Запрошуємо послухати давні духовні напіви Великого посту і Великодня «Пасха Красеная»

-
Post font size
+

Як звучить ІРМОС? Як космос. Як Вселенна. Як голос прославляння Творця над нею.

Уже цієї середи, 26 квітня, наживо у Храм Священномученика Климентія Шептицького ви зможете почути і побачити унікальне дійство – давні духовні напіви Великого посту і Великодня «Пасха Красеная».

Виконавці:

Наталія Половинка
Марія Кміть
Юлія Оліяр
Микита Обухов
Яків Басін.

Керівники проекту:

Сергій Ковалевич та Наталія Половинка.

Початок о 18.00.

Вхід, як завжди, вільний, з нагодою пожертвування на розвиток нашого музею та проєкту «Музичні вечори в Музей Митрополита Андрея Шептицького»

Давні духовні напіви Великого посту і Великоднє дійство проєкту ІРМОС являє дорогу до Свята і сповнює Паску через давні духовні напіви України Великого посту і Великодня зі стародруків та рукописів Львівського Ірмологіону ХVII ст.

Проєкт ІРМОС з грецької означає «зв’язок», «ланка», «ірмолойний спів», «монодія», традиційний християнський духовний спів в Україні.

З 2000 року він є Прощею людей мистецтва на територію Духа.

Духовні напіви прийшли в Київську Русь з Візантії з початком християнства. Вони віками передавалися поколіннями монахів, духовних співців, спочатку з рук в руки, а пізніше – кулизм’яним записом.

До ХVI-го століття ці напіви сформувались в Український духовний напів, ввібравши мелос української традиційної пісні і протягом ХVI-ХVII ст. були зібрані в український нотолінійний Ірмолой – Богослужбову книгу, складену з монодичних співів – ірмосів.

Ірмос – літургійний жанр давньоукраїнської духовної музики, який поступово вийшов із церковного обряду протягом трьох останніх століть.

Сьогодні його можна знайти тільки в стародруках архівів та в бібліотеках старих монастирів. Великою мірою завдяки проєкту ІРМОС ірмолойний спів поволі повертається в українські церкви.

Останні новини

Ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа отець Ігор Бойко розповідає про нещодавню зустріч ректорів греко-католицьких семінарій, про теперішніх...
У неділю, 19 травня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні настоятеля Архикатедрального собору святого Юра...
Нехай жінки-мироносиці та Йосиф Ариматейський будуть для нас добрим прикладом рішучості та любові у служінні. Побажав єпископ-помічник Львівської...
Неділя Мироносиць Ді 6,1-7; Мр 15,43-16,8 (о. д-р Турконяк Р.) Храм святого священномученика Йосафата, Львів 19.05.2024. Діяння апостольські...
17-18 травня у Камʼянці-Подільському відбувся IV Всеукраїнський зʼїзд мирян УГКЦ. На ньому були групи представників з усіх єпархій...