«Товаришуймо Юрію молитовно, щоб був добрим «слугою!»»: Владика Володимир звершив дияконське рукоположення Юрія Тиса

-
Post font size
+

Сьогодні ми є учасниками дияконського рукоположення нашого співбрата Юрія, який також має свій родинний контекст, історію життя та покликання. Він прагне надалі писати свою історію служіння. Товаришуймо йому молитовно, щоб був добрим слугою! Про це попросив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Архикатедральному Соборі святого Юра, у день пам’яті апостола та євангелиста Луки, 31 жовтня 2022 року. У цей день Архиєрей звершив дияконське руколоження брата Юрія Тиса.

«Сьогодні святкуємо празник святого апостола і євангелиста Луки. Трудно є об’єктивно збагнути біографію св. Луки, бо є різні передання», — зауважує владика Володимир.
Й продовжує розповідь про апостола: «Він був високо освіченим чоловіком, добре знав лікарську справу, апостол Павло називає його «любим лікарем»» (Кол. 4,14).

Близько 58 року, — продовжує проповідник, — Лука написав Євангеліє. У своєму євангельському слові він особливо звертає увагу на Боже милосердя, прощення гріхів, що часто є передумовою зцілення людини. Тобто, це терапевтична дорога. Тим самим, Лука – терапевтичний євангелист. Стихира вечірні підтверджує, що цей апостол «вилікував божим словом серця, що були в мряці незнання, і що зайшли до глибини розпачі, та спас їх наче від морської бурі».

За його словами, Лука є також автором книги Діянь апостолів, яка повстала близько 63 року. Цінність цієї книги в тому, що вона подає важливі факти про життя та діяльність апостолів.Євангеліє та Діяння апостолів на початку об’єднані спільним адресатом – постаттю знаменитого християнина на ім’я Теофіл, що лише підтверджує авторство Луки.

«Лука був великим знавцем та почитателем Пресвятої Богородиці, бо у своєму Євангелії докладно описує такі події, як Благовіщення, зустріч з Єлизаветою, Різдво Ісуса Христа, Обрізання, Стрітення. Його без сумніву можна назвати «марійним євангелистом» .Лука не належав до грона дванадцятьох, але має титул апостола. Бо апостол означає «післаний». Він був великим приятелем апостола Павла, після смерті якого звершував своє служіння у Далматії, Італії та Македонії», — додає архиєрей.

«Зміст життя та служіння Луки можна відчитати в тропарі та кондаці його празника. Минуло багато років, а ми нині спогадуємо велику постать Луки, живемо його євангельським словом. Так як на кожному етапі історії Церкви, в наш час Бог кличе до служіння новітніх апостолів», — каже єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, просячи про молитву для рукоположеного диякона Юрія Тиса.

Фотоальбом з рукоположення

Останні новини

24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...
Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...