У день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, приносімо Богові нашу сердечну подяку за Його безцінний для нас дар, — дар за життя

-
Post font size
+

Дотримуючись постанов Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, приносимо Богові нашу сердечну подяку за Його безцінний для нас дар, — дар за життя.

Подих захоплює зустріч з істиною життя, яке заперечує мертвоту і активно прагне розвитку і внутрішнього сповнення.

Науковці можуть описати життя і відрізнити живу істоту від неживого предмета, та не в силі пояснити, чим є життя саме в собі.

Святе Писання на перших сторінках розповідає про джерело всякого життя: Бог є його першоджерелом і смислом. В оповіданні про створення людини ця Божа дія дарування життя описана особливим способом: «Тоді Господь Бог утворив чоловіка з земного пороху та вдихнув йому в ніздрі віддих життя, і чоловік став живою істотою» (Бут.2,7).

Чоловік створений з усіма його органами та зовнішніми ознаками, але таким він був нерухомий і подібний до мертвого. Тільки після вдихання віддиху життя він оживає постає, власне, людиною.

Євангеліє від Луки оповідає про дві зустрічі: архангела Гавриїла з Пречистою Дівою Марією, та Діви Марії із своєю родичкою Єлисаветою.

У першій зустрічі Гавриїл благовістує Діві народження Сина, на що вона врешті погоджується, а в другій Єлисавета визнає материнство Марії та її вагітність.

Між цими двома зустрічами зачалось життя Людини, яка одночасно Друга Особа Божа, яка через зачаття і народження приходить у світ для спасіння людини.

Задумуючись над таємницею зародження та плину життя, його смислу і цілі, ми захоплені і можемо з однією сміливою матір’ю повторити: «Не знаю я, як ви в моїм лоні з’явилися, не я дала вам дух та життя, не я звела докупи первні вашого тіла, тож Творець світу, який творив людину, коли вона поставала, який дав буття всім істотам, – віддасть назад вам у своєму милосерді дух та життя, бо ви тепер жертвуєте собою задля його святих законів» (ІІМак.7,22-23).

Сьогодні, коли українці, молоді і старші, віддають своє життя за волю і незалежність України у жорстокій агресивній війні, ми віримо, що Господь поверне їм життя у Воскресінні, але свідомі, що перед нами постає завдання: прийняти й охороняти кожне життя, яке Бог вдихає у цей світ.

Улюблені сестри і браття! Посвятімо своє життя для охорони дарованого Богом кожного життя від зачаття до природньої смерті.

Щодня промовмо молитви в намірі за збереження кожного життя, особливо ненародженого, а також за просвітлення і навернення всіх, від кого залежить збереження цінності життя.

Молімося за наших захисників, зокрема за поранених і полонених, що повернути їх додому живими і сповненими радості та довір’я до Божого Провидіння.

Молімося за покаяння і навернення українського суспільства, щоб у ньому формувалася здорова думка про життя, заснована на моральних засадах та Божому Слові.

Нехай кожний на своєму місці вчинить усе, від нього залежне, щоб життя було оборонене і збережене, бо воно – Божа власність і завдаток життя вічного.

Від імені Української Греко-Католицької Церкви та Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я бажаємо всім мешканцям України справедливого миру та рясної Божої благодаті, щоб життя в Україні відроджувалось і процвітало.

Запрошуємо принести Богові подяку за дар свого життя, за Його життя серед нас.

Хай кожна людина, яка приходить у цей світ, вже від зачаття буде огорнена нашою молитвою.

В особливий спосіб просимо в цей день у молитвах згадати дітей, батьків, лікарів, представників влади, усіх – від кого залежить збереження та захист життя на початковому етапі його розвитку.

Також у цей день просимо долучитися до молитовного руху Духовного усиновлення ненародженої дитини.

🔹Виголос на Сугубій Єктенії:

✔️Ще молимось Тобі Господи, Подателю цього земного нашого Життя і всіх його благ, Володарю над смертю і потугами її, Всемогутньому Вершителю воскресіння людського роду, щоби кожен із нас став гідним принести Тобі подяку за те, що живем, і то – навіть серед найтяжчих умовин нашого сьогоднішнього існування, і щоби щирістю вдячності скріплених вірою наших сердець була раз і назавжди подолана культура смерті, яка нас ранить; так молимось Тобі, Господи: скоро вислухай і милостиво помилуй!

✔️Господи, дякуємо тобі за наших батьків, які прийняли Твою святу волю і подарували нам життя. Благаємо Тебе, заопікуйся ними і нагороди їх вічним щастям у Небі, вислухай нас і помилуй.

✔️Ще молимось за всіх дітей, які перебувають у лоні матерів. Благослови їх разом з батьками Своїми щедротами. Особливо просимо захисти дітей, яким загрожує знищення. Подай батькам любов і відвагу прийняти Твій дар, бо Ти Сам дарував їм життя. Просимо Тебе, вислухай і помилуй.

🔸Молитва – Благословення вагітних жінок після Літургії

Господи Боже наш, Сотворителю всілякого життя! Ти з допомогою Святого Духа підготував преславну Діву Марію на гідне помешкання для Cвого Сина. Ти наповнив Святим Духом Івана Хрестителя і наказав йому радіти в лоні матері його. Поглянь на цих жінок, які просять Твого Благословення для себе і своїх дітей. Наповни їх глибокою радістю, бо на їхніх очах звершується чудо початку нового життя. Прийми гаряче прагнення тих, хто покірно Тебе благає зберегти їхнє потомство, яке Ти покликав до існування. Нехай з Твоєю допомогою їхні діти щасливо побачить світло дня й сподобляться Благодаті Святого Хрещення. Нехай вони завжди вірно служать Тобі й досягнуть вічного життя на Небі. Амінь.

Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоровʼя

Останні новини

У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...