Митрополит Ігор освятив Хресну Дорогу в смт Поморяни

-
Post font size
+

11 вересня 2022 року Архиєпископ та Митрополит Львівський Ігор з пастирським візитом відвідав парафію селища Поморяни Поморянського деканату, адміністратором якої є о. Роман Янчук. Метою візиту стало спорудження громадою Хресної Дороги з назвою “Хресна Дорога співстраждання Марії”.

Особливістю Хресної Дороги є її 14 стацій з окремо поставленими Чудотворними іконами України, розповідає о.Роман. “Біля першої стації розміщена Теребовлянська Богородиця, оригінал якої знаходиться в архикатедральному соборі святого Юра. Наприклад біля трьох останніх стацій – три Чудотворні ікони Поморянської землі (Махновецька, Краснопущанська та завершується Поморянською Чудотворною іконою на подвір’ї храму, в якому зберігається оригінал ікони). Таким чином Хресна Дорога створена так, що об’єднює два діючі храми”.

Архиєрейську Божественну Літургію звершили у храмі Пресвятої Трійці. У співслужінні долучилися о. Іван Медвідь, декан Поморянського деканату, о. Михайло Плоцідем, віце ректор з виховної частини Львівської Духовної семінарії Святого Духа, о. Володимир та Андрій Грицайко та о. Ремігіуш, адміністатор римо-католицької спільноти села Поморяни.

Під час Літургії з благословення Архиєрея проповідь виголосив отець-доктор Михайло Плоцідем, який зауважив, що ця неділя поєднує у собі дві Євангельські розповіді: притчу про бунтівливих виноградарів та історію подвижного й мученицького життя чесного пророка, предтечі і Хрестителя Йоана.
Проповідник звернув увагу на те, що господар довірив свій виноградник виноградарям, даючи їм свободу дій, яку робітники використали неналежним чином: «У цій свободі виноградарі відчули себе власниками виноградника». Вони проявили невдячність і відкинули терпеливість та милосердя господаря, який послав до них свого єдиного Сина. «Виноградарі, опановані люттю, вбивають також Його…» – зазначає о. Михайло. Зрештою притча закінчується словами надії: «Камінь, яким знехтували будівничі, став наріжним каменем», тому проповідник наголошує, що Бог через Свого відкинутого людьми Сина спасає усіх нас.
Подібну думку знаходимо у розповіді про життя Івана Хрестителя, якого сам Спаситель називає «найбільшим з народжених від жінки», але який, водночас, говорить про себе дуже скромно, звертаючи увагу на Ісуса: «Йому потрібно рости, а мені – маліти». Він відіграв важливу роль в історії Спасіння готуючи шлях Христу та звіщаючи про Його прихід, але сам «применшився» аж до мученицької смерті. «Саме у цей спосіб пророк Йоан у в’язниці засвідчив, що життя має цінність лише тоді, коли його дарувати іншим у любові та правді» – наголошує о. Михайло.
«Якщо хтось бажає жити лише для себе, той схожий на того царя, на жінку і її дочку, оскільки його життя закінчується і не приносить користі ні для нього самого, ні для ближніх. По собі такі люди залишають порожній та ганебний слід».

Після молитви владика Ігор вручив грамоти парафіянам за активну участь у житті парафії, які долучилися до встановлення та посвяти Хресної Дороги. А відтак завершив свій візит молитвою перед Чудотворною іконою Богородиці.

Адміністратор парафії подякував Архиєрею за пастирську турботу, а відтак усі вірні отримали Архиєрейське благословення.

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...