Десять причин записати дитину на катехизацію

-
Post font size
+

У багатьох країнах світу місяць вересень позначений початком навчального року. Діти, а разом із ними й батьки, готуються до нових викликів, таких як нові класи, нові знайомства, нові заняття, а отже, і знання. Але не варто забувати, що це також час, у якому варто знайти місце для Бога, духовного життя і великих екзистенціальних питань. Ось десять, як на мене вагомих, причин, щоб записати дитину на катехизацію цього року.
У більшості шкіл світу розпочався або ось-ось розпочнеться навчальний рік. Рюкзаки вже готові, а останні записи на гуртки для наших дітей завершуються. Але чи залишилося місце для катехизації у часто напруженому графіку наших дітей?

Секуляризація, продовження війни, дистанціювання від інституції, постійно зростаюча недовіра до Церкви та її представників, а також зміна шкільного ритму і порушення сімейних зв’язків – є багато причин для зниження відвідуваності катехизації, що спостерігається у багатьох парафіяльних спільнотах.
Проте, катехизація далеко не просто релігійне навчання чи підготовка до Таїнства Сповіді і урочистого Святого Причастя. Вона може стати можливістю для молодих людей розвивати своє духовне життя, даючи їм інструменти для його зростання, переживаючи стосунки з Христом разом зі своїми однолітками. «Катехизація не може бути лише певною годиною в школі, але покликана бути живим досвідом віри, який кожен з нас відчуває бажання передати новим поколінням», – сказав Папа Франциск катехитам, які відвідали його в Римі в 2022 році.
Для батьків, які планують записати свою дитину на катехизацію, ми зібрали за допомогою тих, хто займається цією місією, 10 (хороших) причин, щоб присвятити невелику частину тижня відкриттю Бога. Відмічайте галочками або доповнюйте список!

1. Відкриття християнської віри
«Ніколи не забуваймо про мету катехизації, яка є привілейованим етапом євангелізації – зустріти Ісуса Христа і дозволити Йому зростати в нас». Це найважливіша причина, про яку Папа Франциск заявив у 2022 році. Для багатьох дітей роки, проведені на катехитичних заняттях, є найкращою можливістю відкрити або поглибити своє розуміння серцевини християнської віри.
Основним питанням, на яке повинні знайти відповідь учасники катехизації є: «Хто такий Ісус?» і «Ким є Ісус для тебе?». Наше життя справді є прекрасним і багатим, але ще більш наповненим воно стає через присутність і близькість Ісуса.

2. Входження у Слово Боже
Для християн Слово Боже – це, перш за все, сам Ісус Христос. Це також Біблія – найпопулярніша книга у світі! – з якої ми дізнаємося, яким чином Бог об’являв Себе людству протягом усієї історії. З цим скарбом дітей знайомлять на катехизації.
Загалом, як ми знаємо, діти дуже люблять історії. Катехити покликані не лише розповісти їм про життя Ісуса Христа чи святих, але й зробити їх безпосередніми учасниками цих історій. Важливо, щоби й Ісус Христос став особою в їхньому житті… і то на все життя.
Водночас Біблія дає точку опори, яка допомагає дітям не лише знайти спокій, але й наснагу та натхнення для подальших дій і служіння.

3. Підготовка до Таїнства
Чи потрібно дитині бути охрещеною, щоб відвідувати катехизацію? Ні, адже саме катехизація може стати поворотним моментом у житті.
Окрім хрещення для тих, хто його бажає, невід’ємною частиною катехизації є підготовка до Таїнств: Таїнство Сповіді і урочисте Святе Причастя у віці 7-8 років.

4. Розвиваємо людську та релігійну культуру
Катехизація дає дітям багату культурну освіту: Ісус, Біблія, історія Церкви, вплив християнства на мистецтво, значення великих свят. За словами папи Венедикта XVI, саме християнство стало одним із стовпів зародження європейської цивілізації разом із грецькою філософією та латинським правом.
Під час катехизації діти долучаються до живої церковної традиції, зокрема, через історії святих. Це прекрасні приклади для наслідування. І всі вони різні, що дозволяє кожній людині ідентифікувати себе з тим чи іншим святим.

5. Втамування духовної спраги
Як би ми не сприймали дітей, вони глибоко духовні! Рано чи пізніше вони розпочинають ставити екзистенційні або релігійні питання, залишаючи своїх батьків дещо розгубленими. І до цього потрібно ставитися дуже і дуже серйозно. Не сумнівайтеся у цьому: відповіді на ці запитання формуватимуть усе подальше їхнє життя.
Таким чином, катехизація дозволяє дітям – а часто і їхнім батькам – досліджувати ці питання, шукати відповіді в групі, свідчити і висловлювати свої думки. Разом вони знаходять відповіді, навіть якщо ми ніколи не матимемо всіх відповідей.

6. Дивуватися їхнім запитанням
Для деяких батьків записати дитину на катехизацію також означає бути відкритими до здивувань, а іноді навіть до викликів. «Я не можу керувати ними, але я вражений внутрішнім багатством моєї дитини, глибиною її запитань, її бажанням стати християнином». Нерідко катехити стикаються і з такими досвідами.
Хоча катехити ведуть дітей у їхній подорожі віри, вони також намагаються не залишати без уваги батьків. Деякі парафії мають непересічний досвід спільних катехизацій та різноманітних святкувань для батьків і дітей, щоб сприяти сімейному спілкуванню і якісному проведенню часу.

7. Віднайдення нових друзів
Багато дітей відвідують катехизацію, тому що їхні друзі розповідають про неї. Діти є чудовими свідками. І вони легко знаходять друзів на катехизації. Це і час відкриттів, і дружній момент, коли гра має важливе значення. Крім того, діти не завжди мають місце, де вони можуть говорити про себе і своє життя з повною довірою, цікавитися іншими і бути вислуханими. У маленьких катехитичних групах формується справжня спільнота однодумців.
Ось чому катехитичні друзі такі цінні. Катехизація також дозволяє зустрічатися дітям з різним походженням.

8. Вчимося молитися
Багато дітей мають якщо не звичку, то принаймні схильність до молитви, і вони говорять про неї більш спонтанно, ніж дорослі. Але молитва також потребує навчання і проводу. Тому жодне заняття з катехизації не обходиться без молитви.
Діти вчаться молитися по-різному: через прославу, співи, тишу, поклоніння, урочисті святкування. Вони відкривають для себе радість спільної молитви, іноді пов’язаної з парафіяльною спільнотою і недільною Літургією. Мета полягає в тому, щоб допомогти дітям, якщо вони цього захочуть, увійти в справжні сердечні стосунки з Богом і молитися протягом усього життя.

9. Відкриваємо для себе сенс Літургії
Євхаристія, як нагадує нам Другий Ватиканський Собор, є «джерелом і вершиною християнського життя». На катехизації діти знайомляться з цим великим таїнством, яке об’єднує християн навколо присутності Ісуса. Нерідко під час занять священники та катехити пояснюють значення і сенс частин Божественної Літургії, наочно показують, як священники служать та які речі для цього використовують.
Важливо, щоб діти, а також і їхні сім’ї, брали якомога більшу участь: у читаннях, богослужіннях, співах, процесійних заходах чи паломництвах. Дуже важливо, щоб вони пережили внутрішню зустріч з Ісусом, але також, щоб вони знайшли своє місце у парафії, відчуваючи себе повноцінними християнами в спільноті вірних.

10. Переживати особливі моменти
«Наступного разу ми плануємо паломництво до нашого собору! А давайте організуємо відвідини старших осіб з нашої парафії. А може, організуємо свято на Різдво?» – можна нерідко почути під час катехитичних зустрічей. Окрім регулярних зустрічей, катехитичний рік зазвичай насичений особливими подіями: відвідини різних святинь, реколекції в монастирі, веселі прогулянки з іншими групами, відзначення пам’ятних подій чи свят – ініціативи численні.

(Адаптація статті Гонзаги де Понтак (Gonzague de Pontac) «Десять причин записати дитину на катехизацію» – о. Іван Вихор)

Останні новини

У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа, 18 вересня, відбулась формаційна зустріч для духовенства Львівської Архиєпархії в рамках...
В пятницю, 13 вересня, в катедрі Інсбрука відбувся молодіжний вечір в межах тижневого святкування 300-ліття Катедри св. Якова....
Сьогодні, у понеділок, 16 вересня 2024 року, в м. Орадя (Румунія) розпочинається традиційна зустріч єпископів Східної Європи, за...
У неділю, 15 вересня 2024 року, у Катедральному соборі св. Якова м. Інсбрук відбулися урочистості з нагоди святкування...
В суботу, 7 вересня 2024 року, у реколекційно-відпочинковому центрі "Світлиця"відбувся семінар-тренінг для християнських сімей. Про це повідомив о....