«Церковний спів найперше є нашим богопочитанням», — Максим Тимо

-
Post font size
+

Сьогодні говоримо про церковний спів. Неправильно трактувати його тільки як мистецтво (хоча він, безумовно, ним є). Церковний спів найперше є нашим богопочитанням. Він існує для того, щоб ми глибше переживали богослужіння. Звичайно, він має важливу естетичну роль, але його не можна трактувати як тільки додаткову функцію богослужіння, як прикрасу богослужіння, бо у своїй суті він є богословським. Важливо розуміти, що він випливає зі самої природи християнського богослужіння.

В нашому обряді, особливо у молитвах священника і піснеспівах, ми часто згадуємо про ангелів, які оспівують престол Божий. У Літургії ми самі долучаємося до співу святих ангелів, або (навіть можна сказати), що це ангели долучаються до нас. Ми разом з ними оспівуємо Бога.

Одним з найвідоміших уривків Літургії є Херувимська пісня. Про що цей піснеспів? Про те, що ми настільки є близькими до Бога, як і херувими, які оточують Бога і завжди Його прославляють. Таким чином, співаючи Богові, ми виражаємо Його надзвичайну близькість до нас. Ми наче відповідаємо цим піснеспівом на його любов до нас.

Щоб піснеспів себе вповні проявив також важлива відкритість людини. Щоб благодать Святого Духа зійшла на співців і щоб вони співав Богові. “Відкрию уста мої і наповняться духом” – співаємо в одному з піснеспівів. Саме тому Святі Отці часто називали людину знаряддям Святого Духа, бо вона виконує цю важливу функцію – співати Богові.

Ще одна важлива функція піснеспіву – єднальна – співаючи разом, церква звершує Літургію, робить спільну справу. Спів дуже добре “включає” людей у богослужіння.

Також церковний спів є проповіддю нашої віри. Співаючи, ми не просто виспівуємо ноти. Адже всі піснеспіви (псалми, тропарі, стихири) були написані святими людьми, які переживали досвід Бога і хотіли його передавати. Таким чином, співаючи – ми долучаємося до церковного досвіду і водночас виражаємо його назовні, проповідуємо, Саме тому в нашому обряді всі піснеспіви поєднують у собі слово і музику: мелодія допомагає розкрити сенс слова, а слово у свою чергу наповнює сенсом мелодію.

Тому важливо, щоб церковні співці розуміли, про що вони співають, розуміли тексти, їх сенс, і також повинні дбати про те, щоб мелодії їх піснеспівів були, безумовно, гарно виконані, красиві, але також, щоб вони були відкриті до спільноти вірних, щоб вірні (присутні на богослужінні), могли “включитися” у ці мелодії, з часом вивчити і співати їх. Адже спів власне покликаний єднати церковну спільноту і провадити до глибшого пізнання богослужіння.

Відео з циклу «Наша молитва»
(онлайн-курс “Основи християнської віри і життя”, який присвячений головним принципам духовного життя християнина)

ТЕМА 25
Лектор: Максим Тимо, викладач літургійного богослов’я УКУ

Організаційні питання до курсу (тривалість, перелік тем і т.ін) – за цим посиланням.

Додаткові можливості для тих, хто хоче краще ознайомитися з темами курсу!

Крім відео-лекції є коротким синтетичним викладом теми, окрім відео на платформі відкритих курсів УКУ ми підготували для Вас додатково до кожної теми курсу та тестові завдання для закріплення матеріалів та перевірки знань. Щоб їх назвати, потрібно тільки зареєструватися .

За матеріалом Юлії Козіброди для сайту Патріаршої катехитичної комісії

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...