У Сокальсько-Жовківській єпархії Львівської митрополії новий правлячий єпископ

-
Post font size
+

17 жовтня 2024 року у Ватикані повідомлено про те, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав за згодою Синоду прийняв зречення з урядів трьох архиєреїв, які досягли 75-річного віку. На їхні місця призначено нових правлячих єпископів. Ці рішення благословив Святіший Отець Франциск.
Про це повідомляє пресслужба Святого Престолу.

Єпарха Сокальсько-Жовківського Львівської митрополії Михайла Колтуна наслідує єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза.

Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка – єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк.

Екзарха Донецького Степана Менька — єпископ-помічник Донецького екзархату Максим Рябуха.

Відповідно до кан. 210 Кодексу канонів Східних Церков, єпархіальний єпископ, який досяг 75-річного віку або став нездатним виконувати свої обов’язки через стан здоров’я, подає зречення з уряду. Єпархіальні єпископи, які служать у межах патріаршої Церкви, подають зречення на ім’я Патріарха. Для його прийняття необхідна згода Постійного Синоду, якщо раніше не було запиту від Синоду Єпископів.

Біографічні довідки

Владика Петро Лоза

Владика Петро Лоза народився 3 червня 1979 року в с. Колоденці Кам’янка-Бузького району Львівської області. У 1997 році вступив до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (редемптористи), де у 2003 році склав вічні обіти. Богословську освіту здобув в Інсбруцькому університеті в Австрії.

Священничі свячення отримав 26 серпня 2007 року з рук архиєпископа і митрополита Львівського Ігоря Возьняка у Львові. Як священник служив у Вінниці, Гніздичеві-Кохавино, Львові та Чернігові.

12 квітня 2018 року був призначений єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії та титулярним єпископом Паніума. Єпископська хіротонія відбулася 12 липня 2018 року в катедральному соборі Святих апостолів Петра і Павла в Сокалі. Головним святителем був Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а співсвятителями — митрополит Львівський Ігор Возьняк і єпарх Сокальсько-Жовківський Михайло Колтун.

***

Владика Теодор Мартинюк

Владика Теодор Мартинюк народився 1 лютого 1974 року в с. Дора Надвірнянського району Івано-Франківської області. У 1993 році вступив до Свято-Успенської унівської лаври Студійського уставу, де в 1997 році отримав малу схиму. Богословську освіту здобув у Люблінському католицькому університеті. Канонічне право вивчав у Римі: східне канонічне право — у Папському східному інституті, а юриспруденцію — у Папському Григоріанському університеті. Крім цього, студіював французьку мову в Парижі.

Священничі свячення отримав 20 січня 2000 року з рук владики Юліана Ґбура, єпарха Стрийського. У 2010–2015 роках був ігуменом Свято-Успенської унівської лаври, викладав східне канонічне право в Папському східному інституті та служив заступником голови Ради вищих настоятелів чоловічих інститутів богопосвяченого життя УГКЦ.

12 березня 2015 року був призначений єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та титулярним єпископом Мопти. Єпископська хіротонія відбулася 22 травня 2015 року в Зарваниці. Головним святителем став Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а співсвятителями — архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь Семенюк та єпископ-помічник Львівської архиєпархії Венедикт Алексійчук.

***

Владика Максим Рябуха

Владика Максим Рябуха народився 18 травня 1980 року у Львові. У 1999 році вступив до Салезіанського згромадження, де у 2005 році склав вічні обіти. Вивчав філософію і богослов’я в Папському салезіанському університеті в Італії. Крім того, здобув вищу освіту в Міжрегіональній академії управління персоналом (спеціаліст із правознавства), Національному університеті «Львівська політехніка» (магістр управління навчальними закладами) та Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника (магістр із соціальної педагогіки).

Священничі свячення отримав 4 серпня 2007 року з рук владики Андрія Сапеляка у Львові. Як священник служив у Львові, Винниках, Одесі, Дніпрі та Києві. У 2016–2018 роках працював в Апостольській нунціатурі в Україні як перекладач нунція.

19 вересня 2022 року був призначений єпископом-помічником Донецького екзархату та титулярним єпископом Стефаніяко. Єпископська хіротонія відбулася 22 грудня 2022 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Головним святителем був Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а співсвятителями — екзарх Донецький Степан Меньок і єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф Мілян.

Департамент інформації УГКЦ

Останні новини

17 жовтня 2024 року у Ватикані повідомлено про те, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав...
Давно мрієш не лише про відпочинок в тихому місці🌲🌲але й чогось навчитись та духовно наповнитись? Тоді ця подія...
11-13 жовтня відбувся третій ЕКО-ПОХІД в гори, який організували брати Екологічної секції «Братства Введення в Храм Пресвятої Богородиці»...
Семінаристи підготовчого курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа відвідали Музей Митрополита Андрея Шептицького. Екскурсію музеєм та лекційне заняття...
Сьогодні ми святкуємо празник святого Герарда, покровителя кохавинського монастиря, який вважається великим приятелем дітей, молоді… (св. Герард Маєлі,...