«Дуже важливо, щоб ми не раз в житті чули слово: «Ти — мій ангеле»», — на Покрову владика Володимир звершив моління на могилах усіх борців за незалежність України

-
Post font size
+

На свято Покрову Пресвятої Богородиці, у День захисників і захисниць України та 80-ту річницю створення Української повстанської армії, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії звершив моління на Личаківському кладовищі, вшановуючи пам’ять усіх борців за незалежність України. До спільної молитви та вшанування памяті долучилися представники духовенства різних конфесій та релігій, різних рівнів влади, а також громадські діячі, військові та жителі міста Львова.

Вшанування пам’яті розпочалося біля меморіалу невідомого воїна УПА, на якому духовенство, влада та громадські діячі запалили лампадки. Також покладанням квітів вшанували могили новітніх героїв, Героїв Небесної Сотні та усіх вояків, які загинули під час війни Росії проти України.
На кожному полі поховань ( 67, 76, 86) було звершено панахиду.

Біля могил новітніх героїв владика Володимир зауважив, що на цьому місці зникають усі титули, земля вирівнює всіх. На його думку символічно, що ми починаємо наше сьогоднішнє моління на тому місці, де є найбільш свіжі рани жертв новітньої війни, де знайшли спокій захисники – наші новітні герої.

«Тут водночас відчувається великий захист. Навпроти є пологове відділення, в якому народжуються дітки. Це покоління буде пам’ятати своїх героїв. Вони будуть запитувати про місце свого народження і бачитимуть, що тут є поруч. Зовсім недавно одна знайома тут народила хлопчика. Каже, що дитина постійно спить, треба будити, щоб нагодувати.Я подумав про те, який сильний тут відчутний захист наших захисників, які вже з неба дивляться на нас, які ходимо стежками землі. Звичайно, що ми їх ніколи не забудемо. Просимо для них щасливої і радісної вічності», – зазначив владика Володимир.

Опісля урочистості продовжилися на могилах Небесної сотні та усіх воїнів, які загинули в наслідок війни росії проти України.

«Дуже символічно, що наприкінці нашої молитви, немов би цілі покоління наших предків зсилають сонце на нас, для того, щоб ми бачили дальше наш життєвий шлях. Бо захисники чи захисниці – це передусім військові, але також це цілі покоління людей – батьки, наші найрідніші, які в той чи інший момент нашого життя стали нашими захисниками і захисницями», — зауважив владика Володимир.

Й заохотив в день празника Покрову Пресвятої Богородиці себе запитати: Що спричинило те, що Богородиця здобула таку славу? Прагнення влади? Ні! Амбіції також ні. «Саме покора і служіння показало її велич. Вона до сьогодні опікується і покриває нас своїм покровом тому що вона є непорочна, чиста. Все, що є чистим є немов би ангельським», — наголосив він.

Ми можемо, каже архиєрей, звернутися до когось словом: «Ти — мій ангеле!» Якщо нам хтось в чомусь допоміг і ми цим ніби почуваємося у стіп цієї особи відчуваємо поміч чи захист.
«Радію, що ми сьогодні зійшлися найперше як люди. Не через посади і протоколи, а як люди. Сюди важливо приходити також тоді, коли нема офіційних заходів, щоб відвідати героїв, зробити іспит сумління. Наприклад тут, в останню суботу місяця, наші капелани завжди моляться з рідними героїв. Запрошуємо також долучатися до цієї спільної молитви», — зазначив владика Володимир і додав на завершення: «Дуже важливо, щоб ми не раз в житті чули слово: «Ти – мій ангеле». Ми, які живемо тепер на землі. Нашим захисникам нехай Господь дарує вічні обійми і вічну пам’ять».

Відео – Урочистості з нагоди свята Покрову Пресвятої Богородиці та Дня захисника та захисниці України

Останні новини

Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...