«Бог не має рук, ми є Його руками», – владика Володимир до волонтерів з Італії

-
Post font size
+

Сьогодні, 2 квітня 2022 року, у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа відбулася зустріч представників Міжнародної асоціації вірних папського права «Спільнота папи Івана XXIII», які напередодні прибули до Львова з гуманітарною місією. А під час зворотної подорожі повинні допомогти біженцям з України виїхати до Італії. Гуманітарна ініціатива згуртувала понад 100 громадських організацій Італії. Зі словом подяки і підтримки, а також розповідаючи про досвід волонтерського служіння Української Греко-Католицької Церкви до італійців звернувся єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир..

Архиєрей пригадав нещодавню зустріч в Курії Львівської Архиєпархії з трьома представниками Асоціації, під час якої йшла мова про Бога і світ і не було конкретного бачення, в який спосіб можна разом допомогти суспільству.
«Ми жили стереотипом, що Церква відділена від держави. Щось в тому є. Бо Церква має своє канонічне право. Держава має Конституцію. Але що таке Церква? Це люди! Що таке Держава? Також люди! Ми знайшли такий спільний пункт дотику. Війна, яку переживаємо на згуртувала довкола служіння людині», – зазначив владика Володимир.

Відтак владика Володимир наголосив, що душпастирство Церкви є живим незважаючи ні на пандемію, ні на війну.
«Ми маємо багато викликів. Але маємо також багато позитиву. Навіть в час війни у бункерах народжуються діти, бо життя продовжується. Молоді люди просять про Таїнство Вінчання. У болях війни народжуються християнські сім’ї», – зауважив він.
А також зазначив, що великим викликом для Церкви є численні похорони.
Позаяк чимало військових повертаються до дому у домовинах. А відтак діти залишаються без батька, дружина без чоловіка, батьки без сина чи дочки.

«Людину можна вбити, але її не можна повернути в небуття. Бо життя є для того, щоб жити. Ми є свідками того, як в Україні розпинають, вбивають Ісуса Христа, але ми є також переконані, що Він тут Воскресне», – переконаний владика Володимир.
Єпикоп-помічник також розповів про гуманітарне служіння у Львівській Архиєпархії: «Ми не створювали окремого гуманітарного мега штабу, бо в таких умовах треба діяти спонтанно і швидко. Нема часу на зайві структури чи бюрократію. Тому що людина є зараз хвора і голодна. Нема часу проводити засідання і думати як і коли допомогти».
За його словами, практично всі храми і парафії стали центрами гуманітарного служіння. Багато людей ночують у підвалах храмів, як у сховищах, отримають їжу, харчування. Також при Архикатедральному соборі святого Юра діє гуманітарний центр для швидкого реагування на потреби людей.

«Щиро дякую усім за служіння. Бог не має рук, ми є Його руками. На завершення хотів би подати дві думки, бо незважаючи на війну: по перше, Церква служить, по-друге – життя живе», – додав Преовященніший Володимир.

“Вікторія Хома – піар-менеджер Української Освітньої Платформи у коментарі для Пресслужби Львівської Архиєпархії розповіла, що їхня благодійна організація, зокрема програма “Лідерство і служіння”, у партнерстві з Асоціацією Папи Івана ХХІІІ організували партнерський візит. Зокрема італійська делегація вирушила в Україну з благодійною місією: доставити допомогу та евакуювати людей до Італії.
За її словами, на завтра заплановано евакуацію 167 переселенців. Серед них жителі Луганської області, люди з інвалідністю та жінки з дітьми з гарячих точок українських міст та сіл.

«Українська освітня платформа у час повномасштабної війни повністю трансформувала свою діяльність. Зараз ми активно допомагаємо на місцях людям у зоні бойових дій, які опинилися у гуманітарній кризі, допомагаємо з евакуацією мешканців, а також у всіх областях України облаштували опорні точки у наших партнерів. Окрім цього наша організація активно співпрацює із закордонними партнерами, які всіляко підтримують Україну зараз. Зокрема сьогодні до нас завітала італійська делегація. Вони нам передали гуманітарку: харчі, засоби гігієни. Учасники, що прибули для допомоги ночують у спортзалі семінарії, таким чином висловлюють свою солідарність і підтримку Україні. Також отриману правдиву інформацію про війну вони передають на своїй Батьківщині. Чимало волонтерів з Італії хочуть дізнатися що в нас тут відбувається насправді», – розповіла працівниця Української Освітньої Платформи.

Асоціація Івана ХХІІІ гарантує евакуйованим українцям проживання у великих містах Італії: Рим, Падуя, Болонья… та забезпечення всім необхідним для проживання, працевлаштування, навчання дітей у школах. Ба більше українці отримають доступ до системи охорони здоров’я.

Італійським благодійникам про військову ситуацію в Україні розповіли представники міської влади, церковні діячі, дипломати та волонтери громадських ініціатив.
Організатори події: Українська освітня платформа та Асоціація Івана XXIII.

Довідка:
«Спільнота папи Івана XXIII» є Міжнародною асоціацією вірних папського права.

Вона народилася у 1968 році з пророчої просвітницької інтуїції дона Ореста Бенці, священика з Ріміні, нині слуги Божого, який у 1950-х роках намагався зробити так, щоб підлітки та молодь пережили приємну зустріч із Христом, із життям.

Захист неповнолітніх та вразливих людей завжди перебуває у ДНК «Спільноти папи Івана XXIII».

Чин просвітництва та прийняття, який здійснює спільнота, має форму прямого спільного життя з неповнолітніми та людьми, які перебувають у різних ситуаціях соціальної нестачі, слабкості, маргіналізації. Вірна своїй місії «бути сім’єю для тих, хто її не має», «Спільнота Папи Івана XXIII» твердо прагне гарантувати кожній дитині право жити в сім’ї. З цієї причини вона надає допомогу сім’ям в сімейних будинках, освітній та житловій спільноті, повністю натхненній природною сім’єю, а також у прийомних сім’ях.

Вона також сприяє розвитку волонтерських таборів для дітей, підлітків, молоді, у тому числі інвалідів, для сприяння інклюзії та освіти «рівний рівному».

Сьогодні «Спільнота папи Івана XXIII» присутня в 43 країнах світу на 5 континентах, де для прийому, догляду та освіти неповнолітніх та вразливих людей вона може розраховувати на щільну мережу зв’язків з асоціаціями, соціальними, громадянськими та церковними.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....