«У світлі життя Богородиці можемо побачити нас самих», – владика Володимир на свято Зачаття св. Анни

-
Post font size
+

Споглядаючи сьогодні на Марію, на Її життя, ми дуже вдячні за це, що Бог вчинив із Нею. Водночас бачимо, що Він діє в нас. Бог дав кожній людині певне життєве завдання і всі таланти для цього. Це треба лише пізнати. І пізнання триває протягом цілого життя. Бо не дивимося лише на великий момент зачаття, а на ціле життя. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді до вірних у храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії з нагоди храмового празника.

«Вітаю всіх на святі, яке допомагає нам вернутися думкою до початку людського життя, до покликання. Людина на ім’я Марія входить в життя. І вже в цей момент зачаття, на початку життя Боже око спочиває на Ній. Бог має певну ідею, план: ця дівчина стане матір’ю Богочоловіка. Вже тоді Бог обдарував Її відповідно для цього, щоб Вона виконала це завдання», – зазначив проповідник.

І пояснив: «Тут все виходить поза правила природи. Бо зачаття відбулося в пізньому віці. Традиція і літургія каже, що Її мати була Анна. Етимологія імені Анна вказує на «Божу милість», «благодать»… На вечірні празника співаємо: «Господи Боже небесних сил — молиться Анна – ти знаєш неславу бездітності, злікуй біль мого серця і лоно відкрий та неплідну плідною зроби». І ця молитва є вислухана, бо Бог робить тим самим важливий крок в історії спасіння. Можна сказати, що Бог ламає схему безнадії. Дивним зачаттям Марії радіють Її батьки, пророки, небо і земля».

«Церква взиває Старий і Новий Завіт до участі в радості. Церква взиває нас, людей Нового Завіту, людей ХХІ століття, до подяки за дар Богородиці, за дар Її материнства. Бо ми є спадкоємцями Відкуплення», – додав він.

За його словами, зачаття людської особи є вирішальними для життя. Воно було вирішальним і для життя Марії. Але Вона була дещо іншою – в цьому ж це полягало? Марія була захоронена, захищена від первородного гріха, з яким народжується кожна людина як наслідок гріхопадіння наших прародичів Адама і Єви. «Непорочне Зачаття» – так називається свято, яке показує перший момент життя цієї дівчини і жінки з Назарету.
Про це було багато дискусій, – продовжує думку проповідник, – і ми також не в стані збагнути цієї таємниці. Ми можемо лише намагатися дещо вияснити. Другий Ватиканський Собор хотів змінити назву свята на «Вибрання Марії». Саме це показує, що йдеться не про фізіолологію чи гінекологію, а про вибрання Богородиці, йдеться передусім про Її майбутнє, про Божий план щодо Неї. Так, Марія була вибрана Богом, покликана. Але Вона була послушна, зі своєї сторони відповідала на вибір і поклик Бога. В цьому також Її особливість. Єва також була покликана жити в раю, але не скористала з цієї пропозиції. В короткій миті зачаття є закладено це, що важливе для життя. Це можна побачити сьогодні щораз частіше.
«Сучасні медичні дослідження і технологія хочуть показати вже в лоні матері певні властивості дитини: її вади здоров’я, патології… Навіть якщо часто при цьому помиляються»,- зазначив владика Володимир.
«Генеральні статути редемптористів в дусі св. Альфонса поручають почитати Пресвяту Діву Марію під титулом Непорочно Зачатої як покровительку Згромадження. Тому дуже приємно звершувати цей празник в храмі при провінційному домі, де б’ється серце цілої Провінції», – підкреслив Архиєрей.
«Марія виконала життєве завдання. Вона пізнала, чим Бог Її обдарував і до чого покликав. Тому Її життя є вдалим життям. Її очі були звернені на небо, а вуха на слухання Божого Слова. Їй належить слава, Вона є для нас прикладом. Сьогодні лине наша подяка за дар Її материнства», – додав на завершення владика Володимир.

Фото – ТУТ

Останні новини

Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....
Молодіжна спільнота - як криниця, вона постійно віддає воду, але водночас постійно має приплив нової. Тому вода в...
14 травня 2024 р. у Львівській духовній семінарії у рамках діяльності Інституту постійної формації відбулася формаційна зустріч духовенства...
Надходить літо. Попри війну ми, дорослі, повинні робити все залежне, щоб діти мали змогу відпочити, відвідати різноманітні активності....