«Завдання Бога – любити і спасати, а людини – обирати не засуд, а спасіння», – Владика Володимир у Божому Слові на сьогодні

-
Post font size
+

Сьогодні також і ми, після Святої Літургії, будемо післані на стежки світу, щоб бути для інших адвокатами сумління. Щоб вони обрали не засуд, а спасіння. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир під час роздумів над Божим Словом у п’ятницю 14 травня 2021 року в Архикатедральному соборі св. Юра.

Євангеліє: Йо. 5, 30 – 6, 2.

30. Сказав Господь юдеям, які до нього прийшли: я суджу так, як чую, і суд мій справедливий, бо я шукаю не моєї волі, але волі того, хто послав мене.
31. Коли б я свідчив сам за себе, свідоцтво моє було б недостовірне. 32. Але за мене свідчить інший, і я знаю, що свідоцтво, яким він за мене свідчить, вірне. 33. Послали ви були до Івана, і він свідчив правді. 34. Та я не потребую від людей свідоцтва, але кажу вам це, щоб ви спаслися. 35. Той був світич, що горить і світить, і ви бажали деякий час тішитись його світлом. 36. Та в мене свідоцтво більше, ніж Івана: діла, що Отець дав мені, щоб я зробив, – ці самі діла, що я роблю, свідчать про мене, що Отець мене послав. 37. І Отець, який послав мене, свідчить за мене, та ви ні голосу його не чули, ні виду його не бачили ніколи. 38. І не маєте слова його, яке б у вас пробувало; ви бо не віруєте в того, кого він послав.
39. Розслідіть Писання, в яких, як гадаєте, маєте життя вічне. І вони свідчать за мене. 40. Але ви не бажаєте прийти до мене, щоб жити життям вічним.
41. Я не приймаю слави від людей. Та я пізнав вас, що не маєте в собі любови до Бога. 43. Я прийшов в ім’я Отця мого, і ви мене не приймаєте; якби хто інший прийшов у власному імені, ви б його прийняли. 44. Як ви можете вірувати, коли ви славу один від одного приймаєте, а слави, яка від єдиного Бога, не шукаєте? 45. Не гадайте, що я віщуватиму вас перед Отцем; ось той, що вас винуватить: Мойсей, на якого ви надієтесь. 46. Бо якби ви вірили Мойсеєві: може б і мені вірили: про мене бо писав він. 47. Коли ж не вірите його писанням, як моїм словам повірите?
1. По тому Ісус пішов на той бік Галилейського, тобто Тиверіядського моря. 2. Ішла за ним сила народу; бачили бо чуда, які він вчинив над недужими.

«Завдання Бога – любити і спасати, а людини – обирати не засуд, а спасіння», – Владика Володимир у Божому Слові на сьогодні

У своєму розважанні над Божим Словом владика Володимир вказав на ряд свідчень про Ісуса Христа. Зокрема, на свідчення Івана Хрестителя, Бога-Отця і цілого Святого Писання.

«В цьому уривку також є мова про суд, в якому людина буде сама себе судити. Тому що історія Бога і людини є історією спасіння, а не засуду. Вся течія історії спасіння йде в напрямку Ісуса Христа, але тут завжди виникає питання що і кого вибирає людина, – каже єпископ-помічник.

Архиєрей звернув увагу на слова папи Франциска, який свого часу сказав, що Бог буде нас судити, люблячи нас. На його переконання, це означає, що коли ми відкидаємо Божу любов, тоді самі себе засуджуємо, бо завданням Бога є любити і спасати.

Ми чули в діяннях апостолів, – пригадує проповідник, – як сім’я Ананії обдурила першу Церкву – зібрання апостолів, перших християн, які мали одну душу і одне серце. Вони обдурили щодо свого майна. «Хто їх засудив? Бог? Можна сказати так, але, коли людина обманює, тоді вона сама себе засуджує. Тому що завдання Бога – любити і спасати», – переконаний він.

«В сьогоднішньому уривку також є мова про Мойсея, тому що він не йшов як людина. Він йшов як той, хто післаний Богом. Також і ми сьогодні після Святої Літургії будемо післані на стежки світу, щоб можливо також бути і для інших адвокатами їхнього сумління. Щоб вони обрали не засуд, а спасіння, – наголосив Преосвященніший Володимир.

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...