«Кожна людина потребує Бога, навіть якщо цього ще не усвідомлює», – Владика Володимир у неділю Закхея

-
Post font size
+

Зустріч з Богом ставить в житті людини все на своє місце. В Божому світлі ми, як і Закхей, усвідомлюємо: все, що людина має чи осягає – це дар! Хоча можна сказати, для чого тоді вчитися чи працювати. Ну а хто дає людині ту чи іншу здібність, здоров’я? Все від Бога.
На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у неділю Закхея в Архикатедральному соборі святого Юра
.

Роздумуючи над євангельським уривком цієї неділі (Лк 19, 1-10) проповідник звернув увагу на те, що дія Закхея – вилізти на дерево, щоб побачити Ісуса Христа – це була творча дія, креатив, що має певні причини, цілий контекст.
«Єрихон був квітучим торгівельним містом, де проходив експорт різних товарів, зокрема бальзаму. Там була митниця, своєрідний податковий рай. Через Єрихон проходить Ісус Христос. Його не цікавить комерція, він йде до людей, зокрема, таких, як цей Закхей. Ісус називає його по імені, тобто знає його особу та його прагнення, потреби. Закхей був головою над митниками, іншими словами, таким собі податковим інспектором. Він не був ні хворий, ні бідний, а навпаки дуже багатий. Маючи матеріальний достаток, водночас був нещасливою людиною», – пригадав архиєрей.
«Напевно чимало людей рахувалися з ним з огляду на його посаду, але невідомо, чи він мав друзів в приватному житті. Бо навіть ховається від людей, щоб його не бачили. Тому потрібна була дорога навернення, конкретні кроки терапії. Вилізання на дерево є початком цієї дороги. А продовження буде у власному домі, куди Ісус Христос анонсує свій візит», – додав він.

За словами владики Володимира, Ісус побачить в цьому домі життєвий простір потребуючої людини та напевно зустріне ще таких самих, подібних до нього. Тобто, кожна людина має шанс зустріти Бога, впорядкувати своє життя, заручитися Божою опікою, підтримкою.
«Закхей постановляє радикально змінити своє життя. Він заявляє про способи втілення цієї постанови: «Господи, ось половину майна віддаю вбогим, а якщо когось скривдив, то поверну вчетверо». Не відомо, чи йому тоді щось взагалі залишилося. Закхей напевно давно бачив свою гріховність, але лише зустріч з Ісусом допомагає стати йому з загарбника добродієм і жертводавцем. Закхей відкриває своє серце, бо бачить, що знайшов приятеля. Нарешті його хтось зрозумів», – ствердив проповідник.
А також зазначив, що оточення не зауважило навернення Закхея. Народ мав би радіти наверненням грішника. Навпаки, декому це не сподобалося, бо юдеї були під ярмом Римської імперії, а митар був слугою цієї імперії. Навіть були нарікання, що до чоловіка грішника зайшов у гостину. Але ніщо не зупиняє Ісуса робити добро аж до смерті на хресті.
«Сьогоднішня неділя нам показує, що кожна людина потребує Бога, навіть якщо вона цього не завжди усвідомлює. Або на певному етапі життя доходить до цього розуміння. В черговий раз переконуємося, що не лише бідні чи хворі люди є потребуючими», – переконаний владика Володимир.

«Сьогодні нам не потрібно йти до Єрихону, щоб зустріти Ісуса Христа. Він приходить до нас в різний спосіб. Ісус є чудовим місіонарем та взірцем душпастирського служіння на кожний час. Він не боїться викликів, нікого силоміць не навертає, а йде до людей та пропонує своє товариство», – наголосив архиєрей.

«Нехай зустріч з Ісусом Христом має завжди місце в нашому житті! А зустріч є запорукою глибоких відносин!» – побажав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Фото з архіву

Останні новини

Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...
Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...