Розпорядження щодо богослужбових риз та їхніх відповідних кольорів

-
Post font size
+

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

щодо богослужбових риз та їхніх відповідних кольорів

У різні історичні періоди в Церкві сформувались шани гідні звичаї щодо використання духовенством різноманітних барв богослужбових риз, завдяки чому виявлялися взаємопов’язаність глибоких богословських символів та сприйняття вірними Церкви використання під час богослужінь духовенством відповідних кольорів та відтінків.

Дбаючи про одностайність у використані кольорів літургійних риз під час звершення богослужінь духовенством відповідно до кан. 199 §1 ККСЦ, законодавства та вчення Церкви[1] і впорядковуючи у цьому аспекті літургійне життя Львівської Архиєпархії, зважаючи на існуючу дотепер різноманітну практику, визначаю дотримуватися наступних приписів.

1. Звершувати Божественну Літургію (включно з Проскомидією) необхідно одягнувши усі приписані ризи: стихар, єпитрахиль, пояс, нарукавники, фелон[2].

2. Усі ризи (включно з відзнаками) повинні бути належної якості, чисті та охайні[3]. Негідно звершувати Божественну Літургію в брудних, заплямованих чи подертих ризах.

3. При одяганні риз (включно з відзнаками) необхідно промовляти відповідні молитви згідно із Служебником, як також і для роздягання з них[4].

4. Зважаючи на офіційні документи нашої Церкви,[5] історичну традицію розвитку[6] та сучасну практику визначаємо наступне: світлі ризи (включно із білим кольором, срібним, золотистим (жовтий відтінок), та іншими відтінками, де все ж таки білий переважає); іншими основними кольорами богослужбових риз є зелений, блакитний, червоно-пурпуровий (багряні/фіолетові).

5. Щодо риз чорної барви, які раніше були у використані, тепер їх не застосовуємо.[7]

6. Щодо використання богослужбових риз відповідних барв і відтінків у різні періоди літургійного року слід орієнтуватися на офіційний додаток до цього Розпорядження.

Цим Розпорядженням впорядковую практику застосування риз відповідних кольорів у Львівській Архиєпархії і при пошитті нових риз, прошу взяти до уваги вище перелічені приписи.

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...