«Наше завдання – берегти світло», – владика Володимир до молодіжних спільнот

-
Post font size
+

Що випромінюють наші очі? Чи в них є світло, запал до перемог? Очі випромінюють те, що є в серці, в душі. Тому важливо не боятися невдач, помилок. Важливо не боятися бути людиною, враховуючи власну недосконалість. Про це сказав єпископ-помічник Львівcької Архиєпархії владика Володимир під час проповіді у с. Новосілка з нагоди завершення традиційної щорічної Архиєпархіяльної прощі молодіжних спільнот Архиєпархії.

«Ми зібралися на молодіжній прощі, радше коронуємо цю прощу звершенням Святої Літургії», – зазначив проповідник.
Він припустив, що в дорозі могло бути знеохочення, зокрема через погодні умови. Водночас треба було завзяття, мотивацію, щоб осягнути ціль. Важливо, що одні одних підбадьорювали.
«Яку мотивацію повинні мати спортсмени, щоб здобути медаль? Є поодинокі види спорту, а є також командні. В спільній прощі відчувається дар спільноти. Це “командна” гра. Пандемія нас досить розігнала, відправила на ізоляцію. Війна нас закликає до солідарності, зокрема в соціальному служінні, у волонтерських спільнотах. Разом можна робити великі речі. Зрештою, людина створена вже в своїй істоті як соціальна. Тому вона не може жити ізольованою, бути заручником телефонного світу, скільки б груп не було створено в соцмережах. Люди прагнуть собі подати руку, подарувати обійми, поглянути в очі. Краса спільноти побідна до сузір’я, де не видно окремої зірки, а цілісність творить симфонію», – зауважив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.
На шляху прощі, – припускає владика Володимир, – були пагорби та низини, але кінцево ми піднялися вгору. Молодість є часом великих прагнень, навіть якщо в цих прагненнях є елементи ілюзії, наївності.

Тому, на його переконання, молодь повинна, просто зобов’язана прямувати вгору, за словами Патріарха Йосифа Сліпого – «Великого бажати!»
«Важливо бачити небо, яке ми ототожнюємо з місцем перебування Бога. Але Бог є присутній і в ближньому, якому служимо. Бог не має рук, ми є Його руками», – переконаний проповідник.
«Ми є також господарями власних мрій. Будуть спокуси нам вкрасти мрії, а тим самим майбутнє. Тому є важливо мрії перетворювати в реальність. Оточення не завжди буде сприймати те, що ми робимо. Але чому ми маємо не вірити, бо інші не вірять? Нехай вони, дивлячись на нас, вірять. Всі мрії є осяжні, але Бог нам допоможе осягнути те, що корисне для нашого спасіння. Бо наш погляд скерований вгору, до неба. Земна сила тяжіння не може перемагати, спокуси також можуть щось пропонувати під виглядом мрій», -запевнив владика Володимир.

І зауважив: щоб осягнути вічну радість, потрібно також мати для цього мотивацію. Бо якщо хтось каже, що втомився від духовного життя, від Бога, то як же будемо з Ним цілу вічність.
«Як важливо, щоб ми були людьми чистого серця, ходили в світлі. Щоб ходити в світлі, потрібно постійно боротися проти темряви. Як? Ми ж не можемо темряву ліквідувати. Наше завдання – берегти світло. Навіть найменша іскорка пробивається в найгустішій темряві. Спокуси також можуть використати світло у вигляді шоу, фейєверків», – наголосив Архиєрей.
Відтак пригадав, як ділився своїм пережиттям священник, який був душпастирем молоді: «Він вбив собі в голову, що має в очах молодих людей завжди бути ідеальним та непомильним. Це його дуже виснажило, він жив в стресі давання доброго прикладу. Він, на жаль, довго не протягнув, бо емоційно вигорів. Забув одну елементарну річ, що він є людиною».

«Від нас не вимагається штучних ідеалів, а радше автентичності. Якщо я люблю чи поважаю іншу людину, то приймаю також її немочі. Адже Бог нас приймає також з нашими промахами, гріхами. Але Він бачить наші наміри, прагнення. В цьому випадку ми Його не обманемо. Якщо ми б хотіли обманути Бога, то тим самим обманюємо себе. Така дорога веде вниз, а ми маємо йти вгору», – додав проповідник.
На завершення проповіді Архиєрей звернув увагу молоді на заклик Блаженнішого Святослава скласти присягу на вірність Христові й закликав молодь разом наприкінці Божественної Літургії відповісти на цей заклик Глави Церкви.
Відтак, на завершення моління, як ми вже повідомляли, Молодь Львівської Архиєпархії склала акт присяги на вірність Христові

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...