Владика Володимир: «Прощення – це передусім любов до себе»

-
Post font size
+

Будь-який невластивий вчинок залишає біль та зранення. Тому відкриймо перед Богом також наші рани, щоб вони були зціленні. Тому що пробачити – це не означає забути. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час розважань на Божим Словом в Архикатедральному соборі св. Юра у п’ятницю 17 грудня 2021 року Божого.

Лк.16, 15-18; 17, 1-4.
Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли:
15. – Ви видаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші; бо що в людей високе – Богові осоружне.
16. Закон і пророки були до Івана; з того часу благовіститься царство Боже, і кожен з трудом увіходить до нього. 17. Легше, щоб небо й земля минулися, ніж щоб з закону одна риска пропала.
18. Кожний, хто розводиться з власною жінкою й одружується з іншою, чинить перелюб; і той, хто одружується з розведеною, чинить перелюб.
1. Ісус сказав до своїх учнів:
Неможливо, щоб не приходили спокуси. Однак горе тому, через кого вони приходять. 2. Ліпше такому було б, коли б млинове жорно було прив’язане йому до шиї і він був кинутий у море, ніж щоб він спокусив одне з цих малих. 3. Уважайте на самих себе!
Коли згрішить твій брат, докори йому, і як він покається, прости йому. 4. Коли сім раз на день він згрішить проти тебе й сім раз вернеться до тебе і скаже: каюсь – прости йому
.

У сьогоднішньому ранковому розважанні над Божим словом, про необхідність прощення, владика Володимир звернув увагу на проблему спокус, які, за його словами, в людини мусять бути, бо Творець подарував їй свобідну волю.
Можемо нарікати, – припускає він, – що щось не так робиться в Церкві. Але що чи хто така Церква? Це ми всі, бо кожен з нас є охрещеним. Комусь дана ласка ближче чи раніше Бога пізнати і наше завдання – свідчити, а не відвертати інших від Бога.
«Тому таким важливим у Церкві є прощення», – підкреслює проповідник.
Архиєрей пригадав, що біля Ісуса було два розбійники. Проте, на молитві сідального Утрені, звернув увагу, чуємо, що один попросив прощення, а інший попав до пекла. Хоч ми не певні, бо на той момент, ще Христос не зійшов до аду і пекла як такого не було. Не знаємо як вони вирішили це питання.
«Але важливо є прощати, бо прощення – це передусім любов до себе. Непрощення нам особисто не допоможе і від цього нам краще не стане, хоч буде дуже боляче жити в образі», – застерігає проповідник.

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...