В Гарнізонному храмі завершився процес реставрації фресок авторства Франциска Екштайна

-
Post font size
+

10 листопада 2021 року в Гарнізонному храмі святих верховних апостолів Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) відбувся брифінг з приводу завершення реставрації фресок 1740 року авторства Франциска Екштайна на склепінні центральної нави храму. Про подію розповів настоятель Гарнізонного храму о. Тарас Михальчук. За його словами, унікальність фресок у тому, що автентичний підпис автора, збережений на склепінні, датується 1740 роком, і первинний шар розписів зберігся, незважаючи на кілька перемалювань та руйнування склепіння, зокрема в часі ІІ Світової війни.

Відновлення фресок Франциска Екштайна – це найбільший міжнародний реставраційний проєкт України, що тривав 7 років за кропіткої праці двадцяти українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського. Площа фресок – 1300 м2. Зруйновані елементи розписів було відновлено стараннями дослідників. «Завдяки тому, що є архівні світлини в європейських бібліотеках, нам вдалося відновити ці втрачені елементи. Також команда реставраторів подорожувала по Європі, по всіх храмах, де свого часу працював Франциск Екштайн. Вони, властиво, бачили його стиль, його почерк, і це дало таку змогу абсолютно професійно підійти до реставраційних робіт і зробити все якнайкраще» – розповів настоятель храму.

Головне досягнення реставрації – відновлення фресок саме в автентичному вигляді. Отець Тарас Михальчук наголосив також на особливості самого стилю митця: «Важливо зазначити, що вже на той час про Франциска Екштайна говорили не лише як про того, хто розписує храми, але також як про архітектора. Властиво, ми це відчули, тому що фрески знаходяться на висоті 26 метрів – і якщо ми є внизу, то можемо досконало бачити весь сюжет. Це означає, що вже станом на тоді був використаний так званий сьогодні 3D-формат, і що є дуже унікально – тому що впритул фрески виглядають для нас дещо незвичними, але якщо ми дивимося знизу – ми все бачимо прекрасно і можемо відчитати сюжет. В сюжеті фресок закладено життя покровителів цього храму – святих апостолів Петра і Павла».

За час реставрації використали 38 тон риштувань – 3390 м3, та було витрачено понад 20 млн гривень. Реставрація відбулася за підтримки міжнародних партнерів, зокрема Міністерства Культури Польщі та інституту «Полоніка», а також за сприяння Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради і фінансової підтримки жертводавців храму.

Після досліджень перший етап реставрації фресок над пресвітерієм (святилищем) храму (300 м2) було розпочато у липні 2015 року. Стараннями тодішнього настоятеля храму о. Степана Суса (сьогодні єпископа УГКЦ) процес реставрації скоротили до двох етапів; відтак у 2018 році розпочався другий етап, який охопив понад 1000 м2. Таким чином реставрацію розпису буде приурочено десятиліттю відкриття для вірних храму святих апостолів Петра і Павла. 10 листопада 2021 року розпочинається демонтаж риштувань, а 2 грудня в рамках святкової конференції фрески урочисто відкриють.

«Така якісна реставрація – це є добрий приклад для наслідування, і всі наукові напрацювання, які відбулися впродовж цих років, також будуть використані уже на десятки років, і багато реставраторів в Україні зможе з цього скористати» – зауважив настоятель храму і додав, що за сприятливих погодних умов до кінця року може також завершитися і процес реставрації фасаду, що здійснюється за підтримки міжнародних партнерів, зокрема через європейський досвід реставрації каменю.

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...