Ієрм. Юстин (Бойко) з нагоди Дня катехита: «Місія катехита матиме успіх, коли будемо не тільки багато знати і розповідати про Бога, але ще і будемо знати самого Бога»

-
Post font size
+

Сьогодні, у понеділок, 30 серпня, у Львівській Архиєпархії відзначили День катехита. З цієї нагоди Архиєрейську Літургію, на якій зібралися катехити з усієї Архиєпархії, очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященний Ігор. Митрополиту Львівському співслужили священники, відповідальні за катехитичне служіння в Архиєпархії.

Зі словом проповіді до катехитів звернувся Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії ієрм. Юстин (Бойко).

У проповіді ієромонах звернув увагу на те, що головною гарантією нашої віри є не людина, не поважні грошові гранти, не політичні системи, навіть найсучасніші найдосконаліші ІТ технології, але сам Бог, який став людиною, промовляв до нас, був засуджений людьми, страждав, помер, був похований і воскрес із мертвих. Отож, як підкреслив священник, Христос є нашою єдиною гарантією і надією нашої віри, причому не тільки у цьому житті, але у майбутньому.

«Однак віра – це не є проста справа. Вона є Божим даром, але й вимагає зусиль людини, щоб вона Бога пізнала, шукала Його, як ми образно кажемо, хоча Він є завжди поруч. Тому віру не можна звести до одноразового акту, який ми висловили один раз і сховали, як документ у секретному архіві. Віра є живою! Вона росте, як колос пшениці! А сам процес віри нагадує довгу дорогу, яка провадить через захоплення Богом, знеохочення, зневіру, а навіть, здавалося б втрату віри. Навіть атеїзм слід розглядати не як остаточну декларацію позиції людини, але як надзвичайно тяжкий відрізок дороги віри. Св. Іван від Хреста називав його «темною ніччю духа»», – переконаний єрм. Юстин.

За його словами, Христова Церква від самих початків була завжди свідомою того, що віра в Бога подібна до дороги. І на тій дорозі людині потрібні провідники, які б самі знали маршрут життя, його остаточне призначення та інших за собою провадили. Окрім єпископів і священників від самих початків велику роль у житті віри цілих поколінь відігравали катехити.
У перших століттях християнства, – пригадує проповідник, – саме катехитичні школи врятували Церкву живий організм від різного роду єресей, які роздирали її зсередини.
«Катехит як свідомий християнин, який сам достеменно знає суть Доброї Новини про Царство Боже та вміє її передати іншим, здатен зайти до найпотаємніших і найтемніших закутків так поодиноких сердець, як і цілого суспільства. Щаслива та людина, яка на своєму життєвому шляху зустріла доброго катехита! І ці слова не є високопарними», – наголосив у проповіді Синкел у справах монашества.
За словами ієромонаха, сьогодні слід собі чітко усвідомити, що дорога віри повинна б розпочинатися у сім’ї, але, на превеликий жаль, сьогодні сім’я через величезну секуляризацію вже далеко не є першим середовищем віри, де людина пізнає Бога. «Цього повинен бути дуже добре свідомим вчитель християнської етики, який хоч і має «катехитичну місію», не може у школі поводитися як катехит, оскільки різні діти мають різний релігійний досвід. І все це для того, щоби, не дай Боже, не зранити строгим моралізаторством молодої душі, у якій щойно зароджується віра. І вже тоді, коли вона дозріла в дитині, наступає катехитична місія – ту віру скріпити, допровадивши її до повноцінного зв’язку з Церкву, іншими словами – воцерковлення», – застерігає священник.
«Віра в Бога несумісна з примусом вірити! Після упадку людини Господь не відібрав у неї свобідної волі, яка через зранення гріхом може Бога приймати і Бога відкидати. Навіть Христос, коли кличе своїх Апостолів, дає їм вибір словами: «Хто хоче йти за мною, нехай …» (Лк. 9,23). Зрештою, тим, хто спасає людину, є ані єпископ, ані священик, ані монах чи монахиня, ані вчитель християнської етики, ані катехит. Ми є тільки знаряддя в руках Божих! Але Спаситель є один – Ісус Христос. А Він як Бог, який є серцевідцем, сам дуже добре знає, коли, через кого і у який спосіб промовити до людини», – підкреслює ієрм. Юстин.
«Просімо сьогодні у Господа, за заступництвом нашого праведного митрополита Андрея, Божої ласки, яка б нас просвітила розуміти правду про Бога та Божу волю супроти нас!», – закликав на завершення свого слова Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії.

Опісля Літургії було зачитано Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря від 27 серпня 2021 року про благословення на катехитичне служіння у Львівській Архиєпархії в 2021-2022 навчальних роках для мирян та богопосвячених осіб.

Відтак до катехитів з вітальним словом звернулася Голова Катехитичного Центру Львівської Архиєпархії пані Віра Ценглевич.

У своєму слові Голова Катехитичного Центру висловила подяку Митрополиту Львівському Високопреосвященному Ігорю та настоятелю Архикатедрального Собору святого Юра прот. Роману Кравчику за сприяння у Катехитичному служінні.

«Рівно тридцять років тому, у Львові у храмі св. Онуфрія почула слова: «Жнива великі, робітників мало». Ці слова були закликом до катехитичного служіння мирян. Сьогодні є тут присутні миряни з нашого першого курсу, щоправда, багато з них відійшло по небесну нагороду до вічності. Але після нас Церква виховала нову когорту катехитів. Особливо тішить те, що сьогодні є багато молоді, яка відгукуються на заклик Церкви і йде служити», – сказала у своєму слові пані Віра Ценглевич.

Відтак Митрополит Ігор окропив усіх присутніх освяченою водою.

Насамкінець свято катехитів музично супроводжував дует скрипальок MyBach Duo

Останні новини

Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...
Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...