Отець Юрій Карвацький: «Католицька освіта формує особистість як єдність духу, душі, розуму і тіла»

-
Post font size
+

Другий рік поспіль навчання, виховання і розвиток дітей відбуваються в умовах війни. Про те, як у таких викликах розвивається католицька освіта поспілкувалися з референтом у справах шкільництва Львівської Архиєпархії, керівником Громадської організації «Освітній центр імені отця Юліана Дзеровича» отцем Юрієм Карвацьким.

― Які виклики сьогодні постали перед католицькою освітою?

― Говорячи про католицькі заклади освіти, перш за все варто глянути на освітню сферу глобальніше, щоб зрозуміти яким викликам доводиться протистояти.

Діяльність загальних шкіл зазвичай не залежна від релігійних поглядів. Натомість, католицька освіта опирається на християнські цінності та вчення Католицької церкви, може включати релігійний компонент та відповідні обряди у навчальну програму.

Та в значній мірі ці школи перетинаються, адже перебувають у соціумі: комунікація педагогів, дітей, батьків, що переплелися з нещодавніми серйозними викликами ― ковід, війна, ідеології, які часто несуть за собою втрату людської ідентичності.

У Львівській Архиєпархії маємо гарний досвід взаємодії ― це державні школи із християнським спрямуванням.

― Як католицькі заклади освіти адаптувалися до умов війни?

― Кожен освітній заклад, не залежно від того чи він католицький чи ні, повинен відповідати вимогам безпечності для дітей у час війни. Католицькі заклади, які є на території Львівської Архиєпархії, слідують усім рекомендаціям відповідних органів для убезпечення дітей під час повітряних тривог тощо.

Католицькі заклади освіти намагаються реалізувати себе як ще одна лінія оборони: практикують часту і регулярну молитву за українське військо, мудре правління, допомогу переселенцям, тим, які втратили рідних, помешкання майно тощо. Окрім молитви багато дітей знаходять свій «фронт» у волонтерській діяльності, яка їм під силу та до якої є бажання долучатись.

― Які пріоритети розставляєте зважаючи на тенденції в загальній освіті?

― Один із пріоритетів католицького закладу ― плекання ціннісно-орієнтованої спільноти, в якій дитина може розвиватися в духовності, отримувати якісне, без викривлень моральне виховання, а також навчання згідно з вченням Церкви. Зростати в служінні та в громадській діяльності і відповідальності.

Якщо синтезувати, то прагнемо поєднувати навчання із розвитком духовних, моральних та етичних аспектів життя учнів, відповідаючи на виклики сучасного світу.

― Чому варто обирати католицькі заклади освіти?

― Для людини, яка може стояти перед вибором закладу освіти, я, як батько, віддавав би перевагу католицькому закладу з декількох причин:

• Сприяння духовному розвитку. Зазвичай це середовище, де акцентується на важливості духовних цінностей.

• Плекання моральних якостей.
Завдяки яким формується моральна основа для майбутнього життя.

• Якісна освіта. Потри чесноти, кожен учень має можливість користати з високих освітніх стандартів, які пропонують досвідчені педагоги.

• Спільнота. Католицькі заклади ― це переважно не просто школи, куди зранку прийшов і після уроків пішов, а це твоя спільнота, де переживаєш різні емоції. І навіть у моменти занепаду, завдяки підтримці, встаєш і йдеш далі. Це дуже цінний досвід, який я досвідчив свого часу, коли був учнем декількох католицьких шкіл.

― У чому сила католицької освіти?

― Передовсім ― у майстерності поєднати вище зазначені моменти в конкретному середовищі.

Католицька освіта формує особистість як єдність духу, душі, розуму і тіла. Це допомагає розвивати дитину в усіх аспектах та забезпечує якісне гармонійне зростання.

― Як розвивають католицькі освітні заклади у Львівській Архиєпархії?

― На території Львівської Архиєпархії є католицькі заклади різних рівнів, починаючи від садочків, завершуючи університетом.

Є заклади, які заснував безпосередньо Митрополит Ігор. Окрім них є низка приватних закладів, керівниками та засновниками яких є християни, які у своєму повсякденному житті застосовують цінності та горять прагненням якісної освіти.

Добре налагоджена співпраця Львівської Архиєпархії з цими освітніми закладами сприяє духовному супроводу дітей. Допомагають цьому також і вишколи та праця безпосередньо з колективом, залучення в освітній процес священників, щоб цінності, про які ми так багато говоримо, були не лише на папері, а й виплекані у серцях дітей.

― Які виклики сьогодні постали перед католицькою освітою?

― Попри складнощі, в яких ми як суспільство та Церква живемо, простежуємо й позитивну динаміку.

Спільноти вірних на чолі з парохами та адміністраторами різних парафій в Львівській Архиєпархії розуміють потребу якісної католицької освіти, тому створюють інфраструктуру для заснування садочків, шкіл тощо.

Думаю, що вже в близькому майбутньому будемо радіти новим закладам, які постають як відповідь на секулярні виклики сьогодення.

Радію, що це часто не лише проєкти однієї людини-інвестора, а безпосередньо спільноти людей, які розуміють необхідність зростання їхніх дітей у здоровому, гармонійному середовищі.

Підготувала Наталія Павлишин

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...