«Піст допомагає нам пізнати самих себе»: Владика Володимир під час зустрічі з медиками назвав скарби Великого посту

-
Post font size
+

У перший понеділок місяця, 4 березня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків за участі єпископа-помічника Львівської архиєпархії владики Володимира Груци.

Вечір розпочався Божественною Літургією, під час якої була можливість приступити до сповіді.

Опісля до лікарів з духовним словом звернувся владика Володимир, в якому архиєрей звернув особливу увагу медиків на скарби Великого посту.
«Незабаром вкотре розпочнеться Великий піст. Тому важливо собі наново усвідомити суть і значення цього часу. Бо для декого це може бути формальним виконанням певних приписів чи обрядів з аргументом: “Цього не можна”. Не можна відчувати примус до Бога. Коли хтось почувається змученим від Бога, то, значить, насправді Його не зустрів. Бо Ісус завжди починає словами: Якщо хочеш…», – зазначив архиєрей.
Владика Володимир зауважив, що медицина повернулася, особливо впродовж останнього часу до практикування посту як обмеження в їжі. З його допомогою лікують від певних хвороб, повстає низка так званих “посних” курортів. І це не є завжди з релігійних мотивів чи переконань. Хоча піст має однозначно вплив на духовне життя людини.

«Королівська дорога в мистецтві зцілення»

«Лікування недуг, зцілення пов’язано з виділенням з організму чогось зайвого. Це на перший погляд може здаватися примітивним знахарством, але відкриває свою силу разом з досягненнями «постової медицини». Доктор Отто Бухінґер, який після після Першої світової війни у Німеччині виявив лікувальні властивості посту, успішно застосував їх на собі та своїх пацієнтах. Навіть є зараз ціла клініка, яка працює даною методою посної терапії. Він називає піст в добрій атмосфері і під компетентним лікарським наглядом «королівською дорогою в мистецтві зцілення» Konzept: (http://www.buchinger.de.)», – розповів архиєрей.

«Піст має регенеруючий вплив в організмі»

Відтак продовжив: «Ось як він, зокрема, пояснює викликані постом фізіологічні процеси в людському тілі: Лікування постом – це лікування через виведення шкідливих речовин, очищення усіх тканин і соків організму. Рівень вуглеводів, а також інших поживних речовин, що циркулюють в крові, зменшується. Усі процеси обміну речовин працюють ощадніше, виникає самодостатність, економна циркуляція сама в собі. Організм змушений налаштовуватися на рівномірного забезпечення азотом кожного білкового депозиту. З цією метою організм руйнує утворення й речовин, які у царстві клітин відіграють деструктивну хвороботворну роль. Ними є патологічні потовиділення, стара товста шкіра, відкладення солей, сторонні субстанції, нагноєння, деякі ускладнення тощо. А. Ґрюн, Піст, ст. 12-13.»

«Отже, піст спричинює виділення шкідливих речовин, шлаків з організму, водночас позбавляє багатьох недуг. Піст руйнує старі клітини, сприяючи утворенням нових. Тобто піст має регенеруючий вплив в організмі. Це було відомо ще античним цілителям, зараз відкривається наново», – підсумував проповідник.

«Піст допомагає нам пізнати самих себе»

«Задумаймося, що означає Великий піст для Церкви, яку він має суть у її житті. Практика посту в релігійно-церковному житті є дуже давна. Вона мала різне розуміння і набирала різноманітних форм. Піст допомагає нам пізнати самих себе. Це час боротьби з пристрастями і недоліками. Коли Ісус пішов на сорок днів постити на пустиню, мав також спокуси. Він також пройшов цей шлях», – запевнив єпископ-помічник.
«Цього року, на Великодні свята Ісус Христос не воскресне для нас по-іншому, як Він зробив це свого часу, “першого дня тижня” (Ів. 20, 1). Це Воскресіння зі всіма його наслідками ми прагнемо наново особисто пережити, тим зробити Великдень нашим святом. А для цього потрібно належно підготуватися», – переконаний владика Володимир.

Далі лікарі мали час на роздуми в тиші під супровід Ісусової молитви.

Завершився молитовний вечір Молебнем до святого Герарда та помазанням єлеєм.

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...