Митрополит Ігор: «Роман Василик є свідченням того, як можна помножити і розвинути даровані Богом таланти»

-
Post font size
+

Митрополит Львівський Ігор привітав професора Романа Василика ― видатного іконописця, Народного художника України, очільника Української Спілки іконописців. З нагоди 75-літнього ювілею митця в Музеї етнографії та художнього промислу ІН НАН України відбулася презентація альбому «Роман Василик. Іконопис, малярство, графіка» та персональна ретроспективна виставка творчих робіт.

Розпочався захід хвилиною мовчання за полеглими в цій страшній війні та словом подяки нашим воїнам за жертовність у збереженні незалежності нашої держави.

Митрополит Львівський Ігор знайомий із Романом Василиком багато років і з особливою шаною ставиться до його мистецького таланту:

― Роман Василик є свідченням того, як можна помножити і розвинути даровані Богом таланти. Хай Господь і надалі благословить вас у мистецькому подвигу, де потрібно багато терпеливості, щоб творити такі чудові твори сакрального мистецтва. Дякую за можливість розділити радість вашого ювілею. Бажаю успіхів і нехай Боже благословення спочине на вас, ― звернувся до ювіляра Архиєпископ Ігор.

Серед багатьох високоповажних гостей, які прийшли привітати Романа Василика, було чимало його колег із мистецького на наукового кола, земляків і людей, яким життя подарувало можливість зустрічі з цим непересічним художником.

На урочисту академію прибув також Митрополит Івано-Франківський Володимир, який багато десятиліть знайомий із родиною Василиків.

― Це ― чудова багатодітна родина, де всі жили в особливій пошані і любові, всі діти здобули вищу освіту. Рідний брат пана Романа Єпарх Коломийсько-Чернівецький Павло Василик багато прислужився для підпільної церкви. Ми дякуємо цій родині за їхнє віддане служіння і приклад незламності, ― наголосив Митрополит Володимир.

Варто підкреслити, що Роман Василик народився 1947 р. у с. Бариш Тернопільської обл. У 1968 р. закінчив Ужгородське художнє училище ім. Ерделі. У 1973 р. ― Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв).

Багаторічна викладацька діяльність Романа Василика розпочалась 1974 р. на кафедрі проєктування інтер’єрів ЛДІПДМ. З 1988 року обіймав адміністративні посади: завідувач кафедри проєктування інтер’єрів, завідувач кафедри сакрального мистецтва, декан факультету інтер’єру та обладнання, проректор з навчальної робити.

Наприкінці 80-х років з ініціативи Романа Василика в навчальний процес Інституту впроваджено окремі курси вивчення основ сакрального мистецтва. Згодом ця ініціатива переросла у створення окремого відділу сакрального мистецтва, а 1995 р. ― у заснування однойменної кафедри, яку Роман Василик очолював 25 років. Сьогодні професор Роман Василик читає лекції з богослов’я ікони, іконографії, провадить авторський курс з іконопису в Академії. Від 2010 року – співорганізатор міжнародних іконописних пленерів, які щорічно відбуваються в Україні та Польщі, гостьовий професор мистецьких та духовних закладів, а також куратор комплексного оформлення десятків храмів, його авторству належать численні ікони та іконостаси у різних куточках світу.

Папа Бенедикт нагородив Романа Василика Грамотою та Орденом Верховних апостолів Петра і Павла, Благословенною грамотою Патріарха Української греко-католицької церкви Любомира Гузара , а також Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета, Почесною грамотою Президента України, Орденом Петра Могили.

Отримав нагороди від українських посольств Англії, Італії, Бразилії, Австралії та Польщі, Університету штату Парана (Бразилія).
Удостоєний високих нагород від Міністерства культури і туризму України, Міністерства освіти і науки України.

Роман Василик є почесним професором Університету Парана (Бразилія).

Працює в галузі сакрального мистецтва (комплексне оформлення храмів, іконопис), станкового малярства, проєктування інтер’єрів, екслібрису. Ікони та іконостаси прикрашають багато церков в Україні та за кордоном.

Останні новини

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...