Відбувся Собор Львівської Архиєпархії УГКЦ

-
Post font size
+
Собор Львівської Архиєпархії (29.2.2020)

29 лютого 2020 року у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбувся Собор Львівської Архиєпархії на тему: “Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ”.

Очолив Собор Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Участь у Соборі взяли Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, Преосвященний владика Теодор, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії, представники духовенства, богопосвячені особи та миряни.

Зустріч розпочалася із Молебню до Пресвятої Богородиці, який очолив владика Володимир. Відтак Зі вступним словом до учасників Собору звернувся Митрополит Львівський. Наголосивши на актуальності виклику глобальної єдності нашої Церкви, Архиєрей закликав до плідної праці та розгляду поставлених питань.

Доповідачі розкрили розуміння душпастирювання Церкви як в Україні, так і за її межами. Єрм. Юстин Бойко, представник Пасторально-Місійного Відділу ЛА УГКЦ, звернув увагу на роль парафії у житті Церкви, виклики та можливості для неї у актуальному служінні, моделі функціонування парафії, її стан та перспективи розвитку.

Диякон Сергій Касьянчук розповів про діяльність Світового Конгресу Українців та його співпрацю з УГКЦ в питаннях душпастирства діаспори, закцентувавши на тому, що її представники зараз активно долучаються до суспільного і духовного життя України, ознайомив із вже досягнутими цілями та ідеями майбутніх проєктів співпраці.

Преосвященний Владика Тодор поділився досвідом власного душпастирювання, заторкнувши проблему внутрішньої міграції та виклики, що стоять перед Церквою в умовах вимушеного переселення українців. Також владика звернув увагу на необхідність створення місійних інститутів, які готуватимуть духовенство до проповіді Слова Божого по цілому світі, де є потреба. Адже громади УГКЦ розсіяні територіально дуже широко, і кожна з них потребує духовної опіки. Визначальними елементами єдності УГКЦ є літургійний обряд, спільні душпастирські плани, плекання синодальної єдності; плекання патріаршої структури – сприйняття особи патріарха як знаку і служителя єдності; розвиток духовної спадщини, розвинутої і збереженої попередніми поколіннями.

Отець Ростислав Пендюк, Голова Комісії у справах молоді КГВА, акцентував на душпастирстві в умовах глобалізації, зокрема, формуванні свідомого парафіянина, праці з молоддю в Церкві. Доповідач наголосив на тому, що великим завданням Церкви є показати молодим людям, які сьогодні найчастіше мандрують, обличчя Церкви, яка є цілковитим продовженням місії Христа.

З особистим свідченням виступила п. Марта Яцишин, поділившись досвідом міграції та еміграції, в умовах яких опиралась на співпрацю з місцевими парафіями УГКЦ, описавши виклик пошуку спільноти закордоном та роль Церкви у житті емігранта.

Після праці в групах учасники Собору сформулювали резолюцію, що подає пропозиції на VІІ Сесію Патріаршого Собору. Патріарший Собор відбудеться у Львові у серпні цього року і розглядатиме тему еміграції та глобальної єдності УГКЦ на основі напрацювань Архиєпархіяльних і єпархіяльних Соборів нашої церкви у цілому світі.

Завершився Собор Львівської Архиєпархії словом Архиєрея та молінням Великої Вечірні.
Світлини

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....