«Милосердя в дії»: при Святоюрському комплексі діє пункт збору допомоги потребуючим внаслідок війни. Як допомогти?

-
Post font size
+

З початком повномасштабної війни Росії проти України у Львівській Архиєпархії УГКЦ чимало парафій об’єдналися для допомоги військовим та вимушеним переселенцям. За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців Шабі Манту станом на 3 березня 2022 року кількість біженців з України перевищила 800 тисяч. Люди втікають у країни ЄС, а також зупиняються у західних областях, зокрема у Львові. Один із таких центрів допомоги організували у самому серці Львівської Архиєпархії на території Святоюрського комплексу. Ініціаторами та координаторами допомоги є БО «Фундація Духовного Відродження», що діє при Архиєпархії з благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря.

«Допомога, яку надають потребуючим має насамперед духовний контекст»

У коментарі для пресслужби Курії єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир розповів про основні духовні і соціальні принципи праці пункту допомоги при Святоюрському комплексі.

За словами Архиєрея, гуманітарна допомога, яку надають на Святоюрській горі, має насамперед духовний контекст.

Символічно, зауважує владика Володимир, що саме в тиждень від неділі Блудного сина до неділі М’ясопусної, який був тижнем соціального служіння, постала повномасштабна війна Росії проти України.

«В М’ясопусну неділю євангельське слово (Мт. 25,31-46) нас заохочувало до соціальної допомоги людям: «Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли; нагий, і ви мене одягли; хворий, і ви навідались до мене; у тюрмі був, і ви прийшли до мене». (Мт. 25,34)», – зауважив він.

«Це нас зробило ще більш вразливими, немовби стало дороговказом як діяти в ситуації, в якій ми опинилися», – підкреслив Архиєрей, зауваживши, що подібні акції допомоги відбуваються по цілій Архиєпархії, Курії навіть важко на цей момент зібрати статистику, настільки широкомасштабно діють різні центри допомоги.

І наголосив на важливості тісної співпраці з органами державної влади, щоб уникнути диверсій та забезпечити біженцям необхідну інтеграцію у суспільстві.

Також владика Володимир розповів, що до гуманітарної допомоги при ЛА долучилися, зокрема, представники Жіночої Ділової Палати України.
«Президент Жіночої Ділової Палати пані Наталя Карпенчук-Конопацька зателефонувала мені і передала фрукти й солодощі для потребуючих. Ми вже звідси будемо шукати куди передати, де є найбільша потреба», – розповів єпископ-помічник ЛА.

Відтак Директорка БО «Фундація Духовного Відродження» Олена Карнаух розповіла нам про практичні моменти роботи пункту збору допомоги та про основні потреби, які виникають в процесі допомоги.

«Найбільша потреба є у медикаментах»

«З початком війни ми як Фундація Духовного Відродження зрозуміли, що нам необхідно активізуватися для допомоги, позаяк соціальне служіння є нашою основною місією. Саме тому у приміщення нашої кав’ярні ми відкрили один з таких центрів допомоги», – розповіла Олена Карнаух.

Координаторка допомоги зазначила, що на цей момент центр допомагає двом категоріям людей: військовим і біженцям.
Для військових організатори передають допомогу через військових волонтерів, зокрема за посередництвом військового капеланства ЛА.
За її словами, найбільший запит від наших воїнів є на медикаменти, зокрема на кровоспинні, знеболюючі таблетки та джгути. Також після оголошення мобілізації військові потребували спальників.

Щодо переселенців: через районі адміністрації контролюються процес реєстрації, перевезення і забезпечення їх усім необхідним.

«По різних закладах у спортзалах облаштовуються місця для прийому біженців. Від них був запит на матраци і подушки там, де немає ліжок. Є також люди, які змогли взяти зі собою небагато речей, вони потребують одяг, засоби особистої гігієни і продукти харчування», – розповіла директорка Фундації Духовного Відродження.

При Святоюрському центрі допомоги виникає потреба у волонтерах. З актуальною інформацію про стан допомоги та про потреби можна ознайомитися на офіційних сторінках Фундації Духовного Відродження у фейсбуці – Фундація Духовного Відродження та інстаграмі, а також за номером телефону: 068 228 2160.

Останні новини

Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...