Відбулася груднева зустріч протопресвітерів Львівської Архиєпархії

-
Post font size
+

У середу, 14 грудня 2022 року, в приміщенні конференц-залу Курії Львівської Архиєпархії відбулися збори протопресвітерів, які очолив Протосинкел, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир.

У вступному слові владика Володимира згадав про те, що вчора, 13 грудня 2022 року, відбулася зустріч Архиєпископа і Митрополита Ігоря зі синкелами та керівниками відділів (економічно-господарського, пасторального, канцелярії, бухгалтерії, пресслужби, трибуналу) та Благодійного фонду «Карітас», на якій було підведено підсумки цього року, а також визначено пріоритетні напрями роботи Львівської Архиєпархії в 2023 році.

За його словами, на найближчі три роки Синод єпископів акцентує увагу душпастирів на таких трьох пунктах:

― близькість до вбогих, постраждалих від війни;

― зцілення ран;

― особлива увага до християнської родини.

Розглядаючи перший пункт про близькість до вбогих, біженців, маргіналізованих, до всіх постраждалих в контексті війни, архиєрей подякував усім, хто з початком повномасштабної війни, почав комплексну і цілісну працю у цьому напрямку.

«Нам була дуже відчутна солідарність, адже численні доми, парафії нашої Архиєпархії прийняли біженців. Тепер важливо це служіння структурувати. А також звернути увагу на наших потребуючих людей, яких також не бракує у парафіях. Ці люди у свій час віддали свої ресурси, щоб підтримати країну, можливо сьогодні і їм бракує засобів», ― сказав Протосинкел Львівської Архиєпархії.

Владика Володимир наголосив на важливості вчасної і повної звітності за отриману благодійну допомогу. Вказав на потребу заснування парафіяльного Карітасу чи структур, які займаються гуманітарною допомогою.

Також у стратегії своєї парафії, ― каже Протосинкел, – старайтеся врахувати, що потреби є впродовж цілого року, а не лише до дня святого Миколая. Бо часто є спокуса забути про потребуючих впродовж року – зцілення ран «це справа масштабна, ― підкреслює архиєрей, ― яка заторкує кожного з вас».

«Храми Львова повинні бути відчинені впродовж дня з присутнім душпастирем, щоб кожна людина мала можливість поспілкуватися і отримати духовну допомогу; Часто храми стають місцем, де люди за спільною молитвою перебувають повітряну тривогу. Навіть, якщо храм і не є фізичним укриттям, то він стає для людини духовним захистом у час небезпеки», ― наголосив єпископ-помічник.

Третє: християнська родина, ― зазначає єпископ-помічник, ― яка сьогодні переживає дуже багато викликів. Це питання також дуже важливо внести у свої пасторальні концепції.

«Зокрема йдеться про підготування до Таїнства Шлюбу та супровід сімей», ― пояснив він.

«Окрема програма приготування діє при Комісії у справах родини а також на великих парафіях м. Львова. Виклик є по селах. Де парох не завжди має можливість подбати про комплексне приготування до шлюбу. Ситуація ускладнюється у родинах військових, у сім’ях, в яких жінки з дітьми виїхали з України,а чоловіки залишилися», ― зазначив архиєрей.

Також владика Володимир вказав на гарну традицію в наших парафіях ― засновувати молитовні групи для чоловіків зі залученням їх до активного парафіяльного життя. І підкреслив необхідність духовного супроводу дітей, подружжя, дорослих при кожній нагоді.

Підсумовуючи, Протосинкел Львівської Архиєпархії, вкотре наголосив на важливості передбачити ці три пункти у пасторальних планах, молитовних групах чи різних заходах, а також загалом у плануванні подій на рік чи більше.

Опісля представники Центру гідності дитини УКУ представила ідею центру, в якій йдеться про гідність дитини як безумовну цінність, а також запрезентувала пропозицію навчання, якими може бути корисний центр, коли йдеться про створення «Церкви дружньої до дитини».

О. Юрій Карвацький представив новий проект Освітнього центру ім. о. Юліана Дзеровича ― Школу «ЗерНО», яка має на меті комплексну підготовку абітурієнтів до ЗНО.

А також запросив священників допомоги у творенні загальноєпархіяльного простору освітян, який мав би стати гарною платформою для розвитку вчителів та підвищення їхньої кваліфікації.

Синкел у справах духовенства о. Юрій Чудяк пригадав отцям-деканам про формаційну програму для духовенства від Інституту постійної формації та наголосив на важливості для священників брати участь в архиєпархіяльному житті Церкви.

Також о. Юрій Чудяк пригадав про програму «пізні покликання» та закликав священників повідомити про осіб, які мають вищу богословську освіту і прагнуть стати священниками.

Керівник Пресслужби диякон Михайло Квасюк пригадав прохання повідомляти про цікаві і важливі заходи на парафіях на електронну скриньку пресслужби.

Отець Назарій Литвин презентував нові священничі ризи, які пошила швейна майстерня архиєпархії.

Економ о. Володимир Ольшанецький представив фінансові питання, а канцлер о. Сергій Стесенко повідомив важливі новини канцелярії.

Під час зустрічі також представили новий випуск часопису «Патріархат» та газети Львівської Архиєпархії «Мета».

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...