Слово Митрополита Львівського у М’ясопусну суботу

1Кр 10,23-38;
Лк 12,8-9, 25-27, 33-36.

Ісус Христос, наш Спаситель, сказав знамениті слова до присутнього при ньому люду, які найкраще відносяться до усіх людей, що живуть під Господнім сонцем. Які слова? Щоб визнавати Його як Сина Божого, як другу Особу Божу, кого ще багато із людей не визнають, а деякі ще чекають на прихід Спасителя світу, якого розіп’яли та який воскрес із мертвих, покладений у гробі. Пророцтво, яке голосили пророки, збулося для віруючих в єдиного Бога, а певні себе особи чомусь не сприймали й не сприймають цієї правди. Усе сталося, Ісус Христос прийшов у світ, чинив чудеса, яких людям не під силу, хоч би оздоровлення словом: «… Устань, візьми ложе твоє і ходи!» (Ів 5,8) або «… кликнув на ввесь голос: Лазарю, вийди сюди! І мертвий вийшов із зав’язаними в полотно руками й ногами та обличчям, хусткою обмотаним…» (Ів 11,43-44). Це – Бог, який творить для людей безсмертного духа і бажає нагородити кожну людину за гідне людське життя! Тому ушановуймо Господа як Творця Вселеної, служімо Йому вірою та правдою, не лише устами прославляймо Його! Святий апостол навчає: «Будьте виконавцями слова, а не лише слухачами, самі себе обманюючи» (Як 1,22). Не забуваймо, що Бога необхідно любити усім серцем та всією душею, Він повинен займати перше місце в душі людини, тому упорядковуймо наше практичне життя згідно Божої волі, а не своїх суджень. Коли візьмемо в руки гарну кришталеву чашу і побачимо, що вона чудово сіяє на сонці, але щербата на краєчку – цей брак знеохотить нас придбати річ. Бог не бажає в людині бачити негативної духовної щербини на душі! Господь закликає людей збирати скарби на небі, бо там ніхто не вкраде й ніщо не знищить духовного скарбу в небесному банку! Очевидно, гроші потрібні в нашому житті, але спасають добрі діла та гідне християнське життя. Будьмо завжди готовими стати перед Богом, щоб здати праведний звіт з нашого життя! Хай пресвята Богородиця допомагає нам в осягненні вічної нагороди!

Дорогий та достойний отче Олеже, не засекречено того, що Ви дякуєте Богу, а ми разом з Вами святкуємо сорокову річницю ваших уродин! Кожна народжена людина – щастя для усього світу, бо Господь творить для неї безсмертного духа! Бог покликав людину до життя з пороху, вдихнувши віддих життя, свого духа живого (пор. Бут 2,7). Число сорок згадується у Святому Писанні близько ста разів. Відомо, що Ісус Христос постив сорок днів та ночей; після сорока днів потопу Ной відчинив вікно у кораблі; пророк Мойсей пробув сорок днів та ночей на Синай-горі тощо. Сини Ізраїлю їли сорок років манну в пустині, а цар Давид царював над Ізраїлем 40 років (пор. 1Хр 29,27). Знаємо, що Ісус Христос пробув на землі сорок днів після свого воскресіння і вознісся на небо.

І Ви, дорогий отче Олеже, за свої сорок років вчинили уже різні мандрівки на землі, послуговуючи також нашим вірним у Казахстані, як священник. Усього не опишеш: де побував та що доброго вчинив! Але за сорок років кожна людина оре своє духовне життя різними скибами, вишиває вчинками, словами, намірами тощо, немов сорочку, що має лицеву сторону та виворіт. Багато добра вчиняє людина під час свого життя на землі, теж помиляється, кається, мириться з Господом, з ближніми та зі собою. Щасливі ті, хто своїм життям визнає Бога перед людьми! І Ви, доброчесний отче Олеже, визнаєте Господа своїм молінням та свідчите про Нього багато разів кожного дня, бо це – скарб Ваш! Отче, дорогий священнику нашої Церкви, достойний Олеже, ми, від імені Курії Львівської Архиєпархії, дякуємо Вам за Ваше служіння в нашій Архиєпархії, за Вашу слухняність Богові, Церкві та народу! Хай Господь благословить Вас на все краще служіння та бездоганне виконання Його святої волі! Поручаємо Вас, Вашу сім’ю, вірних Вашої парафії в опіку пресвятої Богородиці! Хай пресвята Марія береже вас та охороняє під своїм святим омофором! Бажаємо Вам Господньої благодаті, рівноваги духа, спокою серця, душевної радості та доброго здоров’я на багато років священницького служіння!

+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ

22 лютого 2020 р. Б., храм прп. Параскеви, с. Зубра

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....