«До служіння священника належить також зцілення людей», — Владика Володимир звершив священниче рукоположення диякона Сергія Довби

-
Post font size
+

На свято святого влкмч. й цілителя Пантелеймона, 9 серпня 2023 року, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир звершив священниче рукоположення диякона Сергія Довби.

“Сьогодні звершуємо празник святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Споглядаючи на його життя, возносимо також і молитву до Бога за посередництвом цього Святого”, – зазначив проповідник.

Відтак архиєрей пригадав життєву історію святого: Пантелеймон народився в місті Нікомидії. Його батько Евсторгій посідав великі маєтки, але був поганином. Мати Євдулія натомість була християнкою. Хоча вона невдовзі померла, але встигла засіяти в серці дитини зерно Христової віри. Подальше виховання в поганстві не змогло заглушити цього зерна. Батько послав хлопця до школи, а згодом на навчання лікарської справи. Сам імператор Максиміліян зацікавився здібним юнаком, маючи намір згодом взяти його у свій двір.

Але хлопець зустрічає на життєвій дорозі поважного старця Єрмолая, християнського священика, який врятувався від тогочасних переслідувань. Вони часто зустрічалися, розмовляли про християнську віру. Пантелеймон почав пригадувати це, що його навчила мама. Тобто, зерно віри, засіяне мамою, почало проростати. Хлопець щораз більше ідентифікував себе з християнством, що провадило до хрещення.

Батько був дуже стурбований рішенням сина. Радше боявся, що це довідається імператор – ворог християнської релігії. Пантелеймон діяв настільки послідовно та впевнено, що батько вже також був на дорозі до християнства. Після закінчення навчання він приймав в себе вдома пацієнтів. Ось привели до нього сліпого чоловіка, якому жоден лікар з околиці не зміг допомогти. Пантелеймон в присутності батька молитовно звернувся до Ісуса Христа про зцілення хворого. Сліпий прозрів, а батько також отримав внутрішнє прозріння. Тому прийняв хрещення, відійшовши опісля до вічності.

Новина про молодого лікаря, – каже далі владика Володимир, – який зокрема зцілює сліпих, розійшлася околицею. Робив він на благодійних засадах. Також він роздав маєток батька, а своє життя присвятив соціальному служінню. Знайшлися заздрісні люди, зокрема лікарі, які побачили конкурента. Тоді донесли імператору, що Пантелеймон – християнин, привели також зціленого сліпця. Імператора зацікавив процес зцілення цього чоловіка, бо напевно ця справа була резонансна. Тому запитав, якими середниками Пантелеймон його зцілив. Той відповів: «Іменем Ісуса Христа зцілив мене». Тих доказів було достатньо для страждань та мученицької смерті Божого Слуги в 305 році.

Відтак єпископ-помічник підкреслив, що постать св. Пантелеймона стає дуже близькою для співбрата Сергія, який приймає священиче рукоположення. А ми стаємо учасниками цієї події.

“До служіння священика належить також зцілення людей. Для цього є різні середники: підтримати на дусі, розрадити в терпінні, а особливо розрішати гріхи упалих. Важливо черпати силу з правдивого Джерела. В момент рукоположення Архиєрей молиться, поклавши руку та омофор на голову кандидата: Божественна благодать, що завжди недужих оздоровлює, і те, що їм недостає, доповнює…». Кидається у вуха слово «завжди». Бог дарує свою благодать. Як важливо, щоб людина її приймала”, -наголосив проповідник.

“Св. Пантелеймон подає чудовий приклад, як приймати благодать Божу та ділитися нею. Нехай він буде нам завжди надійним покровителем та заступником!” – побажав владика Володимир.

Останні новини

У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...