«Рукоположення є особистою П’ятидесятницею для конкретної особи»,— Владика Володимир звершив священниче рукоположення диякона Назара Ходаня

-
Post font size
+

18 липня. Св. Ольги, княгині Київської. Мт. 16, 1-6. +Володимир

Сьогоднішній липневий ранок скликав нас на свято до Сокільників. У цей день вдивляємося в постать святої Ольги, княгині Київської, звершуючи пам’ять її блаженного переставлення.
В євангельському слові чуємо про те, як фарисеї та садукеї в підступний спосіб вимагали в Ісуса знаку. Ми теж можемо мати таку спокусу чекати на якісь особливі знаки, або шукати ідеальних людей. Таких людей на землі не знайдемо. А знаків є достатньо, важливо їх побачити. Ісус свого часу подавав багато знаків, але люди не бачили. Він зцілював хворих без ліків. Він, як лікар мав спеціальну «медицину».
Надалі щоденно стаються різні чуда, тобто знаки. Про це не повідомляється в медіях, бо позитив сьогодні не дуже є привабливий, суспільство очікує радше якусь сенсацію. Але чуда стаються в тиші та простоті. В цьому відмінність чуда від шоу. Великим чудом є те, що ми тут зібралися. Для багатьох це було ще до вчора несподіванкою. Тобто, приємним знаком.
Великим знаком і свідченням серед нас є постать св. Ольги. Вона є одним з прикладів влади, як служіння людям і добру. Вона розуміла, що робити добрі справи потрібно починаючи із себе, тому ще перед прийняттям християнства у Київській Русі охрестилася, прийнявши ім’я Олена. Вона напевно відчувала порожнечу у тодішньому суспільстві, бо поганська релігія не давала місця на зустріч людини з особовим Богом.
Ольга є гарним зразком християнської жінки і матері. На прикладі її життя бачимо, що не всі святі праведно починають своє життя, але праведно його закінчують.

Сьогоднішній день вчить нас, що таке влада. Це не панування, а служіння. Ісус має владу, але Він використовує її виключно для допомоги і служіння людям. Якщо хтось має певну керівну посаду в суспільстві чи в Церкві, то повинен розуміти одну важливу річ: керівник є слугою своїх підлеглих. Тому керівника не треба боятися, але було б добре його поважати. З іншої сторони, не треба мати владу, щоб чинити добро. Хоча влада надає для цього ширший діапазон можливостей.

Благословенним знаком сьогодні є священиче рукоположення нашого співбрата Назара, в якому беремо участь. Перед нами не стоїть ідеальна, досконала людина. Назар є один з вас. Він прагне надалі писати свою історію у священстві. Якщо Бог хоче людиною послужитися, то робить це також за допомогою її немочей. Бо тоді людина більш відкрита для Бога, довіряє Йому.
Ісус Христос учинив рибаків премудрими, пославши їм Духа Святого – так молимося тропарем П’ятидесятниці. Ці рибаки-апостоли з своєї сторони виявили відкритість і послух. Тому вони здобули згодом всю вселенну, бо довірили Чоловіколюбцю. Вони впустили в свої серця велику Божу любов, так що мали чим ділитися.

Рукоположення є особистою П’ятидесятницею для конкретної особи. Бажаємо Назару бути відкритим на щедрі дари божественної благодаті, щоб мати чим ділитися з іншими.

24.07.2023. Сокільники. Храм Різдва Богородиці
Священиче рукоположення Назара Ходаня

Останні новини

У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...