У Львівській Архиєпархії відбувся п’ятий літургійний науково-практичний круглий стіл на тему «Інтегральність Божественної Літургії»

-
Post font size
+

7 вересня 2022 року відбувся V літургійний науково-практичний круглий стіл на тему «Інтегральність Божественної Літургії» (продовження), який організувала Літургійна комісія Львівської Архиєпархії. Захід було проведено у приміщенні храму Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Пасічна, 83). Участь у круглому столі взяв Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор, священники Львівської Архиєпархії, літургісти та молільники з інших єпархій.

Круглий стіл розпочався спільною молитвою. Опісля якої з благословення Митрополита Ігоря відповідальний за організацію та проведення круглих столів о. д-р. Василь Попелястий звернувся до учасників зі вступним словом.
«Сьогодні маємо невеличкий ювілей, 5-ий круглий стіл. Хочу пригадати правила й ідеї цього стола. Ідея полягає в тому, щоб актуальні літургійні питання та виклики, які ми досвідчуємо, так як вони щоденно виникають, бо ми всі практично звершуємо Божественні Літургії та інші богослужіння, ми не лише обговорювали в кулуарах, але мали можливість публічно їх аналізувати та обговорювати, а також вирішувати, приймаючи відповідні рішення. Одним із плодів наших круглих столів є Пастирське послання Митрополита щодо уділення Святого Причастя», – зазначив представник Літурігйної комісії.

Цього разу експертну доповідь представив о. Володимир Стефанишин, Голова Літургійної комісії. Модерував захід о. д-р. Василь Попелястий, відповідальний за організацію та проведення круглих столів від Літургійної комісії.

На переконання о. Василя Попелястого, найважливіша особливість круглого столу – це простір для обговорення важливих літургійних питань. «Кожний із тут присутніх є важливим, кожна думка є надзвичайно цінна, бо голос кожного, як священника, котрий має свій унікальний душпастирський досвід, так і мирянина – з його досвідом молільника, є цінними для Церкви. Також важливо поєднувати наукові здобутки дослідників і практичний досвід душпастирів», – наголосив священник.
Цього разу учасники зосередили увагу на окремих елементах звершення Божественної Літургії, зокрема обговорили практику цілування Євангелія (після прочитання), окремих жестів та особливості літургійних текстів після цього моменту. Заторкнули також тему необхідності антимінса. Наприкінці було представлено результати попередніх дискусій щодо богослужбового одягу та його кольорів.
Як повідомляють у Літургійній комісії, серед тем, які ще будуть розглядати: співслужіння в часі Літургії; матерія Євхаристії; молитва анафори; питання інтенцій і поминань в часі Божественної Літургії та пожертви за них; Літургія Передосвячених Дарів; алітургійні дні та їхнє значення; богослужіння добового кола, Святі Таїнства, тощо.
За словами о. Василя Попелястого, круглі столи мають прикладну мету, тому їхня структура складається із двох частин: науково-експертного представлення теми фахівцем та подальшої дискусії. Таким чином історико-богословський аналіз проливає світло на сьогодення, а аргументоване обговорення у широкому колі дає можливість краще зрозуміти його прикладний характер та практичне втілення. Учасниками круглого столу є усі зацікавлені богослужбовим життям Церкви: священнослужителі та миряни, науковці та парафіяльні служителі. Місце проведення круглих столів є їх окремою особливістю: їх проводять не у закритих академічних аудиторіях та куріальних приміщеннях, а безпосередньо на парафіях (на запрошення пароха/адміністратора). Такий формат дає можливість різностороннього вивчення питання у світлі його практичного душпастирського застосування.

Особливістю проведення круглих столів є участь Архиєпископа і Митрополита Львівського, який відповідно до церковного права є керівником, поборником та охоронцем усього літургійного життя ввіреної йому єпархії (пор. ККСЦ, кан. 199 §1; Інструкція застосування літургійних приписів ККСЦ, п. 23), що сприяє безпосередньому втіленню зроблених висновків у відповідних документах. Зокрема, нещодавно вийшло Пастирське послання про спосіб уділення Святого Причастя.

Наступний круглий стіл відбудеться 12 жовтня, о 15:00 (місце уточнюється). Усіх зацікавлених запрошують до участі у круглих столах, пропозицій нових тем та місця проведення.

Довідка: Станом на червень 2022 року відбулось вже чотири літургійні науково-практичні круглі столи на теми:
(I) 16 грудня 2021: «Виклики та перспективи літургійного служіння у сьогоденні: Спосіб уділення Святого Причастя»;
(II) 24 березня 2022: «Виклики та перспективи літургійного служіння у сьогоденні: Літургійний одяг та його колористика»;
(III) 5 травня 2022: «Інтегральність Божественної Літургії», І частина (тривалість Літургії, вхідні молитви, молитви на одягання риз та Літургія Слова).
(IV) 9 червня 2022: «Інтегральність Божественної Літургії», ІІ частина (продовження попередньої теми)
(V) – 7 вересня 2022: «Інтегральність Божественної Літургії», ІІІ частина (продовження попередньої теми)

Відео – тут

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...