У Львові відбулася презентація церковно-екологічного календаря – 2025, присвяченого праведному митрополиту Андрею Шептицькому

-
Post font size
+

У п’ятницю, 4 жовтня, в актовому залі Курії Львівської архиєпархії за участі єпископа-помічника владики Володимира відбулася презентація природоохоронної діяльності митрополита Андрея Шептицького на основі Церковно-екологічного календаря на 2025 р.

Участь у презентації також взяли: проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, о. Сергій Довба, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Львівській архиєпархії та п. Ганна Башта, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації. Модерував зустріч референт з питань екології Івано-Франківської архиєпархії о. Михайло Дзуль.

Презентація розпочалася спільною молитвою. З вітальним словом до учасників звернувся владика Володимир:

Природа і Боже творіння – це дуже давня тема. Про неї ми читаємо вже у книзі Буття. Перед тим, як була створена людина, було створено все для людини. Людина отримала завдання на цій землі з тим творінням господарювати, а не панувати над ним. Трагедія, коли людина про це забуває і хоче панувати чи стає на місце Бога. Тоді це катастрофа, бо людина приймає невластиві рішення. Одним з тих, хто приймав правдиві рішення був і є праведний митрополит Андрей Шептицький.
Ця зустріч мене заставила сягнути до читання про його діяльність. Відкрив для себе деталі про які ніколи не думав. В околицях Перегінська, Підлюте, Бойківщина… Хто би цікавився кедровим заповідником? Бо ми в звичному ритмі підписуємо документи, їздимо на зустрічі. А людина будучи тут цим цікавилася. Бо важливо було мати що передати наступним поколінням. Заповідники, поведінка з лісами. Бо тоді Митрополія мала певні ліси. Для того були скликані експерти. Будь-яке зрізане дерево мало бути оцінене експертом. Згодом прийшла війна. Радянська система прийняла собі рішення, що Бога нема.
Дуже важливо, щоб ми також пам’ятали, що робили наші предки. Вони не все ідеально робили, бо ідеальних людей не має. Але важливо розуміти, що ми робимо правильно. Щиро всіх вітаю на святоюрській горі і запрошую до презентації.

Відтак було представлено сам екологічний календар, який складається з 32 сторінок, містить цитати з послань митрополита Андрея Шептицького, а також ілюстрований унікальними світлинами природи, яку владика Андрей сприймав як Божий дар, який потрібно зберегти і примножити, як невід’ємну частину рідної Хати, даної Творцем для нашого добра і спасіння.

Серед світлин – засновані митрополитом заповідники: «Кедровий», «Чортова гора», «Касова гора», заповідний дуб о. Маркіяна Шашкевича, пластовий табір на горі Сокіл та липова алея в Крехові.

У календарі міститься кюар код за яким можна ще глибше на сайті Екобюро УГКЦ пізнати вчення праведного митрополита Андрея Шептицького про Бога Творця, його екологічні чесноти й природоохоронну спадщину у формі тематичних цитат, розважань і практичних рекомендацій на кожен з місяців календаря на 2025 рік Б.

Календар виданий з нагоди 160-річчя з дня народження праведного митрополита, має на меті популяризувати його його вагому екобогословську спадщину та природоохоронну діяльність, яка значно випереджала час і є гідним прикладом для наслідування.

Останні новини

У цьому році відзначаємо 350-річчя перенесення Теребовлянської чудотворної ікони Божої Матері у Львів - в Архикатедральний Cобор Св....
1 жовтня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні священників Архикатедри...
У п’ятницю, 4 жовтня, в актовому залі Курії Львівської архиєпархії за участі єпископа-помічника владики Володимира відбулася презентація природоохоронної...
1 жовтня 2024 року, у Міжнародний день людей похилого віку, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир відвідав Львівський геріатричний...
На свято Покрову Пресвятої Богородиці, 1 жовтня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апостолів Петра і Павла єпископ-помічник...