«Подаруймо йому нашу молитовну підтримку!»: Владика Володимир звершив дияконське рукоположення брата Романа Хляна

-
Post font size
+

На свято апостола Томи, 6 жовтня 2023 року, в Архикатедральному соборі святого Юра єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир звершив дияконське рукоположення брата Романа Хляна.

На свято апостола Томи, 6 жовтня 2023 року, в Архикатедральному соборі святого Юра єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир звершив дияконське рукоположення брата Романа Хляна.

Сьогодні, — каже проповідник, — святкуємо празник святого апостола Томи. Він був рибалкою у Галилеї. Його покликав Ісус до апостольського грона. Тома слідував за своїм Вчителем, слухав його науку, був свідком чудес. Можливо ми привикли бачити в постаті Томи невіруючого учня, бо він засумнівався. Цю подію чуємо, зокрема, в Євангелії Івана.

«Воскреслий Ісус поспішив до Томи окремо, зауважив його, бо бачив щирість цього учня. Тома був у великій небезпеці розминутися зі своїм майбутнім, бо хто не вірить у Воскресіння, той перекреслює своє майбутнє», — зауважив архиєрей.

За його словами, в день свого празника Тома запрошує нас до своєї школи. В цій школі є сумніви і віра. Є спокуса накласти на Тому таке своєрідне тавро невірства, бо він в один момент засумнівався. Але якщо кладемо на когось негативне тавро, тоді можемо вже не побачити позитивних сторін. А такі добрі риси були в особі Томи. Зрештою, він став святим.

«На стихирах вечірні молимося, що Тома через дотик зачерпнув все, що потребував до спасіння. Бо він занурив свій палець у рани Воскреслого. Коли людина в чомусь сумнівається, то це не означає, що вона невіруюча. Сумнів може бути поштовхом до шукання правди чи лікуванням легковірності», — зауважив єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

«Тома не вірить чуткам, бо йдеться про важливу справу, він дуже обережний, тому вимагає доказів: «Якщо не побачу на його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця в місце, де були цвяхи, а руки моєї не вкладу в його бік – не повірю!» Байдужа людина не може ставити такі детальні вимоги. В підході Томи водночас мусіло бути багато любові. А Ісус відповідає доказами на вимоги Томи, бо бачить його щирість, а не лукавство. Зрештою Ісус чітко розрізняв, де є лукавство чи провокація, а де виражена щирість», — додав проповідник.

«Сьогодні ми стаємо свідками та учасниками дияконського рукоположення нашого співбрата Романа. Ісус в різний спосіб шукав підхід до його особи, скерував голос покликання до цього служіння. Роман дав позитивну відповідь на цей голос, хоча міг мати сумніви, різні питання. Такі відчуття будуть і надалі, бо цей сьогоднішній радісний день не може тривати на землі вічно. Але будні завжди провадять до свята. Роман прагне надалі писати свою історію служіння. Подаруймо йому нашу молитовну підтримку!» — зазначив владика Володимир.

Останні новини

У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...