Відбулася щорічна Всеукраїнська проща до Страдчу в молитві за перемогу України

-
Post font size
+

Традиційно 26 червня 2023 року відбулась багатотисячна Всеукраїнська проща до відпустового центру Львівської архиєпархії – «Страдч», що на Яворівщині з нагоди Дня мирянина та пам’яті Страдецьких Блаженних: священномученика Миколая Конрада та мученика Володимира Прийми.

Архиєрейську Божествену Літургію очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав співслужінні Архиєпископа і Митрополита Львівського владики Ігора, єпископа-помічника Львівської архиєпархії владики Володимира та інших митрополитів, єпископів та численного духовенства.

Серед учасників прощі із різних куточків України та Львівської архиєпархії взяли участь родини Героїв з Яворівщини. Жінки вручили Блаженнішому Святославові подарунок — скриню із хустиною як символ матерів і дружин загиблих воїнів. Глава Церкви мав можливість поспілкуватися з родинами.

У проповіді Блаженніший Святослав подякував Господу Богу і Збройним силам України за можливість зібратися на «українській горі блаженств» для спільної молитви, слухати слово Боже та приступати до Святих Таїн. Особливо склав подяку за присутність родинам загиблих героїв, захисників України.

«Дорогі матері, жінки, діти, ми страждаємо разом із вами і плачемо вашими слізьми. Але дякуємо нашим героям, полеглим на полях боїв за Україну, за те, що маємо цей дар, — дар свободи для молитви», – сказав Глава Церкви.

Звертаючись до прочан, Предстоятель наголосив на тому, що сьогодні на Страдецькій горі спогадуємо блаженних мучеників о. Миколу Конрада та його співця — дяка Володимира.

Десять років тому, коли відбулася перша Всеукраїнська проща до Страдчу, блаженного мученика Володимира Прийму було проголошено покровителем мирян УГКЦ. За словами Блаженнішого Святослава, в умовах війни ми глибше починаємо розуміти зміст його і блаженного о. Миколи Конрада подвигу.

«Мученик — це переможець, це той, хто силою Божою перемагає свого мучителя і свідчить, що людська сила є нічим перед силою Божою. Мученик завжди є свідком воскресіння, свідком Царства Небесного, яке сьогодні присутнє між нами», — зазначив проповідник.

«Господь Бог кличе кожного з нас до свого особистого зусилля в тій боротьбі за перемогу. Тому тут сьогодні запитаймо себе перед Божим обличчям, перед обличчям родин наших героїв: Що я зробив, що я роблю щодня для того, аби Україна перемогла? Там, де я є, там, де Господь Бог мене покликав, яке зусилля я чиню, щоб сила Божа виявилася в перемозі України?» — звернувся Глава Церкви до прочан.
На завершення Літургії Блаженніший Святослав подякував духовенству і мирянам, які численно зібралися на прощу — спільну молитву сили українського народу, а також наголосив, що в цей день молитва особливо лунала за тих, хто боронить нашу Україну і працює для того, щоб ми почувалися безпечно.

Зі свого боку Митрополит Ігор долучився до слів подяк Блаженнішого Святослава, подякував Главі Церкви за те, що він приїхав очолити цю “безкровну жертву” на яку зібралося багато людей.

Митрополит Ігор пригадав, що Блаженніший Святослав сьогодні святкує річницю священичих свячень.

“Хай Господь Бог благословить Вас силою духу, мудрістю розуму, непохитністю волі, добрим здоровям на многії літа!” – побажав Митрополит Ігор Главі УГКЦ.

Завершилася проща молитвою “Боже Великий, єдиний” за Україну.

Довідка:

Страдч –відпустовий Марійський паломницький центр Львівської архиєпархії УГКЦ. Віддавна славиться своїм підземним монастирем та Хресною Дорогою, яку Папа Пій ХІ наділив Єрусалимським відпустом.. На вершині 350-метрової гори знаходиться храм Успення Богородиці, поблизу якого і поховано мученика за віру, священика Миколу Конрада.

Більше фото – Всеукраїнська проща до Страдчу

Останні новини

Ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа отець Ігор Бойко розповідає про нещодавню зустріч ректорів греко-католицьких семінарій, про теперішніх...
У неділю, 19 травня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні настоятеля Архикатедрального собору святого Юра...
Нехай жінки-мироносиці та Йосиф Ариматейський будуть для нас добрим прикладом рішучості та любові у служінні. Побажав єпископ-помічник Львівської...
Неділя Мироносиць Ді 6,1-7; Мр 15,43-16,8 (о. д-р Турконяк Р.) Храм святого священномученика Йосафата, Львів 19.05.2024. Діяння апостольські...
17-18 травня у Камʼянці-Подільському відбувся IV Всеукраїнський зʼїзд мирян УГКЦ. На ньому були групи представників з усіх єпархій...