Владика Володимир в одній з лікарень Львова представив медичного капелана

-
Post font size
+

Сьогодні, у понеділок 4 квітня, відбулася зустріч єпископа-помічника Львівської Архиєпархії владики Володимира з головним лікарем однієї з лікарень м. Львова п. Любомиром Раком. Зустріч відбулася з ініціативи владики Володимира.

Передусім владика Володимир зазначив, що цей візит є знаком вдячності за можливість Церкві разом з медичною службою служити людям під час пандемії та війни.

Учасники зустрічі були змушені зачекати на офіційне представлення нового капелана, позаяк виникла необхідність уділити святі Тайни Сповіді та Євхаристії.
«Цікаво, що відразу при вході на порозі лікарні нашого священника, якого ми приїхали представляти, жінка попросила про сповідь для свого брата, пацієнта лікарні. З огляду на це мусимо зачекати отця», – зазначив владика Володимир. На його переконання навіть ця ситуація засвідчує важливість самої присутності священника у медичному закладі.

Відтак, після повернення священника, Архиєрей представив керівництву лікарні нового медичного капелана о. Івана Соколовського, призначеного Декретом Архиєпископа і Митрополита Львівського владики Ігоря.

Сторони обговорили формат, бачення та очікування від служіння медичного капелана.

Зокрема владика Володимир висловив думку про необхідність удосконалення капеланства в лікарні. А також звернув увагу на формат, який передбачає служіння священника як пацієнтам, так і медикам.

«Медичне капеланство – це не лише служіння хворим чи вмираючим. Передусім це служіння медичним працівникам, які теж потребують духовної підтримки та супроводу. Присутність священника не є формальністю, а практичним проявом служіння, його пасторальної праці», – підкреслив єпископ-помічник.

Також він розповів про вишкіл капеланів, прощі для лікарів, які організовує Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

Владика подівся власним досвідом перебування в цій лікарні у ролі пацієнта: «З перспективи пацієнта особливо відчув потребу присутності капелана, адже потребував Святого Причастя під час лікування. Лише через кілька днів вдалося полагодити зі священником, щоб він приносив Причастя, що було для мене важливою підтримкою. Шкодував, що тут не має на місці священника».

В свою чергу головний лікар розповів, що в лікарні є дуже різні пацієнти, зокрема соціально дезадаптовані.

Пан Любомир висловив побажання, щоб капелан був психологом для пацієнтів, за його словами важливо, щоб капелан мав такий досвід. Розповів про намір збудувати на території каплицю та рекреаційну зону. А також поділився, що на першому поверсі поруч з адміністрацією вже понад десять років є облаштована каплиця для духовних потреб пацієнтів, і звернув увагу на важливості налагодити діалог між священником і медичними працівниками.
Учасники розмови обмінялися думками про важливість відкритості капелана і його можливості швидкого реагування на потреби пацієнтів.

На завершення зустрічі владика Володимир передав пану Любомиру копію Декрету про призначення медичного капелана, відтак усі присутні обговорили плани співпраці на найближчий час.

Останні новини

Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...
23 квітня 2024 року, у львівському національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбулася містерія непокори, вистава «Голгофа» тернопільського...
Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....