«Сьогодні Церква посилає Юрія служити людям у священстві», — Владика Володимир звершив священниче рукоположення Юрія Пітили

-
Post font size
+

В цей день він отримає частину відповідей на свої питання, якусь частину відповідей дадуть люди, яким покликаний послужити. А решта відповідей отримає, коли вже зустрінеться з св. Теодосієм на лоні Авраама. Прямуймо разом послідовно туди, де св. Теодосій вже чекає. Нехай він нам товаришує також і на цій дорозі.
Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії під час проповіді у храмі Воскресіння Христового, вчора, у день пам’яті святого Теодосія, під час Божественної Літургії, в якій звершив священниче рукоположення Юрія Пітили
.

Проповідник розповів історію життя святого Теодосія, а також підкреслив, що приклад його життя показує, що людина є соціальна.
«Виростаючи в церковному контексті, він прагнув пустинного життя. Пішов до Єрусалиму поклонитися святим місцям, шукаючи усамітнення. Оселився на горі Сіон, згодом при церкві Пресвятої Богородиці, яку звела благочестива Глікерія. На перший погляд, здається, що він був всіма забутий та нікому не потрібний. Але суворий спосіб життя молодого Теодосія привернув увагу людей і вони почали збиратися при його печері»,— розповів архиєрей.
«Юнак боявся через людську похвалу впасти в гріх гордості. Тому він покинув це місце та перейшов до Вифлеєму, де провадив 30 років дуже аскетичний спосіб життя. Але і там його віднайшли люди. Збиралося щораз більше учнів, які бажали при ньому зростати в досконалості. Теодосій цінував повчання Василія Великого, якого вже тоді вважали святим. В центрі навчання св. Василія було заохочення пам’ятати про смерть. Про це Теодосій постійно нагадував своїм учням. Хто думає про смерть та суд, той помре в Божій ласці та суд його не буде страшний»,— зазначив він.
Кількість учнів постійно зростала, тому каже проповідник, Теодосій будує монастир з чотирма церквами, також дім для бідних та прочан, лікарню.

«Тому Теодосій названий зачинателем спільного життя. Він запровадив в життя правило св. Василія Великого. Монахи спільно жили в цьому монастирі, разом молилися, працювали та споживали їжу. Преподобний Теодосій мав свій стиль управління цим монастирем. Віддавав перевагу лагідності та любові. Він розумів, що любов об’єднує людей. А гнів чи жорстокість людей відштовхує. Любов Теодосія творила численні чуда. Він покинув землю в похилому віці»,— пояснив єпископ-помічник.
На його переконання, приклад життя св. Теодосія показує, що людина в своїй істоті є соціальна. “На пустині витриває лише той, хто здатний до спільнотового життя. Пустиня, усамітнення не є втечею від чогось, а радше прагнення Когось. Там людина зустрічає Бога, чує Його ніжний голос. Тоді знає, як далі жити і що робити»,— переконаний архиєрей.
Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії підкреслив, що під час цієї Божественної Літургії усі стануть свідками та учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Юрія.

«Він народився в християнській сім’ї, мав свої етапи розвитку, формування в семінарії, переживав свої «пустині» з багатьма питаннями. Він тоді до кінця не розумів, до чого це все веде. Церква посилає Юрія служити людям у священстві. Сьогодні він отримує частину відповідей на свої питання, якусь частину відповідей дадуть люди, яким покликаний послужити. А решта відповідей отримає, коли вже зустрінеться з св. Теодосієм на лоні Авраама. Прямуймо разом послідовно туди, де св. Теодосій вже чекає. Нехай він нам товаришує також і на цій дорозі»,— сказав владика Володимир.

Фото – Андрій Бомчик

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....