Митрополит Ігор: «На час Великого посту поставмо перед собою завдання молитися в два рази більше, а їжу споживати в два рази менше»

-
Post font size
+

Вступаємо в час Великого посту 2023 року і це уже другий рік війни, яку Росія розв’язала проти України; це – другий рік Великого посту в часі війни!

Чому розв’язана війна? Тому що ми не просили дозволу в російського уряду жити краще від росіян, жити так, як ми плануємо, як ми можемо. Складний час насів на наш народ, точаться важкі бої в Україні із агресорами, гине багато нашого мирного люду та військових із двох боків. Увесь свідомий народ нашого краю став на захист своєї Батьківщини і вірні нашої Церкви беруть участь в обороні своєї землі. Дуже непросто пам’ятати, що такі добрі діла, як молитва, піст і милостиня, які чинимо в ім’я Господнє, також, допомагають вистояти нашому війську та витісняти загарбників з нашої землі.

Як духовній особі, мені годиться пригадати про добрі діла, які маємо чинити в ім’я Боже й просити Господа, щоб він завершив війну. Сам Ісус Христос вказував, щоб на показ не постити чи молитися, лише, чинити це в тайні нашому Богові. Ісус Христос постив в пустині сорок днів та ночей, не їв нічого ― постив та молився, й переміг ворога демона. І скромний піст, молитва та милостиня, теж прискорюють перемогу нашого війська. Поставмо перед собою завдання молитися в два рази більше, як звичайно, а їжу споживати в два рази менше.

Молімося щиро до Господа, щоб він освятив нас, щоб його ім’я святилося нашою особою. Піст й молитва допоможуть нам тоді, коли ми відкинемо практику гріха, практику неправди, осудження ближніх та усяке беззаконня. Святий Іван Золотоустий навчає: «Пропонується душевна трапеза ― слово Боже. Тіло постом освячується; душа, якщо її не кормити, гине. Хай же тіло постить постом стриманості від гріхів, а душа насичується божественним навчанням» (св. Ів. Золотоустого, «Про творення світу», Бесіда Ι, п.7, поле 438). Коли Олоферн намірявся з військом завоювати Ізраїль, тоді сини Ізраїлю: «…ревно закричали до Бога Ізраїля, щоб не дав на розграблення їхніх немовлят і жінок на розбій, і міста їхнього насліддя на знищення… І Господь вислухав їхній голос і зглянувся на їхній біль. І нарід постив багато днів в усій Юдеї і Єрусалимі перед лицем святощів Господа Вседержителя» (Юд 4,12-13, о. Тур). Відомо, що згодом, вдова Юдита, вдалася до військового табору царя Навуходоносора, яким керував Олоферн, перед тим вона готувалася молитвою і постом. Олоферн ласкаво прийняв її, а, коли після великого бенкету випив багато вина й лежав непритомний на ліжку, Юдита відтяла йому голову й принесла до своїх у Ветулію. Очевидно, що народ Ізраїлів ожив «і здивувався і, схилившись, поклонилися Богові», а в ассурів настала паніка й великий страх перейняв військо Олоферна, яке втікало з великими втратами. Молитва й піст приготували Юдиту до неймовірного подвигу, який вона з честю звершила!

«Нині настав час святого посту, почнімо його з добрих діл; і, як говорить Господь, не постіться в осудах лихослів’ї» (Утреня, перший день Великого посту, пісня 9). Стараймося у великому смиренні та покаянні звершувати цей святий піст, обмеживши себе у їжі та в багато-мовленні, примножуймо кожного дня моління й добрих діл! Взиваймо до Господа щирим покаянням за свої та ближніх беззаконня! Хай добрий Господь благословить нам у світлі віри звершувати час посту. Пресвята Богородице, будь із нами!

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...