На свято Стрітення владика Володимир звершив дияконське рукоположення Сергія Дьяконова

-
Post font size
+

Нині переживаємо мить дияконського рукоположення співбрата Сергія. Він молодший від Симеона, але буде приймати на руки Ісуса Христа, особливо під час євхаристійної трапези. Як важливо розуміти і вірити, що в Твоїх руках є Христос. Це не повинно стати буденністю, рутиною. Тим самим кожний день має право бути «стрітенням». Бажаю диякону Сергію, всім вам і собі очей, які здатні завжди бачити перед собою спасіння! Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Архикатедральному соборі святого Юра, на свято Стрітення, з нагоди дияконського рукоположення Сергія Дьяконова.

Проповідник пояснив, що назва сьогоднішнього свята Стрітення походить від зустрічі Святої Родини з Симеоном в єрусалимському храмі.
«Закон Мойсея велів, що жінка до 40 днів від народження дитини вважалася нечиста, не входила до храму. Тоді вона приносила певну жертву очищення. Пречиста Діва як Божа Мати не мала обов’язку очищуватися, бо освятилася Христовим Різдвом, як каже кондак празника: «Ти лоно дівиче освятив Різдвом Твоїм». Але вона приходить у великій покорі, приносячи пару горлиць. Тим самим прагне бути солідарною з законом», – зазначив архиєрей.
За його словами, ми живемо в інформаційній турбулентності, нас атакують також різні фейкові/неправдиві чи перекручені новини. Як важливо вміти відрізнити, що істотне, а що не варте уваги. Тобто, скласти собі єрархію цінностей/вартостей. Напевно в храмі було немало людей, але лише Симеон побачив в дитині Спасителя, тим самим спасіння.
«Праведні очі бачать в дитині Бога, вони не мають перешкод. Цей погляд був цінніший від цілого земного життя, бо Симеон може в мирі відійти. Життєвий шлях людини є важливий, але його зенітом є момент переходу до вічності. Як важливо у вирі щоденних викликів зрозуміти, що я конкретно є адресатом спасіння. Це якраз і є дуже істотне. Євангелист Лука наголошує, що Симеон був праведний… Він бере на руки Ісуса, пізнає в Ньому Месію, звершуючи молитву: «Нині відпускаєш слугу Твого владико…». Ми молимося цю молитву щодня на вечірні. Очі – це двері до серця. Старечі очі Симеона здатні побачити благодать, бо таким є його серце», – сказав єпископ-помічник.
У святині, – каже архиєрей, – вже не промовляє різдвяний ангел, а святу родину зустрічають Симеон і Анна. Йосиф та Марія не кажуть: що там старший чоловік може знати, він вже не сучасний. Старечий досвід зустрічається з молодечим запалом, що може відображати ідеальну модель функціонування суспільства:
За його словами, Симеон як праведна людина володіє даром пророцтва. Він провіщає Богородиці її майбутню дорогу як жертву – терпіння заради сина.
«В даному контексті народжується і промовляє така істина: Не важливо чи ти живеш багато чи бідно. Набагато важливіше, чи ти маєш для кого жити. Навіть під час терпіння людині може бути легше, якщо вона свідома, для кого терпить», – переконаний він.
«Кожна людина по різному зустрічає Бога. Свято Стрітення є також Днем богопосвяченого життя. Ми з великою вдячністю споглядаємо на чернецтво, на всю монашу родину нашої Церкви. Будьмо вдячні Богові за монаші покликання, молімося за цих осіб», – підкреслив архиєрей.
«В момент облечин чи монаших обітів ченці та черниці переживають по-особливому Стрітення з Богом, пов’язують з Ним своє життя. Вони є тими світильниками у світі, які свідчать, запалюють інших, допомагають їм зустріти Бога. Бог кличе на кожному етапі історії, головне, щоб людина почула і була готова служити», – заначив архиєрей.
«В Церкві завжди потрібно добрих, вірних слуг, щоб в різний спосіб несли Бога до народу. До сердець людей скеровані різні покликання. Як важливо цей голос чути, бачити істотне та мудро заінвестувати своє життя», – переконаний владика Володимир.

Останні новини

Відбудеться щорічна піша проща до святині Львівського передмістя - Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки! Це — одноденна...
Люди десятиліття – NV назвав 100 українців, що з 2014-го визначають життя в країні та ведуть її вперед...
Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....
Молодіжна спільнота - як криниця, вона постійно віддає воду, але водночас постійно має приплив нової. Тому вода в...