Відбулася лютнева зустріч протопресвітерів Львівської Архиєпархії

-
Post font size
+

У четвер, 22 лютого 2024 року, в приміщенні конференц-залу Курії Львівської Архиєпархії відбулися збори протопресвітерів, які очолив Протосинкел, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир.

У вступному слові владика Володимир привітав протопресвітерів на чергових зборах, подякував отцям, що знайшли час прийти та обмінятися певними думками.

«Ми маємо різну уяву про УМХ. Багато з нас є вихідцями з цієї спільноти. Це є добра справа. Можливо пригадуєте як спільноті «Матері в молитві» надали статут. Тобто її «воцерковили» на нашому Синоді. Для чого? Щоб вона розвивалася. Ми бачимо, який гарний розвиток має ця спільнота. Щось подібного відбулося з УМХ», – . зазначив владика Володимир і запросив о. Олега представити УМХ УГКЦ.

о. Олег Харишин, духівник при Координаційній раді УМХ представив об’єднання вірних УГКЦ «Українська молодь – Христові».

Духівник УМХ представив новопроголошений Статут, пригадав історію зародження УМХ у Львові у 1933 році праведним митрополитом Андреєм Шептицьким. А також підкреслив, що Українська Греко-Католицька Церква у 1933 році сто тисячним зібранням хотіла заявити в першу чергу всім, кого це стосувалося, що наша Церква хоче бути зі своєю молоддю, не збирається її нікому віддавати. Наша Церква як Мати хоче нею опікуватися.

«Цей статут – це форма Материнського підходу з сторони Церкви, щоб молодь об’єднати у велику спільноту. Ба більше відповідно до останніх досліджень Комісії у справах молоді ми чуємо, що молодь просить Церкву про спільноту», – наголосив о. Олег Харишин.
Священник також звернув увагу, що в статуті прописано завдання оберігати обряд і традицію нашої Церкви.

«Ми зацікавлені плекати спільноти, в яких Церква виховує молодь у своїх цінностях», – сказав він.

о. Олег Харишин запевнив, що координаційна рада готова допомагати і співпрацювати з кожною парафією, яка хотіла б мати таку молодіжну спільноту. Також він поділився досвідом поширення цього руху у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, де діє 12 активним парафіяльних осередків та утворилася окрема спільнота духівників і голів, які постійно перебувають на зв’язку, обмінюються планами і досвідом, а також допомагають одні одним.

«Цим статутом Церква з повною відповідальністю бере чи радше повертає під свою опіку УМХ. Статут є в онлайн-версії. Заохочую почитати», – додав о. Олег Харишин.

На зборах протопресвітерів також о. Іван Коломієць представив ініціативу щодо розповсюдження «цеголок» на будівництво храму Різдва св. Івана Хрестителя.

Представники апостольства Фатіми розповіли про сорокагодинну молитву Всесвітнього апостольства Фатіми.

Референт у справах родин о. Михайло Пазиняк розповів про передподружні навчання, які тривають при архиєпархії. Представив афішу з розпорядком і темами навчань на 2024 рік.

Економ о. Володимир Ольшанецький представив економічні питання, керівник пресслужби о. Михайло Квасюк розповів про заплановані проекти пресслужби. О. д-р. Сергій Стесенко представив повідомлення канцелярії.

Синкел у справах духовенства о. Юрій Чудяк зачитав Декрет Митрополита Ігоря про обов’язок для священників, які мають певний уряд в архиєпархії брати участь у заходах Інституту постійної формації.

Окремо було наголошено, що у другу річницю вторгнення росії – 24 лютого в Церкві оголошено День молитви та посту, до чого всі запрошені та заохочені. А також кожного вівторка відповідно до рішень Синоду у Львівській архиєпархії піст в наміренні за перемогу України та підтримку для ЗСУ.

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...