«Мрію бачити у молоді усмішку, бо це дає мені надію»: у Львівській архиєпархії відбулася традиційна «Здибанка з Владикою»

-
Post font size
+

Зустріч відбулася у суботу, 7 жовтня, в приміщенні Центру Шептицького УКУ. Цьогоріч традиційно комісія з молоддю обмінювалися планами на рік, роздумували над спільними ідеями та спілкувалися з архиєреєм.

Здибанка розпочалася зі вступного слова Голови Молодіжної комісії о. Володимира Битюги та презентації річного планування Молодіжної комісії.

Відтак владика Володимир звернувся з духовним словом до молоді, в якому запропонував три пункти до роздумів: Питання сумнівів і віри на прикладі особи святого Томи, питання християнського розуміння влади відповідно до євангелського уривку цього дня (Лк.4, 31-36), а також розуміння того, в що ми є закорінені.

Архиєрей подякував молоді за служіння, які вони проводять у своїй парафії й запевнив, що старше покоління бачить у них надію.

Владика Володимир окремо подякував духівникам за присутність: «Радію, що є духівники. Це для нас пріоритет. Бо духівник має бути у вашому житті і відчувати ваше серцебиття, щоб знати як вам послужити», – сказав він.

А також зауважив, що війна може вкрасти молодість. «Тому тоді, коли ми мусимо брати відповідальність яка нам не по силі, важливо у серці залишатися молодими», – застеріг архиєрей.

На прикладі особи апостола Томи, владика Володимир показав наскільки важливо мати віру, а сумніви перетворювати у засіб, який допомагає зростати у вірі.

Відтак єпископ-помічник звернув увагу на уривок євангелія від Луки цього суботнього дня: «У сьогоднішньому євангелії ми чуємо, що Ісус використовує владу, щоб зробити добро. Ви також, як лідери спільнот, користайтеся цією можливістю послужити людям, хоч це не є легко», – сказав він.

А також наголосив: «Важливо щоб наші стосунки з Богом були міцно закоріненні у Святих Тайнах».

Відтак був час діалогу з архиєреєм. Молодь ставила запитання, а владика Володимир відповідав. Ось найцікавіші з них:

Питання як до «молодшого тата» Львівської архиєпархії. Чи у вас є певні мрії щодо молоді у нашій архиєпархії?

Найперша мрія — бачити у молоді усмішку. Це дає мені надію. Я розумію, що в такому серці є порядок. Також є порядок в родині, у парафіїї цієї молодої людини. Так прошу, щоб молодь у парафії творила платформи спілкування. Наша молодь може вести фейсбук-сторінку, відкрити кав’ярню чи організувати крамничку. Не чекайте коли прийде час. Робіть те, що можете тут і зараз.

Що робити коли у спільноті зникає вогник?

— Ефективність вогню залежить від його джерела. Що було джерелом? Важливо спільноту закорінювати у молитву і життя Святими Тайнами. Церква — це місце, де є скарб Святих Тайн. Тоді вогонь буде горіти.

Як залучати молодь у спільноту?

— Буде катастрофою, якщо молодіжна спільнота стане закритою для інших людей. Важливо поставити собі пріоритет і кожного року приймати нових людей у спільноту. Тоді це оберігає від застою. Важлива регулярність. Важливо новим людям давати певні обов’язки і залучати їх до життя спільноти.

Як ви відчитали своє покликання до священства?

— Мене найперше зацікавила можливість у церкві прислуговувати, а також приклад інших священників, отців-редемптористів. Хотів бути подібним до них.

Довідка: «Здибанка з Владикою» – це щорічна зустріч для духівників, лідерів й їхніх заступників молодіжних спільнот Львівської Архиєпархії УГКЦ з єпископом-помічником владикою Володимиром, що припадає на початок нового навчального року. Організатор зустрічі – Комісія у справах молоді Львівської Архиєпархії.

Останні новини

У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...