У Львівській Опері ораторією «Великого бажайте!» відзначили ювілей Патріарха Йосифа та Митрополита Львівського Ігоря

-
Post font size
+

17 лютого 2022 року в Львівському національному академічному театрі опери та балету відбулася львівська прем’єра ораторії композитора Ігоря Щербакова «Великого бажайте!», приурочена 130-літтю з дня народження Патріарха Йосифа та двадцятиліттю єпископської хіротонії Митрополита Львівського Ігоря.

Ораторію виконав хор та камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта» і симфонічний оркестр оперної студії Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка під батутою диригента-постановника проєкту Володимира Вівчарика (концертмейстер оркестру – Марта Бура). Читець, бас – соліст Національної опери України Олександр Бойко. Супроводжував твір відеоряд Святослава Козака, заснований на іконописних роботах Романа Василика. Ведучою вечора стала заслужений працівник культури України Марія Христинич.

Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, у вступному слові окреслив колосальну значимість постаті Патріарха Йосифа, його жертовної праці й терпінь задля майбутнього Церкви і пророчу візію, ословлену, зокрема, у «Заповіті». Разом з тим, поєднуючи дві ювілейні дати, владика наголосив і на постаті Митрополита Ігоря, проводячи паралелі між життєвими шляхами двох Архиєреїв: «В цій історії мають місце також сторінки підпілля, переслідування, але надихає весна відродження Церкви і нашої держави. В житті Митрополита відображені такі головні аспекти: молитва і тихе служіння. Саме вони є тими двома полозами та служать рушійною силою для життєвих саней».

Твір відомого українського композитора Ігоря Щербакова «Великого бажайте!» для читця, баса, мішаного хору та симфонічного оркестру на тексти «Заповіту» Патріярха Йосифа Сліпого та канонічні тексти (автор ідеї та лібрето – Михайло Перун), за своїм змістом – філософська ораторія, яка представляє духовно-світоглядне бачення Блаженнішого Патріярха Йосифа Сліпого: що означає сьогодні – йти за Христом, що означає – служіння в покликанні, що означає – страждати за Христа і з Христом. Все те разом, що будує собор живих українських душ.

Поєднання текстів Святого Письма, християнських молитов та тексту «Заповіту» Патріярха Йосифа Сліпого створюили одне полотно, яке можна підсумувати словами: «Щоб ви любили один одного… любов’ю, над яку більшої немає, що готова й життя своє віддати за друзів своїх…».

Подячне слово авторам і виконавцям ораторії на завершення промовив і Митрополит Львівський Ігор, звернувшись і до всіх учасників цього святочного вечора. Складаючи подяку за присутність та підтримку протягом усіх років митрополичого служіння, Архиєрей наголосив: «Уже багато добрих діл ми довершили, залишилося звершити ще більше! Хай Господь благословить нам у цьому!» – і запевнив усіх у постійній молитві та духовній опіці.

Світлини

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...