Найважливіше, що треба знати про 15 Екуменічний соціальний тиждень

-
Post font size
+

«Мандрівна ідентичність: осмислення сенсів та цінностей» ― такою була тема 15-го Екуменічного соціального тижня у Львові. В події взяли участь представники з 36 країн.

― Україна і світ зараз переживають кризу війни внаслідок російської агресії. У такі часи постають великі запитання. Тому ми, обираючи тему цьогорічного заходу, орієнтувалися на глобальне осмислення питання ― «хто ми?», акцентуючи, що ідентичність не схожа на затверділий камінь. Адже нині ми маємо змогу спостерігати, як змінюється ідентичність українців зі східних теренів нашої держави. До війни частиною їхньої ідентичності було пострадянське культурне насліддя, та через брутальний досвід ворожої агресії, багато людей зрозуміли, хто вони насправді, тому повертаються до української мови, шукають відповідь, чим відрізняються від росіян, ― розповів в.о. директора Інституту екуменічних студій Українського католицького університету отець Роман Фігас.

Впродовж п’яти днів, із 3 до 7 жовтня, на майданчиках Екуменічного соціального тижня під різним ракурсом розглядали питання національної, релігійної ідентичності, яка місія Церкви в цих питаннях.

― Говорячи про нашу мандрівну ідентичність, маємо повертатися до переосмислення сенсів і цінностей. Ця війна ставить перед нами питання, на яких цінностях хочемо будувати нашу державу, ― додав отець Роман.

У заході взяла участь делегація з католицького університету в Парижі. Вони поділилися своїм досвідом співпрацюють з різними середовищами, висловили захоплення нашою боротьбою за свободу, нашим піднесенням духа і солідарністю.

― Екуменічний соціальний тиждень ― це завжди тематична відповідь на настрої в Україні, у світі. На перетині цього будуємо міждисциплінарні дискусії і зустрічі, щоб знайомити людей, які працюють у своїх соціальних бульбашках і досить часто навіть не перетинаються. Ми завжди прагнемо, щоб обрана тематика була актуальна для науковців, представників бізнесу, засобів масової комунікації, практиків. Попередні роки ми заторкали теми екології, сталого розвитку. Тему ідентичності ми обрали ще перед початком повномасштабного вторгнення росії. В тих умовах, які переживаємо, ця тема набула ще глибших сенсів, оскільки це теж війна за ідентичність та цінності, ― пояснила керівниця програм та проєктів Інституту екуменічних студій УКУ, координаторка міжнародного форуму Екуменічний соціальний тиждень Ірина Кітура.

Під час Екуменічного соціального тижня дискутували на такі теми:

«Виклики ідентичності в час війни. ВПО, біженці, мігранти». До дискусії приєднався владика Степан Сус, Єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, титулярний єпископ Зігріса, голова Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ. Дискутував також доктор Олексій Позняк, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії і соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України; Мирослава Керик, кандидатка історичних наук, голова правління Фонду «Наш вибір», співробітниця Інституту Філософії та соціології Польської Академії Наук; Микола-Мирослав Петрецький, політик, депутат румунського парламенту, президент Союзу українців Румунії; Світлана Одинець, кандидатка наук у соціальній антропології, міграціології, журналістка; Ірина Ключковська, кандидатка педагогічних наук, доцентка, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

«Роль Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого у збереженні культурної спадщини та формуванні національної ідентичності». На заході обговорили беззаперечний вплив Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого не лише у формуванні та збереженні національної ідентичності українців, але й у її безцінному сакральному значенні для виховання майбутніх поколінь вільних людей.Координував подію Юрій Скіра, директор ГО «Центр досліджень історії Східних Католицьких Церков», Львів. Цю тему обговорювали: Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ; Ігор Медвідь, заступник директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка; Зіновій Свереда, незалежний політичний та економічний аналітик, Львів; Ліліана Гентош, старша наукова співробітниця Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка; Роксолана Вербова, старша викладачка Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

«Як змінюються та взаємодіють національна та релігійна ідентичності під час війни?». Учасником дискусії був іспанський та американський соціолог релігії, професор факультету соціології Джорджтаунського університету у США, доктор Хосе Казанова. У дискусії взяли участь також: Тарас Дятлик, віце-ректор із розвитку та міжнародного співробітництва Східноєвропейського інституту теології, регіональний директор Overseas Council-United World Mission у Східній Європі та Центральній Азії; Ірина Ейгельсон, соціальна психологиня, етнопсихологиня та конфліктологиня, кандидатка психологічних наук, тренерка, дослідниця та фасилітаторка діалогів; Олена Копіна, соціологиня та фасилітаторка діалогів, координаторка ініціативи «Лабораторія мирних рішень» з Харкова.

«Релігія в діаспорі: між збереженням ідентичності та асиміляцією». Модерував дискусію керівник проектів та програм Інституту Екуменічних Студій УКУ Тарас Курилець. Обговорювали тему: Анатолій Бабинський, науковий співробітник Інституту історії Церкви УКУ; Андрій Сороковський, американський юрист та історик; Оксана Міхеєва, професорка кафедри соціології УКУ; Ґабріель Гашем, професор систематичного богослов’я, головний редактор екуменічного франкомовного журналу Proche Orient Chrétien (Бейрут, Ліван); Владика Борис Ґудзяк, Архиєпископ-Митрополит Філадельфійської Архиєпархії, президент УКУ.

«Бути Церквою сьогодні: виклики та уроки війни в Україні». Під час заходу висвітлювали важливу роль, місію та відповідальність Церкви під час війни – бути істинним світочем миру та перемоги, підтримуючи дух та оберігаючи цінності демократичного українського суспільства. Модератором заходу був Олег Турій, директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету, проректор із зовнішніх зв’язків УКУ. Дискутували: д-р Петро Балог, OP, директор Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського, Київ; Роман Соловій, ректор Східноєвропейського інституту теології, Львів; о. Михайло Станчишин, ТІ, віце-директор Школи духовного проводу «Єлеазар», Львів-Харків; єрм. Іов Ольшанський, ігумен Свято-Воскресенського Новоафонського монастиря ПЦУ, Львів; Анатолій Бабинський, науковий співробітник Інституту історії Церкви УКУ.

Завершальною була дискусія «Різні грані ідентичності». Вебінар модерував доктор Тарас Дзюбанський, директор Інституту релігії і суспільства УКУ. Відкрив семінар Хадже Садже, асоційований член Центру Палестинських Студій SOAS з Лондонського університету. Продовжили дискусію: Лап ван Кунг, декан Інституту передових досліджень Азійської культури та богослов’я, почесний генеральний секретар Християнського інституту в місті Гонконг, ГО «Права християн»; Франсіз Швазель, директор Магістерської Програми з історії Католицького інституту Парижу; Хассан Муса з Богословської Семінарії ECWA, що у Нігерії.

Організатори: Інститут екуменічних студій, Український католицький університет, Фонд Конрада Аденауера.

Партнери: Німецька лютеранська церква, Вищий Інститут екуменічних студій Католицького Інституту в Парижі, Франція, Кафедра протестантського богослов’я, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язкові з діаспорою НУ «Львівська політехніка», Інститут історії Церкви УКУ, Інститут освіти, роботи та суспільства Гогенгаймського університету, Штутгарт, Німеччина, факультет католицької теології, Віденський університет, Австрія та ін.

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...