Архиєпископ і Митрополит Львівський привітав отця Степана Нанівського з 60-літтям

-
Post font size
+

Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську Літургію з нагоди 60-ліття настоятеля храму Воздвиження Чесного Хреста отця Степана Нанівського, с. Красносільці, що на Золочівщині.

З нагоди ювілею, владика Ігор вручив отцеві Степану грамоту та право носити хрест із прикрасами. У вітальній грамоті йдеться:

«Висловлюю Вам сердечні слова вдячності за Вашу ревність, посвячене і трудолюбиве служіння на Господній ниві для Божої слави і добра Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Дякую Вам за сумлінне виконання покладених на Вас душпастирських обовʼязків та надаю Вам право носити нагрудний хрест з прикрасами.
Молюся, щоб Всевишній Господь дарував Вам та Вашій родині мир, здоровʼя на довгі роки, винагородив своєю Благодаттю для добра Церкви та нашого українського народу!

Благословення Господнє на Вас!»

Звертаючись до вірних із різних парафій, які зібралися у храмі, щоб привітати отця Степана зі 60-літтям, Архиєпископ зазначив:

— Відповідальність святого Павла за позитивний духовний стан людських душ була дуже велика. Така відповідальність лежить і сьогодні на кожному Христовому священику. Вірних ефесян він називав “любими дітьми”. Заохочував, аби вони жили не просто в любові, а щоб рівнялися на цю любов, якою Христос любить їх та кожну людину! Він вказував на огидність таких гріховних практик, як: захланність, розпуста, масні жарти, дурні балачки тощо. Вважав, що такі практики повинні бути далекими від тих, хто служить Богові. Гріховну практику святий прирівнював до служіння ідолам. Апостол Павло глибоко розумів вартість людської душі та її вічного стану після смерті тіла. Він ще за життя вказував усім на Царство Боже, як необхідний стан життя людських душ. Святий апостол знав, що багато із тих осіб були вирвані з рук диявола. Тому демон ніколи не перестане воювати за кожну людську душу як ціль, щоб її погубити. Тут нічого немає нового, лиш давно напрацьовані стратегії демонів, ворогів людей і наших противників. Ефесянам потрібно було мужньо стояти при навчанні Христа й пам’ятати, що вони були вирвані з темноти беззаконня. Коли стали дітьми світла, дітьми Бога, то такий стан потрібно відстоювати, боротися проти затій та хитрощів демона, який старається повернути людину в свою темряву. Існує велика різниця між дітьми світла та дітьмми темряви, між вірними Бога та вірними диявола, який обіцяє дати добро, якого він не посідає! Прислухаймося до слів святого апостола Павла й проживаймо як діти божого світла!

Святий євангелист Лука, в описаному євангельському уривку, представив історію зустрічі Христа з фарисейським начальником у його домі. Невідомо, чому фарисеї запрошували Ісуса до себе? Можливо надіялися переписати його на свою сторону й вчинити його, як одного з них? А може, хотіли щиро пізнати або спровокувати запитаннями? Ісус приходив до підступних, не відмовлявся. Він навіть з провокативних запитань представляв їм здорову духовну науку! Вони до нього про податок та кесаря, а Ісус велів принести динарій, навчаючи їх з образу та напису на динарії, промовив: «… Тож віддайте кесареве кесареві, а Боже – Богові» (Мт 22,20). Коли Спаситель перебував у домі фарисея, якимось чудом перед ним появився чоловік хворий на водянку. Була субота і фарисеї загострили свою увагу на Ісусові, чи Він буде оздоровлювати чоловіка від хвороби.

Субота була святим днем і в цей день було заборонено працювати. Наступила тиша, заговорив Ісус, питаючи: «… В суботу годиться оздоровляти чи ні?» Не запитував про працю, лиш оздоровлення. Представники закону не мали відповіді, бажали його звинувачувати, але не вміли відповісти на питання. А Ісус, в той час, доторкнувся чоловіка, оздоровив його і відпустив. Але на цьому не завершив свого повчання, бо сказав присутнім, що вони в суботу витягають сина чи вола, що упаде в яму, не чекають наступного дня. Виконують багато роботи навколо тварини, щоб рятувати її, а Ісусові уважали за зле, за порушення суботи, бо він торкнувся хворого і той видужав. Коли віл знаходиться у скруті, ніхто не дивився на суботу, а Ісусові забороняли в суботу чинити добро для людини! Господь розбивав їхнє фальшиве вчення своїми чудами. Бо якби його слухав Небесний Батько, коли б він вчиняв беззаконня?

Фарисейська та садукейська закваска не витримувала здорової критики. Вороги Христа сиділи мовчки, нічого мудрого не могли сказати!

І ми прибули в суботу в Красносільці, щоб молитися разом з вами, прославляти Бога та дякувати йому за дар життя священика Степана Нанівського, якого вшановуємо 60-тий ювілей життя. Відносимо це до великого добра, бо Господь, для кожної особи зачатої в лоні матері, творить безсмертну душу. Господові слід дякувати та прославляти Його за великі добродійства, які він чинить з любові до людини. Творець вчинив людину вільною, створив її на свій образ і подобу. Вона, коли мудра й скромна, перебуває в області Бога, тобто, пам’ятає про Господа, любить його та славить Всевишнього! Так, ми пам’ятаємо про війну, яка точиться в Україні, знаємо плани ворога, що бажає нас усіх вбити, але також пам’ятаємо про існування Божого Провидіння, яке має силу стати наперекір гріховним людським планам, що можуть зламатися у будь-який момент. Ми не чинимо гучних забав, але влаштовуємо скромні гостини з певних нагод, щоб не заганяти себе в журбу та депресію, коли йде війна в Україні. Ювілеї життя потрібно вшановувати, бо такою почестю, таким вшануванням ми пам’ятаємо про нашого Творця, про його постійні творчі дії. Сьогодні дякуємо вам, достойний отче Степане, за ваше служіння Богові, його святій Церкві та нашому народові! Хай Господь благословить вас мудрістю духа, рішучістю волі, уважністю серця та добрим здоров’ям на багато років гідного життя! Ваше служіння помірковане та виважене, ви любите вірних, а вони люблять вас! Пізнаємо вашу відданість святій Церкві по добрих плодах служіння! Хай Господь благословить Вас! Віддаємо під опіку Богородиці та святому архидияконові Степанові, вашому покровителеві! Многая літа!

Наприкінці Богослуження владика Ігор пригадав про важливість молитви і дотримання щовівторкового посту на духовну підтримку наших захисників.

Подякувавши за вітання, отець Степан подарував Митрополитові власноруч створену ікону та побажав Архиєрею многих літ життя і служіння.

Більше фото — на нашій сторінці у фейсбуку

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...