тому й мав. Бог його та монашу братію щедро обдаровував великими ласками, можливостями послужити потребуючим», – ствердив єпископ-помічник.

І поділився: “Недавно я прочитав таку думку: «Як стати міліонером? Спочатку треба стати мільярдером і роздавати це багатство, доки не станеш міліонером». Звичайно, що не кожному цей виклик під силу”.

На його переконання, горда людина з Богом розминається, Він обдаровує покірних великою благодаттю. Убожество не означає бідність.

“Святий Герард, можна б сказали сьогоднішньою мовою, був мудрим менеджером. Він робив правильні інвестиції, був далекоглядний, бо інвестував у вічність. Вибираючи убоге життя, бачив в цьому перспективу Царства Небесного”, – зазначив владика Володимир.

“Ми чуємо певні застереження у світлі сьогоднішнього євангельського слова (Лк. 6,24-30). Все на землі має свій кінець. Так, багато людей у світі нажаль голодує, бо стали жертвами несправедливості. Водночас скільки продуктів викидається в різних місцях у смітник. Людина створює екологічні катастрофи, в різний спосіб забруднює землю, яка її годує. Так нищиться людське життя. А життя для того, щоб жити”, – зауважив проповідник.

“Ми споглядаємо на постать св. Герарда, який є також покровителем материнства. Він є опікун матерів, які очікують народження дитини, або довший час чекають на цей дар. Ще не все дитину народити. Також є нелегкий процес її виховання. Просімо заступництва св. Герарда, щоб ми були добрими Божими дітьми”, – додав владика Володимир.

Опісля святкової Божественної Літургії відбулося урочисте прийняття нових членів у молодіжну спільноту, що діє при монастирі “Кохавинські зорі”.

Завершилося молитовне святкування Молебнем до св. Герарда та окропленням свяченою водою дітей, молоді та подружні пари.

Більше фото — тут

Останні новини

Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...