У Львові молитовно вшанували пам’ять о. Маркіяна Шашкевича у день роковин його відходу до вічності

-
Post font size
+

7 червня 2022 року, у день 179-их роковин відходу до вічності о. Маркіяна Шашкевича громадськість Львова звершила спільну молитву на його могилі на Личаківському кладовищі.

Участь у молитовному заході взяли студенти Львівської духовної семінарії Святого Духа, викладачі та учні Львівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 34 ім. Маркіяна Шашкевича, представники влади. Звершили панахиду о. Павло Дроздяк, капелан Львівської міської ради, адміністратор парафії Святого Духа, сотрудник Архикатедрального Собору святого Юра, та о. Ростислав Будзан, відповідальний за підтримку екуменічного руху у Львівській Архиєпархії, референт у справах беатифікації й канонізації святих УГКЦ Львівської Архиєпархії, сотрудник Архикатедрального Собору святого Юра. Співом панахиду супроводжували семінаристи.

У своєму слові на завершення спільної молитви о. Павло Дроздяк відзначив особливу роль о. Маркіяна Шашкевича – письменника, духовного просвітителя, натхненника національного пробудження Галичини – у розвитку і піднесенні української мови. «Мова є наче той маленький маркер, який говорить про нашу з вами ідентичність, але наскільки він є важливий в цьому повсякденному житті!» – наголосив проповідник, зауваживши: саме о. Маркіян Шашкевич, зібравши коло однодумців, першим виголосив проповідь українською мовою в Соборі святого Юра у Львові. Цей крок вимагав мужності – «Ця мужність, ця любов, це бажання творити, це бажання і усвідомлення того, що мова – це є моє життя. Мова – це моє повітря… Вишуканість мови – це ознака шляхетності, а шляхетність – це є ті віковічні традиції, які ми плекаємо з молоком матері».

Отець Павло Дроздяк акцентував на тому, що постать о. Маріяна Шашкевича досі є великим прикладом незламності духу, такої промовистої у дні війни, глибокої духовності і любові до Бога та Батьківщини: «У світлі Воскресіння ми можемо переживати, досвідчувати і відчитувати всіх пророків, які з’являлися в певний час, які пророкували, які говорили, яких не розуміли, яких били і каменували – але вони були голосом Божим, пророки, які провіщали те, що Господь Бог хотів сказати до нашого народу. Одним із таких пророків є, без сумніву, отець Маркіян Шашкевич».

Після завершення панахиди учні школи поклали до могили о. Маркіяна Шашкевича запалені лампадки, а представники влади – квіти. Відтак усі присутні заспівали гімн України.

Світлини

Останні новини

Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...