Під час прощі до Прилбич, із нагоди дня народження Праведного Митрополита Андрея, відкриють паломникам новий Мистецький простір

-
Post font size
+

28-29 липня з нагоди дня народження Праведного Митрополита Андрея відбудеться проща до Прилбич.

― Цьогоріч наша проща буде незвична, оскільки паломники матимуть змогу оглянути Мистецький простір, який ми створили в старому приміщенні (колишнє поштове відділення), розташованому на території парку, де колись була садиба родини Шептицьких. У такий спосіб забезпечимо його ревіталізацію, вдихнемо нове життя і, сподіваємося, згодом відреставруємо. Тут розмістимо експозицію, яка розкриватиме надбання нашої культурної спадщини. Представимо на огляд речі, котрі були в ужитку українців, зокрема з Прилбич та Яворівщини. На експозиції представимо також дві автентичні ікони з дому Шептицьких. Вони датовані 1908 та 1913 роками. Це роботи Ядвіги Шептицької, яка була етнографкою. Попри те, що походила з польського роду, приїхавши до Прилбич, почала вивчати культуру того краю. Зробила багато різних замальовок вишиваних взорів, серед яких автентичні яворівські, а також малюнків на скринях. Це все надбання вона залишила у спадок. Представимо скриню, речі народного вжитку, які колись передали до нашого музею. Митрополит Андрей свого часу також багато зробив для порятунку давніх ікон. Хочемо, щоб цей простір надихав і вчив надивлятися на те, що є нашим, усвідомлювали цінність цього,― розповів парох парафії Собору Пресвятої Богородиці села Прилбичі отець Андрій Стадницький.

Священник зазначив, що, на жаль, велику кількість давніх речей люди просто викидали або продавали до приватних колекцій.

― Та дехто ще зберігає цю автентику вдома. Коли ми почали прибирати простір, то багато людей активно зносили такі речі. Тож віримо, що цей простір надихатиме цінувати спадщину, дозволить врятувати давні речі і вдихнути в них нове життя., ― зазначив отець Андрій Стадницький.

Під час прощі планують презентувати ідею відновлення та розвитку цієї будівлі.

Кожен охочий має змогу підтримати розвиток Мистецького простору.

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/2ZaMYrtUbD

💳Номер картки банки
5375 4112 0784 9600

А також передбачено чимало заходів для молоді.

― Ми пропонуємо молоді, та й загалом усім, взяти участь у майстер-класах з написання ікон на склі. Ще, відбуватиметься концерт хорового колективу «Етерія», який діє при УКУ. Вони співатимуть українські старовинні пісні,додав сотрудник парафії Собору Пресвятої Богородиці села Прилбичі отець Андрій Побігущий.

До слова, на парафії проводять безліч молодіжних заходів. Так, нещодавно, завершився табір в Карпатах «Бути людиною, християнином, патріотом» для дітей 9-15 років. Їхніми провідниками була молодь 17 років.

― У темах катехизацій ми говорили про героїзм Пташки з Азовсталі, Тайри, батька нашої учасниці табору, який воює. Окремо ми присвятили катехизацію постаті Блаженнішого Любомира Гузара, адже він є взірцевим прикладом людини і християнина. Проводили «Веселі канікули з Богом», під час яких діти дізнавалися, що таке блаженства, додав отець Андрій Побігущий.

У вересні плануємо запропонувати паломникам, які прибувають, майстер-класи з яворівської іграшки.

― Крім того проводитимемо мистецький захід із іконописицею Уляною Креховець. Ми запропонували їй експонувати роботи, присвячені війні та вірі, в нашому храмі. Упродовж вересня буде можливість оглянути ці твори, зазначив священник.

Нещодавно в цій церкві відбувалася виставка вишиваних ікон отця-доктора Романа Блажейовського.

― Плануючи заходи, передовсім дбаємо про те, щоб в різний спосіб популяризувати постать Митрополита Андрея на шляху до проголошення його святості,акцентував отець Андрій Побігущий.

Підготувала Наталія Павлишин

Останні новини

Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...