«Наші герої є свідками, що перемагає мудрість і любов; Нехай пам’ять про них буде вічна», – Владика Володимир під час вечора пам’яті Героїв з нагоди тридцятиріччя Незалежності України

-
Post font size
+

На Меморіал пам’яті героїв Небесної сотні приходимо у дні великих свят, щоб разом взяти участь в урочистостях. Правда, що багатьох до цього зобов’язує протокол. Проте сьогодні запитаймо себе, як часто впродовж року ми сюди приходимо, щоб перебуваючи на самоті в тиші, темряві, коли тут вже нікого нема зробити іспит сумління, який є не лише пригадуванням усього, що було поганого, а також жалем за те, що ми могли зробити доброго, але не зробили.

На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир під час вечора пам’яті Героїв з нагоди 30-річчя Незалежності України у День Державного Прапора, 23 серпня 2021 року, під час якого Архиєрей очолив екуменічну панахиду за загиблими Героями. Йому співслужили єпископ-помічник Львівської Архідієцезії владика Едвард Кава та духовенство інших християнських конфесій.

«Мені завжди важко говорити на цьому місці, бо Меморіал – це місце, де є простір для тиші, молитви, іспиту сумління», – признався на початку свого слова Архиєрей.

На його переконання, вшановувати героїв – це не означає лише про них пам’ятати, а також бути готовими стати у їхні ряди. Звичайно, що це не означає, – пояснив владика Володимир, – що ми маємо відразу сьогодні віддавати життя за когось. Це щось більше і значно глибше.
«Вони теж могли запитати себе: «Чи мені цього треба?» І вибрати для себе комфортний спосіб життя. Але за їхнім вибором стояла також ціла життєва постава», – зазначив він.

«Це не легко в один день прийняти важливе рішення – віддати життя. Ба більше віддати життя за когось: за інших людей, за наступні покоління, за нас, які сьогодні стоїмо тут, споглядаючи на наш рідний прапор», – доповнив свою думку єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.
«Тому так хочеться, щоб наше місто і надалі залишалося християнським. Тут не йдеться про якийсь християнський фанатизм святості. Бо святість не робить нас фанатами, а нормальними людьми. Перемога здобувається не лише фізичною силою чи зброєю. Є щось більше – над нами є Бог», – підкреслив він.
«Християнство якраз несе нам ту благу вість, де перемагає мудрість і любов. Наші герої є свідками цьому. Нехай пам’ять про них буде вічна», – додав на завершення Преосвященніший Володимир.

Після спільної молитви зі словом виступили: дружина загиблого учасника героя Небесної сотні пані Валерія Дигдалович, а також представники місцевої та обласної влади.

Завершився вечір музичним супроводом духової капели Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика, після виступу якої всі учасники мали змогу запалити лампадку біля портретів Героїв.

Останні новини

У неділю, 24 березня, в музеї Митрополита Андрея Шептицького, що в с. Прилбичах, відкрили виставку-продаж «Україно, Любове моя»...
26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...