Священників Львівської Архиєпархії запрошують доєднатися до формаційного курсу «Благовістувати посеред трагедії війни»

-
Post font size
+

15 листопада 2022 року, о 14.00, в приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа відбудеться зустріч «Благовістувати посеред трагедії війни». Захід відбуватиметься в межах Інституту постійної формації для духовенства.

Перші зустрічі формаційної програми Львівської Архиєпархії та Філософсько-богословського факультету УКУ будуть присвячені обговоренню таких тем:

• Насильство у Старому Завіті й реалії сьогодення.
• Чи є Новий Завіт антимілітаристським та як сьогодні любити ворогів?
• Три підходи до війни у християнській традиції.
• Як навчити людей долати страх?
• Як проповідувати посеред воєнного лихоліття, зокрема в часі похоронних Богослужінь?

― Цьогорічний синод Єпископів у Перемишлі дав доручення Львівській Архиєпархії у співпраці з Українським католицьким університетом напрацювати і подати дорожню карту в актуальних проблемах, які виникли зокрема й через війну. А це ― духовні потреби вірних, праця з людьми в процесі реабілітації, практичні відповіді на виклики сьогодення. Дослухавшись до цих рекомендацій, старатимемося будувати добру співпрацю з Богословсько-філософським факультетом УКУ, щоб хоча би раз у місяць проводити лекції та дискусії, які допоможуть священникам душпастирювати. Першу загальну зустріч проведе декан цього факультету отець Юрій Щурко. Розмова базуватиметься на Святому Письмі, а відтак будемо рухатися до інших напрямів, заторкаючи питання психології, аспекти сповідництва, літургійних, соціальних і харитативних методах, ― пояснив Синкел у справах духовенства і священничих родин отець Юрій Чудяк.

До слова, у постанові Синоду Єпископів УГКЦ 5 пунктом зазначено:

«Доручити єпархіальним інститутам постійної формації та ректорам духовних семінарій у співпраці з Українським католицьким університетом провести формаційні курси для семінаристів і духовенства щодо викликів сьогодення, звертаючи особливу увагу на лікування травм, спричинених війною».

― Ця тема гостро актуальна, адже війна заторкнула кожного. Фактично на кожній парафії є вимушено переміщені особи, воїни, які прибувають сюди на реабілітацію та лікування. Також провадимо працю з багатьма родинами військових, зокрема й тими, які зазнали втрати через війну. Тож участь у заході ― обов’язкова для всіх священників, ― наголосив отець Юрій.

Що варто знати про Інститут постійної формації для духовенства:

Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який відбувся у Львові в днях 14-21 жовтня 1996 р. Б., доручив єпископам дбати про постійну формацію своїх священиків. Ця синодальна постанова, як рівно ж й інші документи Вчительського Уряду Церкви, свідчать про необхідність та важливість постійної формації духовенства.

Постійна формація ― це необхідний засіб, щоб осягнути мету свого покликання, що полягає у служінні Богові і людям. Вона потрібна, щоби практично допомогти священикам сповнити місію, що поклав на них Господь у Тайні священства, оберігати, захищати, розвивати власну ідентичність і покликання через освячення самих себе та інших через своє пастирське служіння. Початком постійної формації є момент рукоположення. Її здійснення – це обов’язок священика і Церкви, яка має право продовжувати вишкіл своїх служителів. Священик, в свою чергу, також має право на відповідну допомогу з боку Церкви для того, щоб могти свято й успішно сповняти свою душпастирську працю, маючи для цього необхідну підготовку і засоби. Необхідність такої формації зумовлена кількома факторами:

Постійної формації вимагає також потреба нової євангелізації, яка в основному є спрямована на перевиховання тих, що номінально є християнами, а насправді слабо пов’язані з вірою та Церквою. Священики в особливий спосіб залучені до завдання Церкви проводити нову євангелізацію, щоби відновити віру в Христа, який є “вчора і сьогодні” той самий (пор. Євр. 13, 8). З огляду на це вони повинні поглиблювати, зміцнювати свою віру, надію і любов до Господа, щоби змогти Його представити таким яким Він є насправді – Особою живою, яка любить нас більш ніж усі інші. Цей цілісний підхід до нової євангелізації вимагає чіткого богословського бачення та глибокої духовної відданості, яку священики можуть виявити лише тоді, коли добре навчаються та моляться, і якщо беруть участь у постійній формації.

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...